ΓΝΩΜΕΣ

I feel sorry for Greece

24-04-2019 09:07
Νίκος Μολδοβανίδης
I feel sorry for Greece

-Μου έχει γίνει αυτή η φράση εφιάλτης. Όχι τώρα τελευταία. Πολλά χρόνια κρατάει αυτή η ιστορία. Μια φορά με κάτι μεγαλοπράκτορες (τουριστικούς εννοώ) κατεβαίναμε προς τον Πλακιά, για κάποια επίσκεψη στην κάτω γυαλιά. Οδηγούσα το προπορευόμενο όχημα και από πίσω μου ακολουθούσαν 2 Ολλανδοί κι ένας Γερμανός. Έχοντας μπροστά μας πιάτο το Λυβικό πέλαγος μέσα στο κατακαλόκαιρο, άρχισαν να μου αναβοσβήνουν τα φώτα και να μου κάνουν σήμα να σταματήσω. Έκανα δεξιά και πάρκαρα. Το ίδιο και αυτοί.

-Νίκο, μου είπαν, δες κάτω στον Πλακιά. Έριξα τη ματιά μου. Όνειρο. Ένα τοπίο μπλε, μια θάλασσα μπλε, ένα αεράκι να σου δίνει ανάσες. Τότε μου ήρθε η πρώτη σφαλιάρα. Με τέτοιο τοπίο, τέτοια ομορφιά, τέτοιο κλίμα, πώς γίνεται να είστε χρεωμένοι. Τί ερώτηση και αυτή. Τι να τους πω. Χαμογέλασα και τους είπα ότι θα τους τα εξηγήσω στο φαγητό πιο αργά. Καταλήξαμε σε μια πανέμορφη ταβέρνα. Να οι σαλάτες, να οι ρακές, να το λάδι να το απολαμβάνουν ως βάλσαμο στο φρέσκο ψωμί. Οι βούτες στην χωριάτικη έδιναν και έπαιρναν.

-Το ίδιο και οι φρέσκες πατάτες οι τηγανητές στο ελαιόλαδο. Ούτε προψημένες, ούτε κατεψυγμένες. Τις έτρωγες και πήγαινες στον Παράδεισο. Καλά στα παιδάκια δεν άφησαν τίποτα. Το καρπούζι το κατάπιναν αμάσητο. Σκέφτηκα ότι ξέφυγα από την ερώτηση και όμως ο πιο φίλος μου την επανέλαβε. Πες μας λοιπόν πώς γίνεται να είστε γεμάτοι από χρέη και από δάνεια. Πως γίνεται να χρωστάτε, πώς γίνεται να ξοδεύετε πιο πολλά από όσα βγάζετε;

-τους έβαλα ρακί και τους είπα τον πόνο μου. Τους είπα ότι σε αυτή την χώρα κάνουν κουμάντο οι πελατειακές σχέσεις του κράτους με τους πολίτες. Που το ίδιο το κράτος τους έχει παγιδεύσει και ταυτόχρονα παγιδεύτηκε κι αυτό. Τα σχοινιά που τους δένουν μεταξύ τους είναι τόσο χοντρά που ο θεός να γίνει πρωθυπουργός δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Πώς να το αλλάξει όταν δεν μπορεί να επιβληθεί σε κανέναν, ούτε να απολύσει κανέναν.

-Αυτό το κράτος στήθηκε σε λάθος βάσεις. Ήθελε το κράτος να κάνει τον επιχειρηματία, αντί να κάνει τον παρατηρητή. Ήθελε να έχει δικές του επιχειρήσεις, να διορίζει αντί για 10 που χρειάζεται, 100 για να του έχουν υποχρέωση οι 100 και οι οικογένειες τους. Όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της δεκαετίας του 70 που δεν πήγαιναν καλά αγοράστηκαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και έβαλε σε αυτές τα μπλε παιδιά. Η Εμπορική Τράπεζα είναι το πιο μεγάλο παράδειγμα. Συνέχισε το ίδιο βιολί ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τα ναυπηγεία, τα πετρέλαια.

-Ο ένας αντέγραφε τον άλλο. Διορισμοί να γίνονται και όλα καλά. Φτάσαμε στο 1.000.000 δημοσίους υπαλλήλους σε 4.000.000 ικανούς για εργασία. Το κράτος όμως τα χρήματα τα βρίσκει από τους φόρους μας. Μεγάλο δημόσιο σημαίνει μεγάλοι φόροι. Μεγάλος φόρος σημαίνει ψάχνω τρόπους να φοροδιαφύγω για να επιβιώσω. Έτσι φτάσαμε στα χρέη τους είπα. Δεν ξέρω αν το κατάλαβαν. Τους έβαλα ακόμα δυο ρακές και δεν κατάλαβαν ούτε τις στροφές στην επιστροφή.

-Ευτυχώς οι οδηγοί δεν ήπιαμε. Καλημέρα σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή