Εορτολόγιο:
Αχιλλέας, Αχιλλεύς Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Λιζέτα, Ζέτα, Ζέττα, Ελλη, Βέτα Θαυμαστός, Θαυμαστή

Γιόγκα: η επιστήμη της ζωής

- Όλοι οι τύποι ανθρώπων μπορούν να κάνουν γιόγκα

Η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, Master της γιόγκα (Yoga Acharya), διδάσκαλος της γιογκικής επιστήμης θα βρεθεί στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την Παρασκευή 21 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού. Σκοπός της είναι να διαδώσει το μήνυμα του πνευματικού της δασκάλου, Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, στους ανθρώπους όλων των χωρών, φυλών, θρησκειών και πολιτισμών.

Η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, το 1977 ίδρυσε το Κέντρο Γιόγκα στην Παιανία (Σατυανάντασραμ Ελλάδος). Το 1993 αναγνωρίστηκε ως Γιόγκα Ατσάρυα (Master of Yoga) από την IYFM (International Yogic Fellowship Movement). Είναι διοικητικό μέλος της SYAE (Satyananda Yoga Academy Europe). Το 2014 δημιούργησε την Πανελλήνια Ένωση Εισηγητών γιόγκα που έχουν εκπαιδευτεί στο σύστημα Σατυανάντα (HAISY).

Μιλήσαμε με την ίδια για την γιόγκα, το κύριο μήνυμα και τη φιλοσοφία της.

-Τι είναι η γιόγκα;
«Η γιόγκα είναι μια πανάρχαια παγκόσμια κουλτούρα, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων, πάνω από 5.000 πχ. Έχει αποδειχθεί με ευρήματα ότι υπήρξε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς (Ευρώπης, Λατινικής Αμερικής, Αφρικής) και διατηρήθηκε στην Ινδία μέχρι και σήμερα.
Είναι επιστήμη και μέσω των τεχνικών της μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τους προσωπικούς του περιορισμούς, να επιφέρει αρμονία και ισορροπία στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα και να αφυπνίσει το λανθάνον δυναμικό μέσα του.
Αρχικά με την τακτική άσκηση στη γιόγκα σε μια σχολή γιόγκα, μπορεί κανείς να αναπτύξει καλή υγεία, ζωτικότητα και ευεξία και σταδιακά να απομακρύνει την ένταση και το άγχος στο φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Στη συνέχεια, όταν η γιόγκα μεταφερθεί στην καθημερινή μας ζωή τότε αρχίζουμε να ζούμε πιο συνειδητά. Γινόμαστε πιο ικανοί να διατηρούμε την εσωτερική μας ισορροπία σε αντίξοες καταστάσεις, να διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά τα ανεβοκατεβάσματα της ζωής και τις προκλήσεις της καθημερινότητας.
Τέλος, για κάποιον που θα ήθελε να εμβαθύνει στην πρακτική της γιόγκα, μπορεί να αρχίσει να αφυπνίζει το λανθάνον δυναμικό του, που κορυφώνεται στο τελικό στόχο της γιόγκα, στην ανακάλυψη του αληθινού μας Εαυτού».

-Ποιο είναι το κύριο μήνυμα της γιόγκα; Έχει σχέση με τη θρησκεία;
«Ένα από τα κύρια μηνύματα της γιόγκα είναι ο καλύτερος έλεγχος πάνω στον νου, ώστε να γίνει πιο δημιουργικός.
Η γιόγκα δεν είναι θρησκεία, είναι επιστήμη. Δεν παρεμβαίνει στις πεποιθήσεις κανενός. Κατά τη γνώμη μου, οι πρακτικές της γιόγκα σας φέρνουν πιο κοντά στην καρδιά της δικής σας θρησκείας. Η γιόγκα σας κάνει ικανότερους να χαλαρώνετε και να συγκεντρώνετε τον νου κι αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για όσους επιθυμούν να αφοσιωθούν στην προσευχή».

-Δηλαδή τι τύπος ανθρώπου πρέπει να είσαι για να κάνεις γιόγκα;
«Όλοι οι τύποι ανθρώπων μπορούν να κάνουν γιόγκα, αρκεί να ενδιαφέρονται. Υπάρχουν τεχνικές για όλες τις ιδιοσυγκρασίες. Βέβαια, ο λόγος που κάποιος κάνει γιόγκα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο στόχος διαφέρει. Για παράδειγμα άλλος κάνει γιόγκα για υγεία, άλλος για καλή σωματική κατάσταση, άλλος για ηρεμία και απαλλαγή από το άγχος, άλλος για συγκέντρωση του νου, άλλος για επίλυση ψυχολογικών προβλημάτων, άλλος για διαλογισμό, άλλος για γνώθι σε αυτόν».

