ΓΝΩΜΕΣ

Άρτον και θεάματα

10-02-2018 10:30
Της Μαργαρίτας Γερούκη
Άρτον και θεάματα

Της Μαργαρίτας Γερούκη

Η φράση «άρτον και θεάματα» (panem et circenses) είναι παλιά όσο και η Ρώμη. Ήθελε ο Ιουβενάλιος, στον οποίο και αποδίδεται, να περιγράψει έτσι, μια συγκεκριμένη πολιτική, στρατηγική, επιλογή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων προκειμένου να έχουν το λαό ευχαριστημένο και ως εκ τούτου «ήσυχο». Έτσι οι αρχαίοι Ρωμαίοι κατ’ εντολή του αυτοκράτορα, απολάμβαναν κατά καιρούς δωρεάν συσσίτια αλλά και πληθώρα θεαμάτων, όπως: μονομαχίες, αρματοδρομίες, παρελάσεις εξωτικών ζώων, θεατρικές παραστάσεις και άλλου τέτοιου τύπου διοργανώσεις. Στα στάδια και τις αρένες, με κορυφαίο το Circus Maximus, το κοινό της Ρώμης ξέδινε, «απολαμβάνοντας» τις αιματηρές συγκρούσεις και η θέση του αυτοκράτορα δεν κινδύνευε.

Στο σύγχρονο «τσίρκο» της ελληνικής πολιτικής σκηνής έχουμε, τις τελευταίες μέρες, τον δικό μας Μάξιμο. Πρόκειται για έναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, το όνομα του οποίου, με όρους ψυχανάλυσης, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε κάποτε, πώς επιλέχθηκε. Δε μπορούμε να προβλέψουμε την κατάληξη αυτής της υπόθεσης. Από ό,τι φαίνεται ο δρόμος θα είναι μακρύς και οι μονομάχοι εμπειροπόλεμοι και έτοιμοι για όλα. Αυτό που ενδιαφέρει κατά πρώτης είναι η στρατηγική επιλογή.

Ο κ. Τσίπρας μας διεμήνυσε διά της συζύγου του πρόσφατα, αλλά και άλλων στενών του συνεργατών στο παρελθόν ότι επιδιώκει την κατάκτηση της εξουσίας κι όχι απλά τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό όμως θέλει το χρόνο του. Δεδομένου λοιπόν, ότι στην Ελλάδα του σήμερα, το σενάριο της «επανάστασης» ανήκει στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, το όνειρο να μεταμορφώσεις εν μία νυκτί, σε δικτατορία του προλεταριάτου μια αστική δημοκρατία, παραμένει και αυτό όνειρο θερινής νυκτός. Μετά δε και την πανωλεθρία στην πολιτική διαχείριση του ονοματολογικού προβλήματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος των πρόσφατων συλλαλητηρίων, είδε τον πολιτικό του χρόνο να εξαερώνεται και τη δυναμική της κυβέρνησής του να εξαντλείται. Άδικα προσπαθεί στο πεδίο της οικονομίας, δεν είναι το δικό του πεδίο οι παγκόσμιες αγορές και η λειτουργία τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ως άλλος Καίσαρας - ο Ρωμαίος Ιούλιος Καίσαρας, εκτός από τη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε», φημιζόταν και για την οργάνωση λαμπρών αγώνων μεταξύ εκατοντάδων μονομάχων- στήνει τώρα αγώνες κατά της διαφθοράς, στην ουσία, αγώνες φθοράς των πολιτικών του αντιπάλων. Ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που δίχασε με τις πολιτικές τους επιλογές όσο κανένας άλλος την Ελλάδα της μεταπολίτευσης, προσπαθεί να ηρεμήσει το ταραγμένο πλήθος τάζοντάς του άρτο, υπό μορφή επιδομάτων και διορισμών στο δημόσιο και θεάματα, υπό μορφή εξεταστικών.

Αν θυμηθούμε τα κατά καιρούς δικαστικά και άλλα πολιτικά φιάσκο αυτής της κυβέρνησης, μάλλον θα πρέπει να βαστούμε μικρό καλάθι ως προς την τελική επιτυχία των στόχων. Όμως και πάλι οι συνέπειες θα είναι δυσανάλογες του αποτελέσματος. Στην αρχαία Ρώμη ο κορεσμός των θεατών επερχόταν γρήγορα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται όλο και βιαιότερα ερεθίσματα για την ικανοποίησή τους. Στη σύγχρονη Ελλάδα, πώς θα απαντήσουν οι πολίτες και ποια μορφή θα λάβει ο κορεσμός;

Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες της επόμενης κυβέρνησης και του επόμενου πρωθυπουργού να ενώσει τη χώρα κάτω από ένα κοινό όραμα ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας είναι μεγάλες.

Γνώμες

Γεώργιος Δ. Μιχαηλίδης
Τι σημαίνει «Ρέθυμνο - Ενεργοί Πολίτες»
Νίκος Μολδοβανίδης
Ζήτημα δεύτερον
Νίκος Μολδοβανίδης
I feel sorry for Greece

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Νίκη