ΓΝΩΜΕΣ

Το αρχείο του Ιερέως Βασιλείου Παπαδάκη

07-12-2017 09:29
Το αρχείο του Ιερέως Βασιλείου Παπαδάκη

Εισαγωγή-Έκδοση Κειμένου-Σχόλια: Νικόλαος Ε. Παπαδογιαννάκης Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή

Από το «Ρέθεμνος των γραμμάτων» (και των αρμάτων), και με τη στήριξη της «Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης» και του «Εργαστηρίου Μελέτης, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση, του Πανεπιστημίου Κρήτης» και χορηγό τον κ. Βασίλειο Ν. Παπαβασιλείου, μας ήλθε πρόσφατα μια θαυμάσια έκδοση με τίτλο «Το Αρχείο του Ιερέως Βασιλείου Παπαδάκη», με «εισαγωγή, έκδοση κειμένου, σχόλια» από τους διακεκριμένους συγγραφείς-πανεπιστημιακούς καθηγητές, Νικόλαο Ε. Παπαδογιαννάκη και Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή.

Ποιος όμως ήταν ο ιερέας αυτός και τι νέο φέρνει η έκδοση του Αρχείου του;
Γεννημένος το 1850 στον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνης, ο Βασίλειος Ν. Παπαδάκης ή Παπαβασιλείου, χειροτονήθηκε ιερέας στην ενορία του χωριού του και αναδείχθηκε άξιος λειτουργός της Εκκλησίας.

Παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα, υπηρέτησε ποικιλότροπα και με ζήλο την Πατρίδα και άφησε μνήμη αγαθή σε ολόκληρη την Κρήτη.
Δίκαια ο εκ των εκδοτών και σχολιαστών του «Αρχείου», καθηγητής Νικόλαος Παπαδογιαννάκης έγραψε προεισαγωγικά στην έκδοσή του:
«Εζώστηκες και τ’ άρματα και του Χριστού τη χάρη
παπά Βασίλη τσ’ αντρειγιάς και τση πρεπιάς μπροστάρη».

Ο ιερέας Βασίλειος Παπαδάκης υπήρξε μια ασυνήθιστη προσωπικότητα. Αποτελεί, όπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου, «χαρακτηριστικό παράδειγμα του ανιδιοτελούς ανθρώπου, ο οποίος αναλαμβάνει διπλή αποστολή. Αφ’ ενός τη διακονία του στην Εκκλησία, την οποία φέρει σε πέρας- όπως πλείστα παραδείγματα παρέχει η προφορική παράδοση για το πρόσωπό του- δυναμικά και διδακτικά, και αφ’ ετέρου την επαναστατική δράση του στον αγώνα της ελευθερίας. Γενικώς, υπήρξε μια δυναμική προσωπικότητα, με σύνεση και συμβιβαστικότητα, μειλίχιος και εν ταυτώ αυστηρός. Το σπάνιο εκείνο είδος ανθρώπου που ισορροπούσε τον ειρηνικό λευίτη με τον επαναστάτη».

Η δράση του μέσα στο χώρο της Εκκλησίας του Χριστού αλλά και σ’ εκείνον της Κρήτης προκαλεί το δικαιολογημένο θαυμασμό μας. Υπήρξε ιερέας με γενικότερη αναγνώριση και ταυτόχρονα πραγματοποίησε στην ενορία του πολύ αξιόλογα οικο-δομικά και άλλα έργα. Κυρίως, όμως, με την όλη δράση του έφερε τους κατοίκους κοντύτερα στην Εκκλησία. Τιμήθηκε με το οφφίκιο του Οικονόμου και λόγω της γενικότερης αναγνώρισής του τού ανατέθηκαν αρκετές διακονίες.
Ως αγωνιστής έλαβε μέρος τόσο ως πληρεξούσιος στη Γενική Επαναστατική Συνέλευση του 1878, όσο και ως μέλος της Διοικητικής Επιτροπείας της επαρχίας Ρε-θύμνης το 1897. Υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου και συμπορεύτηκε με αρκετές προσωπικότητες της εποχής του.

Βρέθηκε στο Ακρωτήρι, στο Βάμο, στους Αρμένους και το Θέρισο, γνώρισε την εξορία ένεκα της αντίθεσής του με τον Πρίγκηπα, είδε να καταστρέφεται το σπίτι του από τα Ρωσικά στρατεύματα και ο ίδιος έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης.
Δηλαδή αναδείχθηκε «ως ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα με πρωταγωνιστικό ρόλο στη λύση του δράματος που βιώνουν οι Κρήτες την περίοδο αυτή, μέχρι την τελική αποδοχή και εφαρμογή του σχήματος της Αυτονομίας».
Παρ’ όλ’ αυτά δεν επεδίωξε να εξαργυρώσει τους αγώνες και τις θυσίες του με θέσεις και αξιώματα. Έμεινε ταπεινός ιερέας και πέθανε «αφήνοντας παρακαταθήκη το παράδειγμα του βίου του, ως ανιδιοτελούς αγωνιστή για την πατρίδα και προσηλωμένου λειτουργού στην Εκκλησία του Χριστού».

