ΓΝΩΜΕΣ

Η ισοπέδωση και ο μηδενισμός σαν εργαλεία επίτευξης ανομολόγητων στόχων

13-03-2018 10:52
Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Η ισοπέδωση και ο μηδενισμός σαν εργαλεία επίτευξης ανομολόγητων στόχων

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο ελληνικός λαός παραβλέποντας τις ευθύνες για την προσπάθεια διαμελισμού και την πενταετή παράταση του πολέμου στη χώρα, ένιωσε συμπάθεια για τους οπαδούς του ΚΚΕ, τους αριστερούς όπως χαρακτηρίζονταν. Αιτία, η ταλαιπωρίες στις οποίες με θαυμαστή υπομονή, στωικότητα και τελικά αξιοπρέπεια υπόμεναν, σε συνδυασμό με την κοινωνικά άψογη συμπεριφορά τους. Μπορεί η «στάμπα» του αριστερού να τους στερούσε (και λόγο του κλίματος του Ψυχρού Πολέμου) κάποιες συναναστροφές, ο λαός όμως γνώριζε ότι αριστερός ήταν συνώνυμο της τιμιότητας, αυτός και τα παιδιά του. Ίσως και λόγο των διώξεων ήθελαν να αποτελούν κοινωνικά πρότυπα ή όπως σχηματοποιήθηκε αργότερα «πρώτοι στους αγώνες, πρώτοι και στα γράμματα».

Η μεταπολιτευτική εθνική, ιδεολογική και τελικά κοινωνική αποχαύνωση που είχε σαν αποτέλεσμα την χρεοκοπία μας και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, απέδειξε για μία ακόμα φορά την τεράστια απόσταση λόγων και έργων. Δεν αναφέρομε μόνο στις σωτήριες ανακολουθίες που κατέληξαν στην περίφημη «κωλοτούμπα», αναφέρομαι στην καταφανή διάθεση ισοπέδωσης των πάντων: ανθρώπων, θεσμών ακόμα και της έννοιας του έθνους. Η αλήθεια είναι πως από την αρχή οι διαθέσεις ήταν διάφανες, καθώς για πρώτη φορά υπουργός Παιδείας παρακίνησε μαθητές στη μετριότητα! Πράγματι ιστορικός ο αφορισμός του κ. Μπαλτά «η αριστεία είναι ρετσινιά». Οι διάδοχοι του στην σημαντικότερη για το μέλλον του έθνους υπουργική καρέκλα αποδείχτηκαν… άξιοι διάδοχοι. Ο κ. Φίλης κατόρθωσε να εξοργίσει έως και τον αρχιεπίσκοπο και ο κ. Γαβρόγλου να αλλάζει τους νόμους σαν τα… πουκάμισα, να παρακινεί για «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» και να καυγαδίζει με πρυτανικές αρχές. Κοινά εκπεμπόμενο μήνυμα η κατάλυση θεσμών, αξιών και παραδόσεων της χώρας. Η πρόσφατη κυβερνητική θέση όμως (δεν είναι μόνο η ατάκα του κ. Φίλη) για τους στρατιώτες που έπεσαν στα χέρια των Τούρκων, ξεπερνά κάθε όριο (μέχρι στιγμής τουλάχιστον). Δεν είναι απλά μια προσπάθεια υποτίμησης του άβολου, για το κυβερνητικό αφήγημα περί «επιτυχιών» περιστατικού. Έρχεται μετά από συντονισμένες ενέργειες ισοπέδωσης κάθε παραδοσιακού κώδικα αξιών και εμπέδωσης μιας νέας τάξης, η οποία στα μυαλά κάποιων, εμφανώς ορίζεται με την απώλεια κάθε φρονήματος, δημοκρατικού, εθνικού και θρησκευτικού και την εγκαθίδρυση ενός κράτους – πατερούλη που «φροντίζει» για τους υπηκόους του. Έχω δυστυχώς την αίσθηση πως ο μηδενισμός τους δεν είναι ιδεολογικός, αλλά εργαλείο στην επίτευξη του ανομολόγητου στόχου.

Υ.Γ. Ο απλός στρατιώτης αποτελεί τον πυρήνα του στρατεύματος, εκπροσωπεί την τιμή και τις αξίες του λαού του, του έθνους του. Ομηρικές μάχες έχουν δοθεί για έναν και μόνο στρατιώτη, συχνά για έναν νεκρό στρατιώτη. Πρόσφατη άλλωστε η συγκίνηση για την ανακάλυψη των οστών των ηρώων του Αλβανικού μετώπου. Η πιο γνωστή τέτοια ιστορία είναι αυτή που μας διηγήθηκε ο Σπίλμπεργκ με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς στην αντιπολεμική ταινία Saving Private Ryan.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Go light
Του Νίκου Καλομενόπουλου
Ο θλιβερός Σεπτέμβρης
Νίκος Μολδοβανίδης
Προεκλογικές «αναγνώσεις»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Go light

Go light

-Το πιο μεγάλο πρόβλημα κάποτε ήταν τι να βάλεις στη βαλίτσα σου, όταν πήγαινες ένα αεροπορικό ταξίδι....
Ο λογαριασμός πλέον θα είναι απευθείας στους δημότες

Ο λογαριασμός πλέον θα είναι απευθείας στους δημότες

Εδώ και χρόνια ακούμε την γκρίνια των αυτοδιοικητικών για την έλλειψη πόρων, για καθυστερήσεις στις τακτικές επιχορηγήσεις και άλλα εμπόδια που τους βάζουν τα...
Ο θλιβερός Σεπτέμβρης

Ο θλιβερός Σεπτέμβρης

Μέλους της ΛΑΕ Ρεθύμνου
Προεκλογικές  «αναγνώσεις»

Προεκλογικές «αναγνώσεις»

Το σταυρόλεξο των δημοτικών συνδυασμών στο δήμο Ρεθύμνης

Το σταυρόλεξο των δημοτικών συνδυασμών στο δήμο Ρεθύμνης

Επιλέγοντας μεταξύ του Αλέξη και του Κυριάκου.

Επιλέγοντας μεταξύ του Αλέξη και του Κυριάκου.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