ΓΝΩΜΕΣ

Η (κρατική) περιουσία σου!

10-08-2018 10:49
Νίκος Μολδοβανίδης
Η (κρατική) περιουσία σου!

Νίκος Μολδοβανίδης

-Πώς γίνεται η κρατική περιουσία να έχει 71.000 σπίτια και οικόπεδα και πάνω από 5.000 επιχειρήσεις, να έχει ορυκτό πλούτο και πετρέλαια, βουνά, δάση, νησιά, αεροδρόμια, λιμάνια, και αντί να αποδίδει κέρδη που να σου αποφέρει κι εσένα μερίδιο, να σου ζητάει συνεχώς λεφτά. Και την πληρώνεις πανάκριβα! Πώς γίνεται αυτό; Γιατί αυτοί που κάνουν τη "διαχείριση της δημόσιας περιουσίας” ακολουθούν την εξής ρότα. Στήνουν έναν οργανισμό με τον πιασάρικο τίτλο «κοινής ωφελείας».

-Μετά ξεκινούν με προσλήψεις από τα «δικά τους παιδιά», μετά αφισοκολλητές ύστερα συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι (για το γραφείο τύπου), προμηθευτές με καπέλο, «υπεύθυνοι» της εταιρείας, τοπικοί παράγοντες. Βέβαια κάθε χρόνο μπαίνει μέσα. Χωρίς να το ξέρεις, την πληρώνεις από τους φόρους σου. Μετά, όταν σκάνε τα σκάνδαλα, τρώμε το παραμύθι ότι τα θέλουν κακοί ιδιώτες. Και σε πείθουν να συνεχίζεις να τους πληρώνεις όλους αυτούς για να αισθάνεσαι εθνικά περήφανος!

-Μέτοχος είναι μόνο το κράτος, δηλαδή το κόμμα που κυβερνάει. Ενδιαφέρεται το κόμμα για να έχει κέρδη η εταιρεία; Όχι βέβαια! Ενδιαφέρεται να επανεκλεγεί. Βάζει γενικό διευθυντή ένα κομματόσκυλο, συνήθως κάποιον που απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής. Αυτός ξέρει ότι δεν θα κριθεί από την απόδοσή του. Έτσι όταν εμφανιστεί το ρουσφέτι μαζί με το σημείωμα του υπουργού «δεν κάνει για τίποτε, βολέψτε τον κάπου», δεν θα μιλήσει… Έτσι, ενώ η εταιρεία χρειάζεται, ας πούμε, 200 άτομα, αποκτάει «με το καλημέρα» 1.000.

-Η Ολυμπιακή (όταν ανήκε στο κράτος) είχε 65 αεροπλάνα. Η ορθή διεθνής αναλογία προσωπικού αέρα / εδάφους είναι 1 προς 3,5. Πόσους έφτασε να έχει η Ολυμπιακή; 19.200 υπαλλήλους! Με αναλογία 1 ιπτάμενος/10 εδάφους! Τι ήταν όλοι αυτοί; Πολιτικά ρουσφέτια. Ποιος τους πλήρωνε; Εσύ! Απεργούσαν κάθε τρεις και λίγο για μεγαλύτερους μισθούς και περισσότερα προνόμια. Και έμεναν οι επιβάτες με το εισιτήριο στο χέρι και κοιμόντουσαν στο αεροδρόμιο και έχαναν τις ανταποκρίσεις και δυσφημιζόταν η εταιρεία και απαξιωνόταν η περιουσία ΣΟΥ και έπεφταν τα έσοδα. Το 1992 η Ολυμπιακή άξιζε 155 δισ. δραχμές. Πόσα χρωστούσε; 444 δισ. δραχμές (1,3 δισ. ευρώ)!

-Το 1994 το χρέος της διαγράφηκε ΟΛΟ, δηλαδή το πλήρωσες εσύ, με πρόσχημα την εξυγίανση. Σου έλεγαν και τις λέξεις εκσυγχρονισμός, αξιολόγηση, εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες, σοβαρό μάνατζμεντ, διεθνείς συνεργασίες, μείωση προσωπικού, και τίποτε δεν γινόταν. Ποια κυβέρνηση τολμούσε να αγνοήσει το πολιτικό κόστος; Και η... εξυγιανθείσα Ολυμπιακή, μέχρι το 2007 που έκλεισε, συσσώρευσε άλλα 2,7 δισ. ευρώ χρέος;

-Και να απεργίες, διαδηλώσεις, δακρύβρεκτα άρθρα για «τα φτερά της Ελλάδας» που κάποιοι θέλουν «να κρατήσουν δεμένα στο έδαφος»! Όλο το κόλπο ήταν να συνεχίσουν να σε φεσώνουν. Και τα κατάφεραν: μπορούσαν να διαλέξουν ανάμεσα στο να βγουν αμέσως στη σύνταξη με ηγεμονικό εφάπαξ ή να συνεχίσουν να «εργάζονται» σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου με τον μισθό που έπαιρναν στην Ολυμπιακή! Έτσι έγιναν συνταξιούχοι άνθρωποι 34 χρονών με σύνταξη που ξεκινούσε από 1.700 ευρώ καθαρά και εφάπαξ που έφτανε τα 280.000 ευρώ, ενώ πιλότοι συνέχισαν να εισπράττουν 12.000 ευρώ τον μήνα χωρίς να εργάζονται.

-Όταν ακούς κρατική περιουσία, να τα θυμάσαι αυτά.

Καλημέρα

Γνώμες

Δημήτρης Ζ. Αρχοντάκης
Η διάσωση της Παλιάς Πόλης
Νίκος Μολδοβανίδης
Τα δυο φαινόμενα
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Καλές οι βραβεύσεις αλλά έχουμε δρόμο ακόμα…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ανθούσα, Ανθούση Θαλάσσιος, Θαλάσσης, Θαλασσία, Θάλασσα, Θαλασσινή