-Ποια η σχέση γιόγκα και διαλογισμού;
«Ο διαλογισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της γιόγκα. Υπάρχουν πολλοί κλάδοι της γιόγκα, οι οποίοι οδηγούν έμμεσα ή άμεσα στον διαλογισμό. Τα κύρια μονοπάτια είναι έξι. Η χάθα γιόγκα, η ράτζα γιόγκα, η κρίγια γιόγκα, μπάκτι γιόγκα, κάρμα γιόγκα και γκυάνα γιόγκα.
Η ράτζα γιόγκα για παράδειγμα έχει οκτώ βαθμίδες, οκτώ στάδια. Το έβδομο είναι ο διαλογισμός (ντυάνα) και είναι εκείνο το στάδιο στο οποίο αρχίζει να πηγάζει από μέσα σας η εσωτερική σοφία».

-Ποια οφέλη μπορεί να έχει κανείς από τη χάθα γιόγκα;
«Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος χάθα γιόγκα γίνονται μια σειρά από άσανα, στάσεις του σώματος, σε συγχρονισμό με την αναπνοή. Οι πρακτικές επιλέγονται έτσι ώστε να ασκηθεί κάθε σημείο του σώματος και να εναρμονιστούν οι λειτουργίες των ενδοκρινών αδένων, τα εσωτερικά όργανα και τα διάφορα συστήματα του σώματος, όπως το καρδιοαγγεακό σύστημα, το πεπτικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι οι άσανας είναι ισομετρικές ασκήσεις. Η ένταση στους μύες διατηρείται για μια μικρή χρονική περίοδο, βελτιώνοντας την καρδιοαγγειακή κυκλοφορία, τη φυσική κατάσταση και η αιμοστατική πίεση επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όταν βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος οι μύες απελευθερώνονται από την ένταση, καθώς ο νους εστιάζεται στην αναπνοή και στην εφαρμογή της επίγνωσης σχετικά με τη λειτουργία του σώματος και του νου. Το νευρικό σύστημα ηρεμεί, το στρες και το άγχος μειώνονται. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι η πνευματική ηρεμία και η αίσθηση ευεξίας».

-Τι είναι ο διαλογισμός; Γιατί να κάνει κάποιος διαλογισμό;
«Ο διαλογισμός είναι η πιο δυνατή κατάσταση του νου.
Είναι το αποτέλεσμα της εστίασης σε ένα σημείο. Ο διαλογισμός είναι μια εμπειρία στην οποία αρχίζετε να βλέπετε την πραγματικότητα μέσα σας.
Η πιο σημαντική πλευρά του για τον καθημερινό άνθρωπο είναι η απελευθέρωση της νοητικής έντασης. Μπορείτε να κάνετε διαλογισμό για να γίνετε πιο ήρεμοι, πιο χαλαροί.
Με τις διαλογιστικές τεχνικές σιγά σιγά αλλάζει ο ρυθμός των κυμάτων του εγκεφάλου από Βήτα σε Άλφα. Όταν έρχεται ο ρυθμός Άλφα αρχίζετε να νιώθετε μέσα σας ήρεμοι και αποκτάτε μια πιο ήρεμη προσέγγιση στις διάφορες καταστάσεις της ζωής. Υπάρχουν και άλλοι ρυθμοί, ο Θήτα και ο Δέλτα, που εκπέμπονται σε βαθιές καταστάσεις διαλογισμού.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί κανείς να ασχοληθεί με τον διαλογισμό. Μπορεί να είναι για την απόκτηση της νοητικής ηρεμίας, την ανακάλυψη της βαθύτερης αλήθειας της ζωής, την αφύπνιση των κέντρων του εγκεφάλου που κοιμούνται, την ανάπτυξη υψηλών ικανοτήτων ή την εμπειρία της ένωσης με τον αληθινό μας εαυτό. Κάθε άτομο έχει τον δικό του προσωπικό λόγο».

