ΓΝΩΜΕΣ

Δυναμική υπάρχει, ας σκεφτόμαστε θετικά…

09-02-2019 11:52
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Δυναμική υπάρχει, ας σκεφτόμαστε θετικά…

kostasp@polefl.gr

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή, αυτό όλοι το γνωρίζουμε, αυτό που μας δυσκολεύει είναι όταν η «αυγή» καθυστερεί. Σε ακανόνιστες χρονικές περιόδους, σαν τον οικονομικό κύκλο για παράδειγμα, δεν θέλει πολύ να πιστέψουμε πως το σκοτάδι θα διαρκέσει για πάντα, ειδικά αν έχει διαρκέσει ήδη πολύ. Για να ακριβολογούμε, δέκα χρόνια κρίσης είναι πολλά, κάτι ανάλογο δεν συνέβη ούτε μετά τους μεγάλους πολέμους του περασμένου αιώνα.

          Αντικρουόμενα είναι εδώ και καιρό τα μηνύματα, από τη μια ακούμε για εξόδους στις αγορές και από την άλλη για προσοχή στην απελευθέρωση των capital controls. Από τη μια βγαίνουμε στις αγορές και δανειζόμαστε ξανά και από την άλλη υπάρχει φόβος πως αν τα capital controls λείψουν, όσοι έχουν λεφτά στις τράπεζες θα σπεύσουν να τα βγάλουν έξω. Τα ίδια ισχύουν και στην αγορά εργασίας, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την μείωση της ανεργίας. Έσπευσε μάλιστα να «κεφαλαιοποιήσει» τη μείωση αυτή αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό. Μια πιο κοντινή ματιά στα στοιχεία του συστήματος Εργάνη όμως, μας δείχνει ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι υποαπασχόλησης και χαμηλά αμειβόμενες, ότι πλέον χρειάζονται σχεδόν 10 εργαζόμενοι για να καλύψουν τα έξοδα ενός συνταξιούχου. Αντικρουόμενα είναι και τα πολιτικά δεδομένα, αφού ναι μεν όλα σχεδόν τα κόμματα ομονοούν στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος και στην διατήρηση του κοινού νομίσματος, ριζικά ωστόσο διαφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών θεμάτων. Τα μόνο πεδία στα οποία η χώρα αναμφισβήτητα πάει καλά είναι ο τουρισμός και φυσικά η ναυτιλία. Όλως τυχαίως και στα δύο αυτά πεδία η εμπλοκή του κράτους είναι η μικρότερη δυνατή, στη ναυτιλία σχεδόν καθόλου, στον τουρισμό μόνο για να φορολογήσει.

          Στην εποχή της άμεσης πληροφόρησης τα παραπάνω δεν είναι γνωστά μόνο στους Έλληνες, αλλά στον κόσμο ολόκληρο. Αυτό μας ενδιαφέρει άμεσα, γιατί το πώς κάποιος σκέφτεται για τη χώρα που του δίδεται η ευκαιρία να κάνει τις διακοπές του, συνειδητά ή ασυνείδητα επηρεάζει την απόφαση του. Θυμηθείτε μονάχα την τεράστια ζημιά που πάθαμε τα πρώτα χρόνια της κρίσης, τότε που τα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα ήταν γεμάτα με αρνητικά για τη χώρα μας εικόνες και σχόλια.

          Αν brand είναι αυτό που οι άλλοι έχουν στο μυαλό τους για κάτι (το brand της κόκα κόλα για παράδειγμα είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για αυτήν), καταλαβαίνουμε ότι τα όσα εμείς κάνουμε (το λεγόμενο branding) επηρεάζουν το brand της πατρίδας μας. Τα τελευταία χρόνια το κράτος μας κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, με κυριότερο την υπερφορολόγηση του τουριστικού πακέτου. Το ότι ο τουρισμός μας όχι μόνο αντέχει αλλά βρίσκεται στις πρώτες παγκοσμίως θέσεις οφείλεται στο δαιμόνιο του Έλληνα και μόνο. Δυναμική υπάρχει, ας σκεφτόμαστε θετικά…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Βαρθολομαίος, Μπαρθόλομιου Τιτος, Τιτης, Τιτα, Τιτη