ΓΝΩΜΕΣ

«Εκπαίδευση και αγορά εργασίας» Μέρος Β΄

12-07-2018 11:19
Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
«Εκπαίδευση και αγορά εργασίας» Μέρος Β΄

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης

«Σημαντικότερο λοιπόν του σπουδάζω είναι το τι σπουδάζω, καθώς οι σπουδές σε μεγάλο βαθμό ορίζουν το πεδίο στο οποίο θα εργαστούμε. Το κακό είναι ότι οι περισσότερες σχολές είναι προσανατολισμένες μονάχα σε έναν συγκεκριμένο τομέα στον οποίο αν οι απόφοιτοι δεν απορροφηθούν έχουν πρόβλημα.» Ο επίλογος της χθεσινής στήλης αποτύπωνε το κύριο πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας καθώς πολλοί νέοι άνθρωποι εγκλωβίζονται χάνοντας κυριολεκτικά τα καλύτερα χρόνια τους. Το παράδειγμα της εκπαίδευσης με τον άθλιο θεσμό των αναπληρωτών είναι ενδεικτικό: ο εκπαιδευτικός υποχρεώνεται (επί ποινή αδυναμίας πρόσληψης τον επόμενο χρόνο), να ξεσπιτωθεί όποτε του ζητηθεί ακόμα και για ελάχιστους μήνες, με την ελπίδα πως σε επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα μοριοδοτηθεί. Αυτό σημαίνει πως για πολλά χρόνια δεν μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του καθώς το ανάπηρο κράτος μας μπορεί να τον καλέσει Οκτώβριο, Νοέμβριο ακόμα και τον Φεβρουάριο πολλές φορές (για δουλειά ως τον Μάιο). Αν τα πράγματα με το ΑΣΕΠ δεν πάνε όπως τα υπολόγισε, διατρέχει τον κίνδυνο να φτάσει στη μέση ηλικία και να ψάχνεται ακόμα με τη ζωή του…

Το δεύτερο μέρος της πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ με τίτλο «Εκπαίδευση και αγορά εργασίας» αφού διαπιστώνει ότι με τις παλιές γνώσεις και δεξιότητες δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, προτείνει ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα: Τον αναπροσανατολισμό της ανώτατης εκπαίδευσης από την προετοιμασία των αποφοίτων για την απασχόληση στον δημόσιο τομέα στην απασχόληση στον ιδιωτικό, ιδιαίτερα στους τομείς με εξωστρεφή εξαγωγικό προσανατολισμό. Τον αναπροσανατολισμός της μέσης λυκειακής εκπαίδευσης από τη γενική στην τεχνική-επαγγελματική, συνδεδεμένης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τέλος, την επανεκπαίδευση των άνεργων αποφοίτων για την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας. Αυτά είναι τα απαραίτητα βήματα ώστε αφενός οι άνθρωποι να βρίσκουν δουλειά στον τομέα που έχουν εκπαιδευτεί και αφ ετέρου οι επιχειρήσεις να βρίσκουν τους καταρτισμένους εργαζόμενους που σήμερα δεν βρίσκουν (61% των Ελλήνων εργοδοτών δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό στις θέσεις «Επαγγελματιών Πωλητών», «Τεχνικών», και «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες»). Τι καταλαβαίνει απ όλα αυτά το Υπουργείο της Ελληνικής Παιδείας; Ιδρύει νέα τμήματα που αφορούν ανθρωπιστικές κυρίως σπουδές.

Εν κατακλείδι, τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι άριστα υπό την προϋπόθεση ότι θα κάποιος θα εισαχθεί στη σχολή που επέλεξε (και του ταιριάζει). Διαφορετικά καλό θα ήταν να μην ακολουθήσει άκριτα ότι η βαθμολογία των πανελληνίων τον στέλνει, δόξα το Θεό σήμερα οι επιλογές δεν λείπουν. Επιπλέον, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των νέων ανέργων, αυτών που ψάχνουν πρώτη φορά δουλειά, καλό είναι όσοι μπορούν να φεύγουν για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και να μένουν εκεί για δύο – τρία χρόνια για εργασία. Με τον τρόπο αυτό επιστρέφοντας με εμπειρία στο εξωτερικό μπορούν να διεκδικήσουν ανώτερες θέσεις στελεχών. Χρειάζεται σχέδιο.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Δες κάτι συμπτώσεις
Του Δημητρίου Μ. Καλαϊτζιδάκη
Το μέλλον είναι στην παράδοση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δες κάτι συμπτώσεις

Δες κάτι συμπτώσεις

Νίκος Μολδοβανίδης
Που ήταν η Μαρί (Λεπέν) το περασμένο Σαββατοκύριακο;

Που ήταν η Μαρί (Λεπέν) το περασμένο Σαββατοκύριακο;

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Το Ρέθυμνο των Οθωμανών - o τόπος και τύπος της κατοικίας

Το Ρέθυμνο των Οθωμανών - o τόπος και τύπος της κατοικίας

Της Βίκης Κολυβάκη Αρχιτέκτονα- Αρχαιολόγου
Το μέλλον είναι στην παράδοση

Το μέλλον είναι στην παράδοση

Του Δημητρίου Μ. ΚαλαϊτζιδάκηDirector of Operations, Grecotel Hotels & Resorts
Στο επόμενο, να ’μαστε καλά

Στο επόμενο, να ’μαστε καλά

Νίκος Μολδοβανίδης
Ο Αλέξης, ο Κυριάκος και οι… έμπειροι αισιόδοξοι!

Ο Αλέξης, ο Κυριάκος και οι… έμπειροι αισιόδοξοι!

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αιμιλιανός, Αιμιλιανή