-Όλοι μπορούν να κάνουν διαλογισμό;
«Βεβαίως και είναι για όλους. Ο διαλογισμός είναι μια φυσική κατάσταση, όπως είναι η χαλάρωση. Όπως η χαλάρωση είναι για όλους, έτσι και ο διαλογισμός. Ο διαλογισμός είναι εκ γενετής δικαίωμα όλων μας».

- Μήπως όμως με τον διαλογισμό γίνεσαι νωθρός και παθητικός;
«Αυτό είναι μια μεγάλη παρανόηση. Ο διαλογισμός, η γιόγκα, σας κάνουν δραστήριους, πολύ δυναμικούς και πολύ δημιουργικούς».

-Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση των ψυχοσωματικών ασθενειών. Μπορεί η γιόγκα να βοηθήσει;
«Σύμφωνα με τη γιογκική αντίληψη, η ασθένεια είναι μία κατάσταση που βιώνεται στο σώμα, αλλά υπάρχει μέσα στον νου.
Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει μέσω των πρακτικών της Χάθα Γιόγκα και του διαλογισμού, οι οποίες λειτουργούν τόσο στο σώμα όσο και στον νου, όπου και ξεριζώνουν την πραγματική αιτία της ασθένειας.
Όταν η αιτία βρίσκεται πολύ βαθιά είναι αναγκαίο, παράλληλα με τη Χάθα Γιόγκα, να υιοθετηθούν και τεχνικές διαλογισμού. Ασθένειες, όπως ο καρκίνος, γεννώνται μέσα στον νου, εκδηλώνονται όμως στο σώμα, ύστερα από μεγάλη χρονική περίοδο».

- Υπάρχει κάποια απλή τεχνική που να βοηθάει να αποκτήσουμε ήρεμο νου;
«Ο πιο απλός τρόπος επίτευξης ηρεμίας του νου, που είναι εύκολος και κατανοητός, είναι η παρατήρησης της ίδιας της φυσικής αναπνοής σας. Αναπνέετε από τότε που γεννηθήκατε, και τις 24 ώρες, αλλά ασυνείδητα. Η αναπνοή συνδέεται με την ζωτική δύναμη κι όταν εισπνέετε και εκπνέετε θα πρέπει να το παρατηρείτε. Η παρατήρηση της ίδιας της αναπνοής σας για 10 λεπτά το πρωί, κάθε πρωί, θα σας χαρίσει ηρεμία και αταραξία του νου».

-Στην Ελλάδα της κρίσης, πώς μπορούν οι άνθρωποι να ταυτιστούν με τη φιλοσοφία της γιόγκα, πώς μπορούν να τη χωρέσουν στη ζωή τους, πώς μπορεί να τους βοηθήσει.
«Οι Έλληνες αυτήν την περίοδο ζουν ένα υψηλό επίπεδο στρες, που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω μιας ορθής μεθόδου σωματικής, νοητικής και συναισθηματικής χαλάρωσης.
Λόγω αυτής της έντασης σε όλα τα επίπεδα, σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό, οι άνθρωποι επιζητούν μια γρήγορη λύση για να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους. Με αυτό το δεδομένο, η γιόγκα μπορεί να τους δώσει τα επιστημονικά και μεθοδικά εργαλεία για να διαχειριστούν την αγωνία τους και να μπορέσουν να διαχειριστούν την απογοήτευσή τους και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή τους».

