ΓΝΩΜΕΣ

Η ασφαλής ένδειξη για το πότε θα πάρει μπροστά η οικονομία.

18-07-2019 01:17
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Η ασφαλής ένδειξη για το πότε θα πάρει μπροστά η οικονομία.

Όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί το αδιέξοδο της δημιουργίας θέσεων εργασίας στον δημόσιο της οικονομίας τομέα και μάλιστα με λεφτά δανεικά. Ακόμα και οι φανατικότεροι κρατιστές τώρα πια αναγνωρίζουν πως οι νέες θέσεις εργασίας πρέπει να δημιουργηθούν στον ιδιωτικό της οικονομίας τομέα και αυτό για δυο λόγους. Πρώτον για να μειωθεί η ακόμα και σήμερα τερατώδης ανεργία ειδικά στους νέους και δεύτερον, για να αυξηθεί η παραγωγικότητα της Ελλάδος ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές μας. Αυτή η win win κατάσταση, για την οικονομία της πατρίδος, την ευημερία των πολιτών της και τη βελτίωση της θέσης μας στον κόσμο έχει ωστόσο μία προϋπόθεση: θέλει λεφτά. Και τα λεφτά αυτά πρέπει να βρούμε από τις περίφημες αγορές.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες ανέκαθεν ήταν «αετοί». Μυρίζονταν την ευκαιρία και την άρπαζαν δημιουργώντας πλούτο για αυτούς, τους εργαζόμενους τους και την οικονομία γενικότερα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα από την ίδρυση του υπήρξε το κράτος, το οποίο όχι μονάχα σου άλλαζε τους κανόνες του «παιχνιδιού» όποτε ήθελε, αλλά συχνά έδινε σε αυτούς αναδρομική ισχύ. Από την άλλη, υπάρχουν ακόμα ολόκληροι τομείς που στη χώρα μας έχουν μείνει ανεκμετάλλευτοι, σχεδόν παρθένοι. Στην Ελλάδα με λίγα λόγια ευκαιρίες υπάρχουν. Βούληση (από την πλευρά του κράτους) να τις εκμεταλλευτούμε δεν υπήρχε. Εδώ που τα λέμε, ακόμα και εκεί που ήταν όλα έτοιμα να αρχίσουν εργασίες, να πέσουν λεφτά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, εκεί… φύτρωναν δάση.

Ο αστικός μύθος (που δεν είναι και τόσο μύθος) λέει πως μία ασφαλής ένδειξη για το ότι η οικονομία θα έχει πάρει μπροστά είναι, όταν δούμε τις τράπεζες να διαφημίζουν νέα δάνεια αντί για νέες καταθέσεις. Για να γίνει αυτό πρέπει συνδυαστικά να συμβούν κάποια πράγματα, όπως να υπάρξει μια φιλικότερη αντιμετώπιση της εργασίας και των επενδύσεων, κατάργηση των εμποδίων που διάσπαρτα υπάρχουν καθυστερώντας και αυξάνοντας το κόστος τους και φυσικά να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα. Γιατί χωρίς αυτά…

Ίσως η καλύτερη είδηση των τελευταίων ημερών είναι η αποδοχή που υπήρξε στο 7ετες ομόλογο που εξέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Όπως θα μάθατε ζητήσαμε από τις αγορές να δανειστούμε 2,5 δις ευρώ και μας προσέφεραν 13 δις ευρώ. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ως δίκαιο επιτόκιο ορίστηκε το χαμηλότατο 1,9%, αλλά και η γενική διαπίστωση ότι αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, η οποία πλέον καλείται να φανεί αντάξια των προσδοκιών όλων.

Παρατηρούμε ταυτόχρονα και μία αλλαγή στην επικοινωνιακή διαχείριση των συστημικών τραπεζών, με κύρια αλλαγή την διακοπή διαφημίσεων προσέλκυσης καταθέσεων. Αντ΄ αυτών βλέπουμε από δύο τουλάχιστον τράπεζες διαφημίσεις, διστακτικές είναι αλήθεια, αλλά σε κάθε περίπτωση διαφημίσεις χορηγήσεων, κάτι που μας δείχνει τι θα συμβεί μόλις δοθεί λύση στα κόκκινα δάνεια.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
NO SMOKING
Νίκος Μολδοβανίδης
Οδηγώντας…
Νίκος Δερεδάκης
Νέα πλατεία στα Περιβόλια
Νίκος Μολδοβανίδης
Ευρωπαϊκές διαδρομές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜEΡΑ ΘYΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡIΟΥ ΣΚΛAΒΩΝ ΚΑI ΤΗΣ ΑΠΑΓOΡΕΥΣHΣ ΤΟΥ