ΓΝΩΜΕΣ

Η Έρευνα Χαμένων Αξιών σαν οικογενειακό επιτραπέζιο παιχνίδι.

19-07-2019 00:04
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Η Έρευνα Χαμένων Αξιών σαν οικογενειακό επιτραπέζιο παιχνίδι.

Αν και η σύγχρονη εποχή μας προσφέρει ανέσεις που οι γονείς μας δεν μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν, συχνά – πυκνά πιάνουμε τον εαυτό μας να νοσταλγεί το παρελθόν. Αυτό οφείλεται στην εξιδανίκευση του παρελθόντος, στην ανθρώπινη συνήθεια να ξεχνάμε τα άσχημα και να μας μένουν στη μνήμη τα όμορφα, οφείλεται όμως και σε έναν ρεαλιστικό παράγοντα: στη δυσκολία ή και στον φόβο να αποδεχτούμε πως δεχόμενοι τα σύγχρονα «δώρα» κάπου χάνουμε την ανθρωπιά μας. Η πανανθρώπινη αυτή τάση καταγράφεται από την Παγκόσμια Έρευνα Αξιών (World Values Survey) μια έρευνα που διεξάγεται από το 1981 σε δεκάδες χώρες του κόσμου.

          Στο εκπαιδευτήριο μας (και συγνώμη για την προσωπική αναφορά, δεν το κάνω για διαφήμιση αλλά γιατί το πιστεύω), εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζουμε μία παραλλαγή της, στο τμήμα που αφορά τις αξίες που τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να αποκτούν από την οικογένεια τους. Βλέπετε τα όσα εδώ και δεκαετίες θεωρούσαμε δεδομένα (την αυστηρή μα τίμια συμπεριφορά του πατέρα και την επίσης αυστηρή μα συνάμα τρυφερή της μάνας), πλέον δεν υφίστανται. Με συνηθέστερη απάντηση στην ερώτηση «τι κάνεις», το «τρέχω», σα να δείχνουμε πως η εποχή μας έχει βάλει σε μια σβούρα ο ίλιγγος της οποίας μας δυσκολεύει να διαπιστώσουμε, να σκεφτούμε και να δράσουμε με διαύγεια σε όσα μας συμβαίνουν. Κάνουμε λοιπόν κάθε χρόνο στο εκπαιδευτήριο μια παραλλαγή την οποία ονομάσαμε Έρευνα Χαμένων Αξιών (Lost Values Survey) με στόχο να βάλουμε τα παιδιά να στεφτούν, να γράψουν και να μιλήσουν για τις ανθρώπινες αξίες που θεωρούν ότι θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Να τα βάλουμε στη διαδικασία να σκεφτούν για τα διάφορα προβλήματα, από τα σκουπίδια μέχρι την ανακύκλωση και από την οδική συμπεριφορά έως τη συμπεριφορά μας στους άλλους. Τα παιδιά, αφού φέρνουν στην τάξη τις λέξεις – έννοιες που έχουν για αυτά το μεγαλύτερο ηθικό και συναισθηματικό βάρος, στη συνέχεια καθοδηγούνται να συζητήσουν και να επιλέξουν τις σημαντικότερες. Διαμορφώνεται με τον τρόπο αυτό ο ετήσιος αξιακός δεκάλογος με την αιτιολόγηση του, αφού τα παιδιά έχουν μιλήσει και ανταλλάξει απόψεις για αξίες όπως Σεβασμός, Υπομονή, Ευγένεια, Ισότητα, Ειλικρίνεια, Ανοχή, Υπευθυνότητα, Αλληλεγγύη.

Τώρα, για να γίνει οτιδήποτε πρέπει να υπάρχει το ανάλογο κίνητρο, που στην περίπτωση μας είναι να μαθαίνουμε Ξένες Γλώσσες βιωματικά, χωρίς να φαίνεται ότι κάνουμε μάθημα. Στην πορεία όμως διαπιστώσαμε ότι όσοι έμπαιναν στον κόπο να ασχοληθούν (και ενθαρρύνονταν να το κάνουν όλοι), επηρεάζονταν τόσο από την προσπάθεια που κατέβαλαν, όσο και από την αλληλεπίδραση με την προσπάθεια που κατέβαλαν οι άλλοι. Η δράση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε project, μια καλή αρχή είναι να οργανώσουμε κάτι με την οικογένεια μας, έτσι, σα να παίζουμε επιτραπέζιο παιχνίδι. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Βαρθολομαίος, Μπαρθόλομιου Τιτος, Τιτης, Τιτα, Τιτη