ΓΝΩΜΕΣ

«Εκπαίδευση για ένα λαμπρό μέλλον στην Ελλάδα». ΟΟΣΑ

21-04-2018 11:12
Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
«Εκπαίδευση για ένα λαμπρό μέλλον στην Ελλάδα». ΟΟΣΑ

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης

Αρνούμενος να παραδεχτώ τη λαμογιά σαν κύριο χαρακτηριστικό της φυλής υποχρεούμαι να θεωρήσω συμπτωματικές τις συγκρούσεις των εμβληματικότερων φιλανθρωπικών οργανισμών με τους εν Ελλάδι εκπροσώπους τους. Μετά τον Ερυθρό Σταυρό όπου ο πρόεδρος του ελληνικού Δ.Σ. όχι μόνο αποπέμθηκε από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό αλλά κατέληξε στη φυλακή, ήρθε η σειρά της Διεθνούς Επιτροπής της UNICEF να αποπέμψει την Εθνική Επιτροπή της χώρας μας. Η αλήθεια βέβαια είναι πως γενικά δεν τα πάμε καλά με τους διεθνείς οργανισμούς, όχι τώρα που η οικονομική κρίση έχει φέρει ξένους να μας κάνουν κουμάντο στα οικονομικά μας, αλλά γενικότερα. Ο ΟΟΣΑ για παράδειγμα, ο διεθνής σύμβουλος των αναπτυγμένων χωρών, ευχαρίστως θα είχε κάνει το ίδιο, αν είχε τη δυνατότητα. Αν και τον πληρώνουμε (τίποτα σε τούτη τη ζωή δεν είναι δωρεάν), παγίως αρνούμαστε ή κωλυσιεργούμε τη συνεργασία (να δώσουμε δηλαδή τα στοιχεία που μας ζητούν) και ουδείς λόγος φυσικά γίνεται για τις εκθέσεις, τις συμβουλές που τον πληρώνουμε να μας δίνει. Κατά πάγια τακτική γίνονται δεκτές φανφάρες και ειδικές (!) εκδηλώσεις στα υπουργεία και αμέσως μετά… πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων. Η παρουσίαση στο Υπουργείο Παιδείας της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος με τίτλο «Εκπαίδευση για ένα λαμπρό μέλλον στην Ελλάδα», δεν αναμένεται να έχει διαφορετική τύχη, αξίζει ωστόσο την προσοχή μας καθώς όλοι αναγνωρίζουμε πως η ανάκαμψη της πατρίδας μας είναι απόλυτα ανάλογη της εκπαίδευσης των παιδιών μας…

Η έκθεση δεν ανακαλύπτει τον τροχό, τα περισσότερα θέματα όπως η υποχρηματοδότηση, η εργασιακή ανασφάλεια μεγάλης μερίδας των εκπαιδευτικών, τα εξαιρετικά ανομοιογενή τμήματα αναφέρονται συχνά σε τέτοιου τύπου εκθέσεις. Επιπλέον περιγράφει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές που πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα, την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στα σχολεία και στους διευθυντές τους, τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου λογοδοσίας και τη διαμόρφωση μίας κουλτούρας που θα βασίζεται στην αξιολόγηση. Εδώ ο υπουργός, ναι αυτός που με νόμο κατάργησε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αλλά θέλει να αξιολογεί τους διευθυντές των… ιδιωτικών σχολείων, εξανέστη. Απολύτως κατανοητή η αντίδραση, αντάξια του… Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ μας λέει ότι η ελληνική εκπαίδευση έχει εστιάσει περισσότερο στην εκμάθηση των διδακτικών αντικειμένων παρά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, μας προτρέπει με άλλα λόγια να σταματήσουμε να ζητάμε από τα παιδιά μας να παπαγαλίζουν. Για να είμαστε δίκαιοι, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει παρουσιάσει πρόταση για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη «νέα» Β΄ Λυκείου που προβλέπει ενοποίηση της Χημείας και της Βιολογίας, περιορισμό της Φυσικής, και εισαγωγή του νέου διαθεματικού μαθήματος «Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών». Εδώ εξανέστησαν οι καθηγητές των ειδικοτήτων που θεωρούν πως με το νέο μάθημα θα μειωθούν οι δικές τους ώρες. Απολύτως κατανοητή η αντίδραση, αντάξια τους…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπράβο στον Συριζα

Μπράβο στον Συριζα

Νίκος Μολδοβανίδης
Πειστικές αποδείξεις για νέα αρχή

Πειστικές αποδείξεις για νέα αρχή

Του Χρήστου Δόγα-naftemporiki.gr
Διακοπές χωρίς διακοπές

Διακοπές χωρίς διακοπές

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ-kathimerini.gr
Ελευθεροτυπία εναντίον «fake news»

Ελευθεροτυπία εναντίον «fake news»

της Αγγελικής Κοτσοβού-naftemporiki.gr
15αύγουστοι

15αύγουστοι

Νίκος Μολδοβανίδης
Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

του Γιώργου Λινοξυλάκη

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγαθόνικος Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία, Θεοπρεπή