-Μιλήστε μας για την περιοδεία σας στην Ελλάδα. Πώς ξεκίνησε αυτή η σκέψη; Ποιο είναι το πρόγραμμα της περιοδείας;
«Φέτος γιορτάζουμε τα 40 χρόνια δράσης της Σατυανάντα Γιόγκα στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, τιμούμε τον ιδρυτή της παράδοσης, τον Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, ο οποίος το 1984 επισκέφθηκε για 6η φορά την Ελλάδα και περιοδεύοντας σε ολόκληρη την χώρα, έδωσε δημόσιες ομιλίες σε 14 πόλεις, διαδίδοντας το μήνυμα της γιόγκα. Το 2017 ακολουθώντας τα βήματά του και τιμώντας το έργο του στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να δοθούν δημόσιες ομιλίες στις ίδιες πόλεις, με θέμα την επιστήμη της γιόγκα.
Στο πλαίσιο των εορτασμών, θα οργανωθεί και ένα retreat yoga στην πόλη της Καλαμάτας και στη λήξη θα γίνει φεστιβάλ γιόγκα στην Αθήνα.
Η περιοδεία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, και οι μέχρι τώρα επόμενοι σταθμοί ήταν στην Κατερίνη, την Αλεξανδρούπολη και τον Βόλο.
Οι επόμενοι σταθμοί είναι οι εξής :
Χανιά_19/4/17_Βενιζέλειο Ωδείο_19:00-21:00
Ρέθυμνο_21/4/17_το Σπίτι του Πολιτισμού_19:00-21:00
Ηράκλειο_22/4/17_Αίθουσα «Ανδρόγεω»_19:00-21:00
Άγιος Νικόλαος_23/4/17_ Ξενοδοχείο MinosBeachArt _19:00-21:00
Πάτρα_26/4/17 _ Ξενοδοχείο Astir__19:00-21:00
Σπάρτη 27/4/17 _ Ξενοδοχείο Μενελάιον __19:00-21:00
Μυτιλήνη_7/5/17_ Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης_11:00-13:00
Καλαμάτα_27/8/17_Ξενοδοχείο Elite
Καλαμάτα Retreat_23-27/8/17_ Ξενοδοχείο Elite
Ρόδος_20/9/17_ ο τόπος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί στο website
Αθήνα, 11/11/17 _διάλεξη, λήξη περιοδείας_ ο τόπος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί στο website
Αθήνα, Φεστιβάλ Σατυανάντα Γιόγκα_19/11/17_ο τόπος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί στο website (εορτασμός για τα 40 χρόνια Σατυανάντα γιόγκα στην Ελλάδα)»

comments powered by Disqus
> <
HOTSoft.gr
Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων & e-shop. Ανάπτυξη εφαρμογών iOS & Android.
Scrap-crafts.gr
Υλικά Χειροτεχνίας, Κατασκευών, Υλικά Γάμου / Βάπτισης, Υλικά Διακόσμησης, Υλικά Κοσμημάτων, Υλικά Συσκευασίας.
Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.
Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.
Dromolatis.gr Trekking trips for everyone
 Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.
Προώθηση ιστοσελίδων & eshop
Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, τουριστικών επιχειρήσεων & eshop.
ηλιος μπαχαρικα sunspices.gr 
ήλιος μπαχαρικά συνταγές αλάτι πιπέρι μείγματα carino αρωματικά φυτά είδη ζαχαροπλαστικής τροφές πουλιών αφεψήματα
Τεχνική Μηχανολογική  Ρέθυμνο
Συντήρηση κτηρίων Κρήτη, εγκατάσταση κλιματιστικών Ρέθυμνο, συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο, επισκευή κλιματιστικών Ρέθυμνο, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις Κρήτη, θέρμανση Κρήτη, λέβητες Κρήτη, καυστήρες Κρήτη, συντήρηση λέβητα, μηχανολογικές μελέτες Κρήτη.
< Απρίλιος 2017 >
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Δείτε όλη την ατζέντα
Δείτε όλα τα Video


HOTSoft.gr
Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων & e-shop. Ανάπτυξη εφαρμογών iOS & Android.
Scrap-crafts.gr
Υλικά Χειροτεχνίας, Κατασκευών, Υλικά Γάμου / Βάπτισης, Υλικά Διακόσμησης, Υλικά Κοσμημάτων, Υλικά Συσκευασίας.
Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.
Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.
Dromolatis.gr Trekking trips for everyone
 Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.
Προώθηση ιστοσελίδων & eshop
Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, τουριστικών επιχειρήσεων & eshop.
ηλιος μπαχαρικα sunspices.gr 
ήλιος μπαχαρικά συνταγές αλάτι πιπέρι μείγματα carino αρωματικά φυτά είδη ζαχαροπλαστικής τροφές πουλιών αφεψήματα
Τεχνική Μηχανολογική  Ρέθυμνο
Συντήρηση κτηρίων Κρήτη, εγκατάσταση κλιματιστικών Ρέθυμνο, συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο, επισκευή κλιματιστικών Ρέθυμνο, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις Κρήτη, θέρμανση Κρήτη, λέβητες Κρήτη, καυστήρες Κρήτη, συντήρηση λέβητα, μηχανολογικές μελέτες Κρήτη.
Διαφήμιση & Επικοινωνία
Εμπορικό & διαφημιστικό τμήμα
email: sales@goodnet.gr

Τεχνικό τμήμα
email: info@goodnet.gr

Ενημερωτικό τμήμα &
τμήμα παραγωγής περιεχομένου:
email: news@goodnet.gr
IOS APPLICATION