ΓΝΩΜΕΣ

Αυτή τη φορά δεν φταίει ο Γαβρόγλου

10-01-2019 10:08
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Αυτή τη φορά δεν φταίει ο Γαβρόγλου

kostasp@polefl.gr

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτή τη φορά… δεν φταίει ο Γαβρόγλου. Μπορεί οι της Παιδείας υπουργοί του Σύριζα και ειδικά ο ίδιος να τα έχουν κάνει μούσκεμα με ότι έχουν καταπιαστεί, στην σημείο όμως της συνένωσης των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει απόλυτο δίκιο. Οι συνέργειες που προκύπτουν σε όλα τα επίπεδα, εκπαιδευτικό - επιστημονικό, διοικητικό και ερευνητικό είναι τέτοια που κάθε συζήτηση περισσεύει. Το νέο ίδρυμα που στην περίπτωση της Κρήτης αργά ή γρήγορα θα προκύψει θα αποτελεί έναν αγαθό γίγαντα, ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο με μέγεθος ικανό να προσελκύσει κονδύλια και ερευνητές (αυτά τα δυο πάνε μαζί) για σπουδαία πράγματα. Με τη δημιουργία του κατάλληλου επιστημονικού περιβάλλοντος και τη «φυσική» συνεισφορά του ανυπέρβλητου Κρητικού περιβάλλοντος, η επιτυχία του εγχειρήματος κρίνεται βέβαιη. Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι «μα τότε γιατί δεν προχώρησε;» και «τώρα τι γίνεται;».


Καλό για την οικονομία της στήλης είναι να γνωρίζουμε ότι η λεγόμενη αναβάθμιση του ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο είναι ψεύδος, τέτοιο πράγμα δεν υφίσταται. Αναβαθμίζεις κάτι όταν το βελτιώνεις, το αλλάζεις επίπεδο, στην περίπτωση μας όμως, ο κανονικός τίτλος των ΤΕΙ είναι ΑΤΕΙ, με το Α δηλωτικό του Ανώτατα. Αφού λοιπόν και τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια είναι Ανώτατα προς τι ο αλληλοσπαραγμός; Μία εξήγηση θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι τα περίφημα επαγγελματικά δικαιώματα, για το τι ο κάθε απόφοιτος ΤΕΙ, Πανεπιστημίου ή Πολυτεχνείου δικαιούται να υπογράψει. Κάποιος άλλος θα έλεγε ότι οι Πανεπιστημιακοί δεν επιθυμούν παραπάνω ανταγωνισμό στις έτσι κι αλλιώς μειούμενες κρατικές χρηματοδοτήσεις. Εγώ προτιμώ την τρίτη εξήγηση που θέλει τον ιό της συντήρησης, τη φυσική αντίδραση κάθε οργανισμού στις αλλαγές. Βλέπετε, ακόμα και το πιο φωτισμένο τμήμα της κοινωνίας, των πανεπιστημιακών δασκάλων, από ανθρώπους αποτελείται. Άλλωστε οι Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστήμιου και Πολυτεχνείου εμμέσως παραδέχονται τις «δεύτερες σκέψεις», τονίζοντας την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με το τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα του νησιού. Για να δούμε.


Όσο αφορά το δεύτερο ερώτημα «τώρα τι γίνεται;», η απάντηση δεν είναι μονοδιάστατη, το σίγουρο όμως είναι ότι τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα, που θα ήταν το «ανακάτεμα» με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κατά τα λοιπά η έλλειψη κατάλληλων χώρων καθιστά την υπόθεση ΤΕΙ στο Ρέθυμνο επισφαλή. Πολύ περισσότερο που στην πολιτεία μας δεν υπάρχει αυτόνομη σχολή, παρά ένα ξερό τμήμα. Το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής όμως δεν είναι ένα οποιοδήποτε τμήμα, είναι μοναδικό στη χώρα και πολλοί το δηλώνουν σαν πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Η συμπλήρωση του με το τμήμα Εικόνας και η ταυτόχρονη ανάδειξη τους σε Σχολή πρέπει να αποτελούν τον μεγάλο στόχο του Ρεθέμνους. Όσο για τις κατά τα λεγόμενα τους πρόθυμες να συνεργαστούν, Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου, ας επιτρέψουν τουλάχιστον τη μεταστέγαση του ΤΕΙ σε υπάρχοντες, αξιοπρεπείς χώρους στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
ΜΛ ΚΚΕ ή ΚΚΕ (μ-λ)
Του Αντώνη Ρούλιου, Υποψήφιου βουλευτή Ρεθύμνου ΚΚΕ
Νέα δεινά για τους αγρότες με την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ 2020-2027

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Έρως, Έρωτας Φεβρωνία, Φευρωνία, Φεύρω, Φέβρω, Φέβρα, Φεύρα, Φεβρούλα, Φευρούλα, Φευρωνίτσα, Φεβρωνίτσα