ΓΝΩΜΕΣ

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι επένδυση, δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη της

08-02-2019 18:47
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι επένδυση, δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη της

kostasp@polefl.gr

Την ώρα που οι μελέτες προειδοποιούν για την τεράστια αλλαγή που έρχεται στο εκπαιδευτικό σύστημα εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος, το αρμόδιο της Παιδείας υπουργείο αναλώνεται σε κινήσεις φτηνού εντυπωσιασμού και σε ανέξοδες υποσχέσεις. Ταυτόχρονα, οι οικογένειες των λυκειόπαιδων αγωνιούν για τις σπουδές των παιδιών τους, κυρίως στο αν έχουν τη δυνατότητα να τις χρηματοδοτήσουν. Ανεξάρτητα πάντως από την οικονομική πίεση που θα υποστεί η οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της, σημαντικότερο είναι να σιγουρέψει ότι θα σπουδάσουν αυτό που τους ταιριάζει, καθώς από την απόφαση αυτή σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται το μέλλον και η ευτυχία, όχι μόνο των ίδιων των παιδιών, αλλά ολόκληρης της οικογένειας. Βλέπετε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη θλίψη για τους γονείς (ειδικά αυτοί που στερήθηκαν για να τα σπουδάσουν), από να βλέπουν τα παιδιά τους να μαραζώνουν άνεργα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί «εργαλεία» που μετρούν διάφορες παραμέτρους του ατόμου και καταλήγουν σε κατευθύνσεις τις οποίες αν ακολουθήσει θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Στα «εργαλεία» αυτά κατατάσσονται τα διάφορα ψυχομετρικά τεστ που μετρούν ενδιαφέροντα, κλίσεις και προτιμήσεις, τις επιδόσεις και τη θέληση, τις προοπτικές των επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας, αλλά και τα οικογενειακά δεδομένα, την οικογενειακή παράδοση και άλλα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Τα παραπάνω αποτελούν την «καύσιμη ύλη», τη βάση πάνω στην οποία ο ενδιαφερόμενος και η οικογένεια του θα συζητήσει με τον Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Από τις συζητήσεις αυτές θα προκύψουν κατευθύνσεις κατάλληλες για τον μαθητή, κυρίως όμως θα προκύψουν οι ακατάλληλες, αυτές που καλό θα ήταν να αποφύγει. Χωρίς όλα αυτά να σηματοδοτούν κάποια εξασφάλιση για την μελλοντική επιτυχία, πολύ περισσότερο την ευτυχία του παιδιού, είναι ωστόσο χρήσιμα και απαραίτητα για κάποιον που θέλει να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του, για όποιον θέλει να αυξήσει τις πιθανότητες να έχουν οι κόποι του αντίκρισμα.
Συχνά οι μαθητές μοιάζουν να τρέχουν με δρομέα που τρέχει χωρίς να γνωρίζει τον προορισμό του, που τρέχει έτσι, στην τύχη. Αυτό γιατί χάρη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα μπορεί να μην είναι βέβαιοι για το τι θέλουν, η βεβαιότητα όμως ότι κάπου θα μπουν είναι μεγάλη. Δυστυχώς το ίδιο μεγάλη είναι και η πιθανότητα της σπατάλης πόρων, οικονομικών από πλευράς οικογένειας, κόπου και χρόνου από πλευράς μαθητή, καθώς η πλέον επιδραστική εξαετία στη ζωή του ατόμου (από τα 18 έως τα 24) θα έχει περάσει. Η διαδικασία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού ιδανικά ξεκινάει λίγο πριν ή στην αρχή του Λυκείου, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για τυχόν διορθωτικές κινήσεις. Σαν διαδικασία είναι δυναμική, συνεχίζεται με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, αλλά και αργότερα, με την επιλογή του κατάλληλου Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι επένδυση, δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη τη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Λευκοθεα, Λευκοθεη Μύρων, Μύρα, Μίρκα Στράτων, Στράτος, Στράτης, Στράτα, Στρατία, Στρατίνα, Στρατούλα