ΓΝΩΜΕΣ

Μια χώρα πάει μπροστά μόνον με την αριστεία. Κ. Δασκαλάκης καθηγητής ΜΙΤ

05-02-2019 11:22
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Μια χώρα πάει μπροστά μόνον με την αριστεία. Κ. Δασκαλάκης καθηγητής ΜΙΤ

kostasp@polefl.gr

Μπορεί να απέχουμε κάπως από την επιστροφή στην κανονικότητα, αλήθεια είναι πάντως πως σιγά σιγά όλοι αντιλαμβανόμαστε πως κάτι πρέπει να γίνει, έτσι δεν πάει άλλο. Το οικονομικό «θαύμα» των τελευταίων ετών με τα υπερπλεονάσματα που έδιναν στους κυβερνώντες μας το δικαίωμα να μιλούν για σταθερή οικονομία που δύναται να χορηγεί «δώρα» και «επιδόματα» τελειώνει. Ανεξάρτητα από το οξύμωρο του να τελειώνει κάτι που δεν υπήρξε ποτέ, ακόμα και οι φανατικότεροι των υποστηρικτών της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται πως τα όποια υπερπλεονάσματα στην ουσία ήταν ένα μίγμα υπερφορολόγησης και απλών λογιστικών διευθετήσεων. Με δεδομένο λοιπόν ότι τώρα συντελείται η δεύτερη συνειδητοποίηση των αυταπατών (η πρώτη ήταν ότι θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν), τώρα που ακόμα και ο κ. Δραγασάκης κατάλαβε πως οι τράπεζες κινδυνεύουν (και μαζί οι καταθέσεις του κοσμάκη) και πως χωρίς τράπεζες ανάπτυξη δεν υπάρχει, τώρα είναι η ώρα για μία γενικότερη στροφή.
Η στροφή που η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία είναι έτοιμη να υιοθετήσει είναι αυτή της επιστροφής στις βασικές αξίες και στη λογική. Στο ξεπέρασμα των άνευ περιεχομένου (πέρα του διχαστικού) χαρακτηρισμών περί «προόδου» και «συντήρησης». Στον σεβασμό της διαφορετικότητες, αλλά και της αριστείας, στην αγάπη για το περιβάλλον αλλά με τρόπο ωφέλιμο και παραγωγικό για τους ανθρώπους, στον ουμανιστικό διεθνισμό αλλά με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες. Δεν χρειάζονται ούτε σωτήρες ούτε και φωστήρες για να γίνουν αυτά, απλή λογική χρειάζεται και γνώσεις για να παραχθεί ένα σχέδιο, υπομονή και επιμονή για να εφαρμοστεί και να αποδώσει καρπούς.
Είναι σαφές πως το πεδίο που πρέπει να ξεκινήσουμε, καθώς εκεί έγιναν τα μεγάλα εγκλήματα της εφαρμογής ξεπερασμένων ιδεοληψιών, είναι η εκπαίδευση, η παιδεία των Ελλήνων, η παροχή γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα επιτρέψει στους νέους μας να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και στους άνεργους να πάρουν τη ζωή τους πίσω.
Τα παραπάνω μου ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας μία ακόμα συνέντευξη του 38χρονου Χανιώτη Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, ενός ανθρώπου που πριν τριανταρίσει ήταν καθηγητή στο καλύτερο ίσως Πολυτεχνείο του κόσμου, στο ΜΙΤ της Βοστώνης. Ο χαρισματικός συμπατριώτης μας προσπαθεί να φτιάξει με πόρους ιδιωτών σε Αθήνα ή Κρήτη, ένα ερευνητικό κέντρο διεθνούς βεληνεκούς για την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την επιστροφή άλλων χαρισματικών συμπατριωτών μας που έφυγαν στο εξωτερικό η την αποφυγή μετανάστευσης άλλων. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η απάντηση του σε ερώτηση για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Ο κ. Δασκαλάκης επαίνεσε εμμέσως τη μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου «έγιναν μεγάλα, σωστά βήματα» και κατηγόρησε πολιτικούς και πανεπιστημιακούς ότι συνέπραξαν για την αναίρεση των θετικών διατάξεων του νόμου. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν προετοιμάζουν τους φοιτητές για την αγορά εργασίας, τόνισε, αλλά «για να γίνουν πολιτικοί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Βαρθολομαίος, Μπαρθόλομιου Τιτος, Τιτης, Τιτα, Τιτη