ΓΝΩΜΕΣ

Από την «δεξιά του Κυρίου» στην αριστερή κολυμβήθρα του Σιλωάμ…

08-11-2018 11:35
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Από την «δεξιά του Κυρίου» στην αριστερή κολυμβήθρα του Σιλωάμ…

kostasp@polefl.gr

Ο Ιωάννης μας διδάσκει στο Ευαγγέλιο του για τον τυφλό που μετά από την προτροπή των αγαπημένων Του μαθητών γιάτρεψε ο Ιησούς. Όπως περιγράφει ο ευαγγελιστής, ο Δάσκαλος αφού άλειψε με πηλό τα νεκρά μάτια πρόσταξε τον τυφλό να ξεπλυθεί στην «κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Έκτοτε, η φράση χρησιμοποιείται για να περιγράψει καταστάσεις που επιχειρείται ένας εξαγνισμός, μια συγχώρεση, από κάποιο λάθος. Λάθος που αφορά προθέσεις, ενέργειες ή ακόμα και συνειδητά ψεύδη.
Στην περίπτωση μας μαθητές δεν υπάρχουν, υπάρχουν ωστόσο οι πάντα πρόθυμοι καλοθελητές που επέβαλαν πρώτα στον ευέλικτο Αλέξη Τσίπρα και κατόπιν στους ρεαλιστές του κυβερνώντος κόμματος την συμπόρευση με την εκκλησία. Έκτοτε, ο δηλωμένος άθεος πρωθυπουργός, επιφυλάσσει τέτοιες τιμές στον αρχιεπίσκοπο, που άλλοτε τον ενημερώνει πρώτο για σημαντικά εθνικά θέματα (όπως η συμφωνία των Πρεσπών) και άλλοτε αποπέμπει υπουργούς (όπως ο Νίκος Φίλης) για χάρη του. Όπως αντιλαμβανόμαστε η αγωνιώδης προσπάθεια του μεγάλου σε όγκο κυβερνητικού εταίρου να φανεί και αυτός χρήσιμος (όπως έκανε όταν είπε στον Μακαριότατο, «αν μου ζητήσετε να ρίξω την κυβέρνηση θα την ρίξω»), είναι εκ του περισσού...
Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση ετούτη έφτασε στην εξουσία υποσχόμενη λύση στο μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού λαού. Μετά την «συνθηκολόγηση» της και αφού το μεγάλο πρόβλημα δεν το έλυσε, αντίθετα το επιδείνωσε, βάλθηκε να «λύσει» όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που απασχολούν ή θεωρεί πως απασχολούν τον ελληνικό λαό. Το ωραίο στην υπόθεση είναι η «συνωμοτική» φύση των διαπραγματεύσεων που κάνει. Μία ωραία πρωία η Ελλάς ξυπνάει και μαθαίνει πως συμφωνήσαμε με τους Σκοπιανούς, μια άλλη πως «πατάξαμε» τη διαφθορά, μια τρίτη πως δώσαμε την περιουσία του κράτους στους ξένους για εκατό χρόνια. Ενδιάμεσα μαθαίνουμε πως δίνουμε το ελεύθερο στους Αμερικανούς να κάνουν βάσεις όπου κάνουν κέφι και χθες ήρθε το κερασάκι στην τούρτα: χαρούμενος και γελαστός ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε πως «έδιωξε» τους κληρικούς από το δημόσιο. Έδιωξε που λέει ο λόγος, απλά πλέον δεν θα ανήκουν στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων. Θα μισθοδοτούνται βέβαια από τον δημόσιο κορβανά, να ακολουθούν μάλιστα τις μισθολογικές αυξήσεις των «κανονικών» δημοσίων υπαλλήλων. Απλά αντί το κράτος να καταθέτει κάθε μήνα τους μισθούς κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στους λογαριασμούς τους, θα επιχορηγεί την εκκλησία με το ισόποσο. Μάλιστα για να γίνονται σωστά οι δουλειές και να μη μένουν εκκρεμότητες, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πληρώνει για όλες τις οργανικές θέσεις, ακόμα δηλαδή και για όσες αυτή τη στιγμή είναι κενές.
Γιατί λοιπόν να μην είναι καταπληκτική η συμφωνία για τον Αρχιεπίσκοπο; Από απλό Μητροπολίτη Αθηνών που προεδρεύει στην Ιερά Σύνοδο, τον μετέτρεψε σε γενικό δερβέναγα όποιου στην Ελλάδα φορεί ράσο. Όσο για τον κ. Τσίπρα, αυτός ήδη διαλαλεί 10.000 προσλήψεις. Όσοι πιστοί προσέλθετε…

 

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Φωτογραφική (ν)τροπολογία
Του Γιώργου Παπακωνσταντή, υποψήφιου δημάρχου Μυλοποτάμου
Ο Μυλοπόταμος αξίζει πολύ περισσότερα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