Η πολύπλευρη δράση του, η οποία αποτυπώνεται τόσο στις σελίδες του Αρχείου, το οποίο κράτησε, όσο και στο Ημερολόγιο το οποίο κατέγραψε, μας αφήνει έκπληκτους. Όσο κι αν ζούμε σε μια αντιηρωϊκή εποχή, προσωπικότητες όπως του αξιομνημόνευτου ιερέα δεν μας αφήνουν αδιάφορους. Τόσο το Αρχείο όσο και το Ημερολόγιό του περιέχουν σημαντικά στοιχεία που φωτίζουν μιαν ολόκληρη ταραγμένη περίοδο της Κρητικής ιστορίας, την οποία και με τον τρόπο τους συμπληρώνουν. Αυτός ασφαλώς υπήρξε και ένας από τους λόγους που οι διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί έσκυψαν πάνω του και μας έδωσαν, κυριολεκτικά, ένα πολύτιμο μελέτημα.

Πρόκειται για μια εξαίρετη έκδοση 382 σελίδων μεγάλου σχήματος με σχόλια, πίνακες, ευρετήριο, φωτογραφικό υλικό και εξαντλητική βιβλιογραφία.

Ο μελετητής του βιβλίου, ζει μέσα από τα έγγραφα και το κείμενο του Ημερολογίου «όλη την αγωνία των Κρητών, προκειμένου να δοθεί λύση στο αίτημά τους για την ένωση της Νήσου με το Ελεύθερο Βασίλειο ή του καθορισμού του σχήματος της Αυτονομίας, το οποίο πρότειναν οι Μ. Δυνάμεις».

Η έκδοση αυτού του σημαντικού αρχείου και του ημερολογίου από τους παραπάνω διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους με την εμπεριστατωμένη εισαγωγή και τα εκτενή σχόλια, όπως είπαμε, αποτελεί όχι απλά ένα εκδοτικό γεγονός αλλά και αξιόλογη συμβολή στην πληρέστερη γνώση της μακράς και ταραγμένης περιόδου της Κρήτης (1834-1927).

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα βιβλίο ιδιαίτερα ουσιαστικό, για μια λαμπρή εργασία, προϊόν μεγάλου πνευματικού μόχθου, πολύτιμη συμβολή στην ιστορία και τη γραμματολογία μας.

Γνώμες

One man show
Της Μαργαρίτας Γερούκη
Όπου φτωχός και η μοίρα του
Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Η επίσκεψη Ερντογάν με τη ματιά του Καζαντζάκη…
Tου Νικολάου Ξυπολυτά
Έλληνες αεί ήσαν και αεί έσται Α΄

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

One man show

One man show

Το μπάσκετ είναι άθλημα όμορφο να το παρακολουθεί κανείς, διότι κάθε ματς έχει μια εξέλιξη μοναδική και ο φίλαθλος, κάθε φορά, βλέπει ένα θέαμα πρωτότυπο και διαφορετικό, βιώνει εναλλαγές συναισθημάτων που κανένα άλλο σπορ δεν μπορεί να του χαρίσει. 

Τελικά, εμείς παίζουμε τη λύρα και οι αγορές χορεύουν πεντοζάλι…

Τελικά, εμείς παίζουμε τη λύρα και οι αγορές χορεύουν πεντοζάλι…

Μπορεί στο υψηλότερο επίπεδο οι πολιτικοί υπεύθυνοι των οικονομικών της πατρίδας μας να μιλούν για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, καθαρά όμως λόγια για το τι σημαίνει αυτό δεν λένε.

Όπου φτωχός και η μοίρα του

Όπου φτωχός και η μοίρα του

Πρόσφατα δημοσίευμα του BBC περιέγραφε με αρνητικό τρόπο την ελληνική δημόσια εκπαίδευση, όχι στο κομμάτι που αφορά τους ποιοτικούς της δείκτες, αυτοί περιγράφονται με τα μελανότερα χρώματα στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, αλλά για το κόστος της. 

Η επίσκεψη Ερντογάν με τη ματιά του Καζαντζάκη…

Η επίσκεψη Ερντογάν με τη ματιά του Καζαντζάκη…

«Θα σκεφτεί κάποιος γιατί ο Τσίπρας τελικά τον κάλεσε.

Έλληνες αεί ήσαν και αεί έσται Α΄

Έλληνες αεί ήσαν και αεί έσται Α΄

Χειρουργού
Πρώην Διοικητή ΓΝΡ
Υπεύθυνου τομέα υγείας Ν.Δ.-ΝΟΔΕ Ρεθύμνου

Θρίαμβος η επίσκεψη Ερντογάν

Θρίαμβος η επίσκεψη Ερντογάν

Οργίασαν και πάλι οι αντιπολιτευόμενες φωνές κατά την εβδομάδα που μάς πέρασε. 

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Scrap-crafts.gr

Υλικά Χειροτεχνίας, Κατασκευών, Υλικά Γάμου / Βάπτισης, Υλικά Διακόσμησης, Υλικά Κοσμημάτων, Υλικά Συσκευασίας.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Coolholidays.gr Rethymno

Rethymno Excursions, Rent a Car, Activities in Rethymno, Crete. Airplane & Boat tickets in Rethymno. Money Exchange, Accommodation

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Άρης Ευστράτιος, Ευστράτης, Ευστρατάς, Στρατάς, Στρατής, Στράτος, Ευστρατία, Ευστρατούλα, Στρατούλα, Στράτα Ιουβενάλιος, Ιουβεναλία, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα