ΓΝΩΜΕΣ

«Εκπαίδευση και αγορά εργασίας» Μέρος Β΄

12-07-2018 11:19
Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
«Εκπαίδευση και αγορά εργασίας» Μέρος Β΄

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης

«Σημαντικότερο λοιπόν του σπουδάζω είναι το τι σπουδάζω, καθώς οι σπουδές σε μεγάλο βαθμό ορίζουν το πεδίο στο οποίο θα εργαστούμε. Το κακό είναι ότι οι περισσότερες σχολές είναι προσανατολισμένες μονάχα σε έναν συγκεκριμένο τομέα στον οποίο αν οι απόφοιτοι δεν απορροφηθούν έχουν πρόβλημα.» Ο επίλογος της χθεσινής στήλης αποτύπωνε το κύριο πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας καθώς πολλοί νέοι άνθρωποι εγκλωβίζονται χάνοντας κυριολεκτικά τα καλύτερα χρόνια τους. Το παράδειγμα της εκπαίδευσης με τον άθλιο θεσμό των αναπληρωτών είναι ενδεικτικό: ο εκπαιδευτικός υποχρεώνεται (επί ποινή αδυναμίας πρόσληψης τον επόμενο χρόνο), να ξεσπιτωθεί όποτε του ζητηθεί ακόμα και για ελάχιστους μήνες, με την ελπίδα πως σε επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα μοριοδοτηθεί. Αυτό σημαίνει πως για πολλά χρόνια δεν μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του καθώς το ανάπηρο κράτος μας μπορεί να τον καλέσει Οκτώβριο, Νοέμβριο ακόμα και τον Φεβρουάριο πολλές φορές (για δουλειά ως τον Μάιο). Αν τα πράγματα με το ΑΣΕΠ δεν πάνε όπως τα υπολόγισε, διατρέχει τον κίνδυνο να φτάσει στη μέση ηλικία και να ψάχνεται ακόμα με τη ζωή του…

Το δεύτερο μέρος της πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ με τίτλο «Εκπαίδευση και αγορά εργασίας» αφού διαπιστώνει ότι με τις παλιές γνώσεις και δεξιότητες δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, προτείνει ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα: Τον αναπροσανατολισμό της ανώτατης εκπαίδευσης από την προετοιμασία των αποφοίτων για την απασχόληση στον δημόσιο τομέα στην απασχόληση στον ιδιωτικό, ιδιαίτερα στους τομείς με εξωστρεφή εξαγωγικό προσανατολισμό. Τον αναπροσανατολισμός της μέσης λυκειακής εκπαίδευσης από τη γενική στην τεχνική-επαγγελματική, συνδεδεμένης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τέλος, την επανεκπαίδευση των άνεργων αποφοίτων για την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας. Αυτά είναι τα απαραίτητα βήματα ώστε αφενός οι άνθρωποι να βρίσκουν δουλειά στον τομέα που έχουν εκπαιδευτεί και αφ ετέρου οι επιχειρήσεις να βρίσκουν τους καταρτισμένους εργαζόμενους που σήμερα δεν βρίσκουν (61% των Ελλήνων εργοδοτών δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό στις θέσεις «Επαγγελματιών Πωλητών», «Τεχνικών», και «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες»). Τι καταλαβαίνει απ όλα αυτά το Υπουργείο της Ελληνικής Παιδείας; Ιδρύει νέα τμήματα που αφορούν ανθρωπιστικές κυρίως σπουδές.

Εν κατακλείδι, τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι άριστα υπό την προϋπόθεση ότι θα κάποιος θα εισαχθεί στη σχολή που επέλεξε (και του ταιριάζει). Διαφορετικά καλό θα ήταν να μην ακολουθήσει άκριτα ότι η βαθμολογία των πανελληνίων τον στέλνει, δόξα το Θεό σήμερα οι επιλογές δεν λείπουν. Επιπλέον, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των νέων ανέργων, αυτών που ψάχνουν πρώτη φορά δουλειά, καλό είναι όσοι μπορούν να φεύγουν για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και να μένουν εκεί για δύο – τρία χρόνια για εργασία. Με τον τρόπο αυτό επιστρέφοντας με εμπειρία στο εξωτερικό μπορούν να διεκδικήσουν ανώτερες θέσεις στελεχών. Χρειάζεται σχέδιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προεκλογικές  «αναγνώσεις»

Προεκλογικές «αναγνώσεις»

Το σταυρόλεξο των δημοτικών συνδυασμών στο δήμο Ρεθύμνης

Το σταυρόλεξο των δημοτικών συνδυασμών στο δήμο Ρεθύμνης

Επιλέγοντας μεταξύ του Αλέξη και του Κυριάκου.

Επιλέγοντας μεταξύ του Αλέξη και του Κυριάκου.

Συρρίκνωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου

Συρρίκνωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου

Η προτεινόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ουσιαστικά αποτελεί μια ακόμα αναμόρφωση του εισαγωγικού εξεταστικού συστήματος...
Θέλουμε συντάξεις όχι Βουλγαρίας αλλά Αλβανίας;

Θέλουμε συντάξεις όχι Βουλγαρίας αλλά Αλβανίας;

«Ανεξάρτητα από το «αλυσοδέσιμο» των οικονομικών υποχρεώσεων στους δανειστές, ακόμα κι αν αυτό δεν υπήρχε, ο δανεισμός των κρατών από τις αγορές δηλαδή από...
Αυτή είναι η μοναδική συνταγή

Αυτή είναι η μοναδική συνταγή

-Την Τετάρτη το μεσημέρι 12 άνδρες θεμελίωσαν συμβολικά την επέκταση του τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη. Οι αριθμοί που δόθηκαν από...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Πολυξένη, Ξένη, Ξένια Ραΐς, Ραΐδα Ξάνθιππος Ξανθίππη, Ξανθή, Ξανθούλα