ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οικογενειακοί γιατροί «γύρισαν πλάτη» στον ΕΟΠΥΥ

13-02-2018 19:44
Οι οικογενειακοί γιατροί «γύρισαν πλάτη» στον ΕΟΠΥΥ

Από το απογοητευτικά χαμηλό ενδιαφέρον των γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίστηκε και η δεύτερη προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να αποκτήσει επαρκές «σώμα» οικογενειακών γιατρών που θα «τρέξουν» το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο ακριβής αριθμός όσων υπέβαλαν έως και χθες –ημέρα λήξης της σχετικής διορίας– αίτηση στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αναλάβουν μία από τις 2.800 θέσεις συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών, δεν ανακοινώθηκε από τον οργανισμό ή το υπουργείο. Ωστόσο οι εκτιμήσεις, με βάση και την εικόνα της προηγούμενης Παρασκευής, είναι ότι έχει καλυφθεί μόλις το 40% των θέσεων.

Οι θέσεις αυτές αφορούν οικογενειακούς γιατρούς που θα καλύψουν τον πληθυσμό στις περιοχές όπου δεν θα αναπτυχθούν τοπικές μονάδες υγείας του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το ίδιο χαμηλό ενδιαφέρον είχαν επιδείξει οι γιατροί και για την προκήρυξη του περασμένου Αυγούστου για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ. Τότε, για τις 956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων οι υποψήφιοι ήταν μόλις 364 και για τις 239 θέσεις παιδιάτρων είχαν καταθέσει αιτήσεις 219 ειδικοί. Η προσπάθεια του υπουργείου για συνεργασία με οικογενειακούς γιατρούς βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τους ιατρικούς συλλόγους. Η βασική ένσταση των συλλόγων αφορά τις αποδοχές των συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών που θα κυμαίνονται μεταξύ 1.600 και 2.000 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των πολιτών που θα εγγραφούν σε κάθε γιατρό, αλλά και –σε ένα επόμενο στάδιο– την ηλικιακή σύνθεση αυτού του πληθυσμού).

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η νέα προκήρυξη για τις θέσεις γιατρών στις ΤΟΜΥ που δεν είχαν καλυφθεί από την προηγούμενη του περασμένου Αυγούστου. Θα ακολουθήσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις νέες συμβάσεις με τους γιατρούς ειδικοτήτων (πλην παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων) με τον ΕΟΠΥΥ.

Εν τω μεταξύ, όχι στην προτεινόμενη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είπαν ξανά οι οπτικοί-οπτομέτρες, κατά την προχθεσινή έκτακτη συνέλευση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών και Οπτομετρών. Υπενθυμίζεται ότι με την προτεινόμενη από τον ΕΟΠΥΥ σύμβαση θα αλλάξει ο τρόπος χορήγησης των οπτικών ειδών σε ασφαλισμένους. Οι πάροχοι θα αποζημιώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ – οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μόνο το ποσό που τους αναλογεί. Οι οπτικοί διαμαρτύρονται ότι θα πληρώνονται με καθυστέρηση από τον ΕΟΠΥΥ. Ενα μήνα μετά την πρόσκληση σύναψης συμβάσεων του οργανισμού, μόλις 150 πάροχοι οπτικών ειδών, από τους 2.500 που υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Πάντως, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσει στις πρώτες συμβάσεις με οπτικούς που έχουν υποβάλει αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γνώμες

Αγγελική Καλλέργη
Περί σάτιρας και ανοχής
Του Σπύρου Καλησπεράκη
Ποιοτική θέρμανση δωρεάν γίνεται;
του Χάρη Μαμουλάκη
Ατομικότητα και συλλογικότητα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξανά στο τραπέζι αυξήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος

Ξανά στο τραπέζι αυξήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος

Το θέμα του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας επαναφέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι θεσμοί ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης, εξέλιξη που καθιστά πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αύξησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανασφάλιστα ΙΧ: Μετά τις 22 Μαρτίου η νέα διασταύρωση

Ανασφάλιστα ΙΧ: Μετά τις 22 Μαρτίου η νέα διασταύρωση

Ανά πάσα στιγμή μετά τις 22 Μαρτίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να πραγματοποιήσει νέα –τη δεύτερη- διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.

Υπόθεση Novartis: Νέα λίστα με ονόματα 300 γιατρών που ελέγχονται για δωροδοκία

Υπόθεση Novartis: Νέα λίστα με ονόματα 300 γιατρών που ελέγχονται για δωροδοκία

Μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση των 3 δισ. ευρώ φαίνεται να είναι η ζημιά του Δημοσίου από την υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, σύμφωνα με νέα δεδομένα που συλλέγουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς.

Απόφαση - «βόμβα»: Θα απολύονται και έγκυες εργαζόμενες

Απόφαση - «βόμβα»: Θα απολύονται και έγκυες εργαζόμενες

Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Τσουχτερά» χαράτσια σε ελεύθερους επαγγελματίες

«Τσουχτερά» χαράτσια σε ελεύθερους επαγγελματίες

Οι ανατροπές

Υπόθεση Novartis: Η επόμενη μέρα στο πολιτικό τοπίο

Υπόθεση Novartis: Η επόμενη μέρα στο πολιτικό τοπίο

Ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο εντός, αλλά και εκτός Βουλής, δημιουργεί η χθεσινή, 21 ωρών, ακραία πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την υπόθεση Novartis, η οποία κατέληξε στην παραπομπή και των δέκα - φερόμενων ως εμπλεκόμενων προσώπων - σε προανακριτική επιτροπή.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

Triopetra Villas Crete

Holiday villas in Triopetra, Rethymno Crete.Families holidays in villas with private swimming pools & kids playgrounds.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Coolholidays.gr Rethymno

Rethymno Excursions, Rent a Car, Activities in Rethymno, Crete. Airplane & Boat tickets in Rethymno. Money Exchange, Accommodation

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ανθούσα, Ανθούση Θαλάσσιος, Θαλάσσης, Θαλασσία, Θάλασσα, Θαλασσινή