ΓΝΩΜΕΣ

Civitas Destinations: 3 ημέρες διαλόγου

13-02-2018 10:45
Της Ναταλίας Αθ. Κυριακοπούλου
Civitas Destinations: 3 ημέρες διαλόγου

Της Ναταλίας Αθ. Κυριακοπούλου

Τοπογράφου Μηχανικού ΕΜΠ
MSc Γεωπληροφορικής
natalia.kiriakopoulou@gmail.com

Τρεις ημέρες, έξι συναντήσεις, 145 συμμετέχοντες, δύο Πολυτεχνεία, ένα Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα, ένας Δήμος, ένα κοινό όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη του Ρεθύμνου, βελτίωση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ανάδειξη του Ρεθύμνου ως αειφόρου τουριστικού προορισμού, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους πολίτες.

Ο Δήμος Ρεθύμνης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι Έλληνες εταίροι του «CIVITAS DESTINATIONS», συνεργάζονται με τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Ε.Μ.Π. για την αναβάθμιση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ρεθύμνης. Στις 5, 6 και 7 Φεβρουαρίου έλαβαν χώρα συναντήσεις εργασίας και διαβουλεύσεις όπου τοπικοί φορείς είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις απόψεις τους, τα προβλήματά τους, τις ιδέες τους, να επισημάνουν λάθη του παρελθόντος και να αναδείξουν τις ανάγκες τους.

Μηχανικοί, ΑμεΑ, ξενοδόχοι, επιχειρηματίες, επαγγελματίες οδηγοί, ποδηλάτες, φορείς της τοπικής συγκοινωνίας, ενεργοί πολίτες είχαν όλοι την ευκαρία να εκφράσουν πως αντιλαμβάνονται τη βιωσιμη κινητικότητα, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, πως ιεραρχούν τις ανάγκες της πόλης, πως ονειρεύονται το Ρέθυμνο.

Στην κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας ειπώθηκαν πολλά ενδιαφέροντα αν και αντικρουόμενα κάποιες φορές. Ένα όμως κυριάρχησε σε όλες τις συναντήσεις, η ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών, η αλλαγή νοοτροπίας, συμπεριφοράς και στάσης απέναντι στη πόλη μας. «Υπάρχει ένα πρόβλημα δημοκρατίας, έχουμε διώξει κόσμο από την πόλη, σκεφτείτε τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα ΑμεΑ, τους επίδοξους τουρίστες» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θάνος Βλαστός. Το δικαίωμα ενός ηλικιωμένου, ενός ατόμου με αναπηρία, ενός γονιού με καρότσι να κυκλοφορούν απρόσκοπτα στην πόλη, ενός ποδηλάτη να νιώθει ασφαλής δεν είναι δεδομένα και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Πολιτικές όπως αυτή της βιώσιμης αστικής κινητικότητας απαιτούν συνέχεια και συνέπεια. Η Βιώσιμη Kινητικότητα πρέπει να αντικατοπτρίζει μια πολιτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας να κινείται ελεύθερα, να ενισχύει την προσβασιμότητα, να επικοινωνεί, να επιχειρεί και να αναπτύσσει σχέσεις χωρίς να θυσιάζει άλλες βασικές ανθρώπινες και οικολογικές απαιτήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.

Είναι τελικά η βιώσιμη κινητικότητα μόνο υποδομές; Ή μήπως είμαστε και εμείς οι ίδιοι, τα παιδιά μας, οι επισκέπτες μας; Τι σημασία έχει ένα πλατύ πεζοδρόμιο εάν δεν είναι ελεύθερο; Τι σημασία έχει ένας ποδηλατόδρομος αν δεν νιώθουμε ασφάλεια;

Το καλοκαίρι η πόλη φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες τουριστών που οι περισσότεροι στις χώρες τους στην καθημερινότητά τους μετακινούνται με ποδήλατα, με τα πόδια, με τη δημόσια συγκοινωνία – οι τρεις βασικοί πυλώνες της Βιώσιμης Κινητικότητας.

Σκεφτείτε ότι εμείς τους ζητάμε να ανακαλύψουν το Ρέθυμνο μέσα από ένα αυτοκίνητο σε ένα κυκλοφοριακό χάος; Κάποια ερωτήματα, τροφή για σκέψη, την επόμενη φορά που κάποιος θα παρκάρει σε ένα πεζοδρόμιο, σε μία ράμπα, που θα εμποδίζει την κυκλοφορία, που θα επιλέξει το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις, που θα οδηγεί με ταχύτητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου.

Ουσιαστικά, όπως ανέφερε ο καθηγητής κ. Βλαστός, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι είμαστε, σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε και τελικά τι πόλη θα αφήσουμε στα παιδιά μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

Triopetra Villas Crete

Holiday villas in Triopetra, Rethymno Crete.Families holidays in villas with private swimming pools & kids playgrounds.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Coolholidays.gr Rethymno

Rethymno Excursions, Rent a Car, Activities in Rethymno, Crete. Airplane & Boat tickets in Rethymno. Money Exchange, Accommodation

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αλύπιος, Αλυπία