ΓΝΩΜΕΣ

Αριστερά – Δεξιά τέλος. Παγκοσμιοποίηση – Εθνικισμός η νέες επιλογές

13-02-2018 10:48
Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Αριστερά – Δεξιά τέλος. Παγκοσμιοποίηση – Εθνικισμός η νέες επιλογές

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης

Η δεκαετία του 1980 υπήρξε η απαρχή της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, καθώς η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισαν να εφαρμόσουν στην πράξη τις φιλελεύθερες πολιτικές του καθηγητή Μίλτον Φρίντμαν.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σικάγου που κατείχε την εποχή εκείνη και θέση συμβούλου στον Λευκό Οίκο επηρέασε καταλυτικά τους Ρήγκαν και Θάτσερ στην εφαρμογή πολιτικών υπέρ ενός οικονομικού συστήματος ελεύθερης αγοράς με ελάχιστη παρέμβαση. Οι δύο ηγέτες επιδεικνύοντας σιδερένια θέληση ξεπέρασαν τις δυσκολίες των πρώτων ετών και έφεραν τις χώρες τους στην πολιτική και οικονομική πρωτοπορία. Οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, ακόμα και οι κομουνιστικές Ρωσία και Κίνα, τις ακολούθησαν και τα υπόλοιπα τα γνωρίζουμε.

Η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε τεράστιο πλούτο ο οποίος φυσικά δεν μοιράστηκε σε ίσα μερίδια. Οι βαθύπλουτοι δισεκατομμυριούχοι πολλαπλασιάστηκαν, όμως και ο μέσος πολίτης είδε την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων του να αυξάνετε, καθώς ακόμα και σε περιπτώσεις που η ονομαστική αύξηση των μισθών ήταν μικρή, η μειώσεις των τιμών των εμπορευμάτων επέτρεπαν στους πολίτες μεγαλύτερη κατανάλωση. Επίπτωση τελευταία αλλά όχι έσχατη η διαφυγή εκατομμυρίων ανθρώπων από την απόλυτη ένδεια που συντελέστηκε σε Ασία, Αφρική και Ανατολική Ευρώπη. Επιπροσθέτως, η τεχνολογική επανάσταση του διαδικτύου έκανε τις προστατευτικές πρακτικές που πολλά κράτη εφάρμοζαν εναντίον των πολιτών τους πρακτικά ανεφάρμοστες. Τελευταία υπολείμματα του προ παγκοσμιοποίησης κόσμου η Βενεζουέλα του Μαδούρο και η Βόρειος Κορέα. Σαν ειρωνεία και μόνο της τύχης, τριάντα χρόνια αργότερα οι ίδιες αυτές πρωτοπόρες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακρούουν πρύμναν από τις διδαχές του σοφού καθηγητή, επιστρέφοντας ή απειλώντας να επιστρέψουν σε προστατευτικές πολιτικές παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Η πρωτοπορία ΗΒ και ΗΠΑ ετούτη τη φορά είναι διαφορετική, καθώς η πολιτική δεν κατευθύνει τα πράγματα σε μία κατεύθυνση, αντίθετα κατευθύνεται από αυτά. Την δεκαετία του 1980 δυνατές προσωπικότητες υιοθέτησαν εμπνευσμένες πολιτικές και οι λαοί ακολούθησαν. Από το 2016 αδύναμοι άνθρωποι υποκύπτουν στη δύναμη του λαϊκισμού ακολουθώντας τις λαϊκές επιταγές για κλείσιμο των συνόρων και επιβολή φορολογίας στα εισαγόμενα προϊόντα. Ακόμα και όταν εβρισκόμενοι στην εξουσία αντιμέτωποι με την πραγματικότητα υποχωρούν στις εξαγγελίες τους, η ζημιά που προκαλούν στις χώρες τους αλλά και στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιες. Εμείς οι Έλληνες κάτι ξέρουμε επί τούτου…

Στα πλαίσια αυτά δεν είναι τυχαία η εξαΰλωση των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων αφού η ειδοποιός διαφορά τους με τα Χριστιανοδημοκρατικά δεν υπάρχει πια. Με δεδομένη την ανάγκη νέων ξένων επενδύσεων οι χώρες υποχρεώνονται σε μεταξύ τους ανταγωνισμό προσέλκυσης τους. Δεν γίνεται διαφορετικά. Η άλλη επιλογή είναι η επιστροφή στον πολιτικό και οικονομικό εθνικισμό. Τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών σε ολόκληρη την Ευρώπη το αποδεικνύει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πειστικές αποδείξεις για νέα αρχή

Πειστικές αποδείξεις για νέα αρχή

Του Χρήστου Δόγα-naftemporiki.gr
Διακοπές χωρίς διακοπές

Διακοπές χωρίς διακοπές

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ-kathimerini.gr
Ελευθεροτυπία εναντίον «fake news»

Ελευθεροτυπία εναντίον «fake news»

της Αγγελικής Κοτσοβού-naftemporiki.gr
15αύγουστοι

15αύγουστοι

Νίκος Μολδοβανίδης
Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

του Γιώργου Λινοξυλάκη
Αγαπάς τη δικαιοσύνη; Απόδειξη

Αγαπάς τη δικαιοσύνη; Απόδειξη

Του Ντίνου Πετράκη

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Χάρης, Χάρις Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα