ΓΝΩΜΕΣ

Η επικοινωνιακή επιτυχία του νέου logo της Ν.Δ.

10-10-2018 16:56
Δημήτρης Περβολιανάκης
Η επικοινωνιακή επιτυχία του νέου logo της Ν.Δ.

Το νέο logo της Ν.Δ. δεν μου αρέσει. Όπως δεν μου άρεσαν και τα προηγούμενα της Ν.Δ.

Όπως δεν μου αρέσει και κανένα logo κανενός ελληνικού κόμματος, σημερινού ή παλαιότερου, με μοναδική εξαίρεση τον αυθεντικό ανδρεϊκό ήλιο των eighties... Στην παιδική μου φαντασία εκείνος ο ήλιος με ταξίδευε στο καταπράσινο και ηλιόλουστο λιβάδι της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Δυστυχώς στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας ο πασοκικός ήλιος εκσυγχρονίστηκε χάνοντας την παλιά του αίγλη. Όπως και να το κάνουμε, άλλο πράγμα το φυσικό λιβάδι και άλλο το βγαλμένο από demo ψηφιακού βιντεοπαιχνιδιού...

Δεν είμαι σίγουρος ότι οι πασόκοι των ‘80s και ‘90s έβλεπαν στο logo τους τον ίδιο συμβολισμό. Εξάλλου, μιλάμε για μια εποχή που το καλύτερο logo του κόμματος ήταν ο... αρχηγός του και όχι το σήμα της σημαίας του. Βλέπετε... τις παλιές εκείνες δεκαετίες τα κόμματα είχαν κανονικούς αρχηγούς με προσωπικότητα, μόρφωση, εκπαίδευση, κύρος και όραμα. Ο ψηφοφόρος είχε να επιλέξει ανάμεσα στο καραμανλικό «η Ελλάδα ανήκει στη Δύση» και το παπανδρεϊκό «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Μεγαλώνοντας καταλάβαμε ότι ουσιαστικά το σύνθημα ήταν το ίδιο, αφού η Δύση από τους Έλληνες γεννήθηκε!

Τα σημερινά κόμματα δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην επικοινωνία. Εφαρμόζοντας τις αμερικανιές του διεθνούς μάρκετινγκ στοχεύουν λιγότερο στην ουσία της πολιτικής και περισσότερο στην απάτη του εντυπωσιασμού, εφόσον το ηγετικό προσωπικό τους είναι κατά κανόνα κατώτερο των περιστάσεων. Λένε «δεν έχουμε που δεν έχουμε αρχηγό, βάλε ένα παιδί να ζωγραφίσει μια πολύχρωμη σημαία, κόλλα δίπλα και ένα σύνθημα για την ελπίδα που έρχεται και εύκολα έχεις μια γεμάτη τετραετία»... Τόσο απλά. Δεν θέλει κόπο. Τρόπο θέλει...

Μετά σκάει μύτη και ο τιτάνας Γαβρόγλου με τις «επιστημονικές» του επιτροπές και αλλάζει τα δεδομένα. Ό,τι ξέρουμε, λέει, δεν ισχύει. Λάθος μάς τα μάθανε οι προηγούμενοι. Η Ελλάδα δεν ανήκει ούτε στη Δύση ούτε στους Έλληνες! Εξάλλου, Έλληνες σήμερα δεν υπάρχουν! Εξαφανίστηκαν το 746 μ.Χ.! Οπότε Αρχαία, Λατινικά, Επιτάφιους, Αντιγόνες δεν χρειαζόμαστε στην Εκπαίδευση! Συνοπτικά θα διδάσκονται ή θα αποβληθούν εντελώς από τα σχολικά βιβλία η επανάσταση του ‘21 που ανέστησε το έθνος, οι περσικοί πόλεμοι που γέννησαν την κλασική εποχή, η Δημοκρατία του Περικλή και ο Αλέξανδρος ο Μέγας... Ειδικά αυτός ο τελευταίος «ανήκει» περισσότερο στους «Μακεδόνες» των Σκοπίων παρά στους Μακεδόνες της Ελλάδας... Αρρωστημένες αντιλήψεις κατευθείαν βγαλμένες μέσα από ιδεολογικά θολωμένα μυαλά.

Απομονωμένη από τις αγορές η χώρα οδεύει προς τον γκρεμό. Στα διεθνή φόρα μάς έχουν για σίγουρους και μάς περιφρονούν. Στα εθνικά έχουμε χάσει τον μπούσουλα. Η οικονομία παραμένει στην εντατική. Με λίγα ευρώ το εξαρτημένο παιδί της Ομόνοιας κάποτε αγόραζε τη νοθευμένη δόση του, ενώ σήμερα αγοράζει… μετοχές της Εθνικής. Τα πανεπιστήμιά μας κάνουν διάλογο με το έγκλημα. Τα σχολεία μας περιμένουν ακόμα τους αναπληρωτές που έρχονται. Η κοινωνία σιωπηλή και αδρανοποιημένη από τις ενοχές κάνει υπομονή. Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από ένα καταπράσινο και ηλιόλουστο λιβάδι αισιοδοξίας και ελπίδας, αλλά η προτεραιότητά μας είναι να διδάσκονται στα παιδιά η τζιχάντ, η ιστορία του συνδικαλισμού, ο εμφύλιος του διχασμού και η περίοδος της χούντας (των άλλων)... Για να μη ξεχνιόμαστε, προτεραιότητά μας είναι και η καρέκλα. Να το λέμε και αυτό.

Χρειαζόμαστε επειγόντως νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις και νέες νοοτροπίες. Όχι αναγκαία από νέους ανθρώπους. Εξάλλου, πόση αξία έχει να είναι κανείς 44 ετών στην ηλικία αλλά 94 ετών στο μυαλό και 14 στις ευθύνες... Αυτό δεν αφορά μόνο τον πολιτικό. Αφορά πρωτίστως τον πολίτη που επιλέγει τον πολιτικό που του μοιάζει και του ταιριάζει καλύτερα. Ενίοτε και τον πολιτικό που τον εξυπηρετεί ή τον βολεύει καλύτερα... Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Με αυτά τα κριτήρια επιλέγουμε στην κάλπη τους κυβερνήτες μας και όχι ανάλογα με το logo του κόμματος...

Παρεμπιπτόντως, πιο τραγικά ακαλαίσθητο και ανιαρό logo από το τελευταίο της Ν.Δ. δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Παρά ταύτα δεν αποκλείεται να αποδειχθεί το πιο πετυχημένο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, αμέσως μετά τον αυθεντικό πράσινο ήλιο του Ανδρέα. Μέσα σε ελάχιστες ώρες από την δημοσιοποίησή του ανάγκασε να ασχοληθούν μαζί του σχολαστικά ακόμα και όσοι δεν θέλουν ούτε να το βλέπουν. Και αυτό αποτελεί ήδη μια μεγάλη επικοινωνιακή επιτυχία για τους δημιουργούς του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή