ΓΝΩΜΕΣ

Νέοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση

22-05-2019 00:40
Διαμαντής Σταθάκης
Νέοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Του Διαμαντή Σταθάκη

Συμπολίτες – Συμπολίτισσες,

Φίλοι – Φίλες,

Η επιστροφή μου στην πόλη του Ρεθύμνου ύστερα από το πέρας των φοιτητικών μου χρόνων δεν θα μπορούσε να συνδυαστεί με τίποτα πιο δημιουργικό από την ενεργή συμμετοχή μου στην καθημερινότητά της. Γι’ αυτό η ανταπόκρισή μου στο κάλεσμα του κ. Θωμά Κρεβετζάκη για την παρουσία μου στο συνδυασμό «Οι πολίτες μπροστά – ‘Ενας δήμος για όλους» αποτέλεσε τιμή και συνάμα ευκαιρία στην οποία ανταποκρίθηκα θετικά, άμεσα, αλλά όχι αβασάνιστα  δεδομένης της ευθύνης που συνεπάγεται αυτή η πρόκληση.Το όραμα του συνδυασμού μας  για μια προοδευτική συμμαχία στη βάση της πολυφωνίας, της πολυσυλλεκτικότητας και του διαλόγου, αποτελεί το εφαλτήριο για μια νέα κοινωνία των πολιτών, όπου η φωνή και η παρουσία του κάθε συμπολίτη μας θα τεθεί σε πρώτη γραμμή. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μπορούσα παρά να δηλώσω παρών.

Βέβαια, ιδιαίτερη σημασία για εμένα έχει η συμμετοχή και η ουσιαστική σύνδεση της νεολαίας με το έργο των Δημοτικών Αρχών. Αν σκεφτούμε ότι πάνω από 527.000 νέοι ψηφίζουν πρώτη φορά σε σχέση με το 2014, αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό ο οποίος μπορεί και πρέπει να παίζει ένα δυναμικό και ουσιαστικό ρόλο στην διαμόρφωση και υλοποίηση αποφάσεων που σχετίζονται με τους  τομείς της εργασίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και εν γένει τηνποιότητα ζωής.

Σε μια εποχή που οι νέοι θεωρούνται αδιάφοροι και «απολιτίκ»υπάρχει τρόποςη νεολαία αποδεικνύοντας το αντίθετο να αλλάξει προς το δικαιότερο, αξιοκρατικότερο και αποτελεσματικότερο την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Αυτός ο τρόπος είναι η συλλογική διεκδίκηση μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Νέων. Το Δ.Σ.Ν. είναι μια θεσμοθετημένη πανευρωπαϊκή δομή στην οποία έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν νέοι 15-28 ετών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς  και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, σχεδιασμούς και δράσεις στα τοπικά κοινά έχοντας ένα συμβουλευτικό ρόλο στο υπάρχον Δημοτικό Συμβούλιο. Ο θεσμός των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων είναι όχι μόνο επιτυχής αλλά και αποτελεσματικός, όπου έχει εφαρμοστεί( Θεσσαλονίκη,Λαγκαδά,Μοίρες,Σητεία). Η αποτελεσματικότητά του έγκειται στην ανάπτυξη μιας αμφίδρομης, υπεύθυνης, ουσιαστικής και δημιουργικής σχέσης μεταξύ των αυτοδιοικητικώναρχών και της νεολαίας.

Οι νέοι είναι σίγουρο ότι μέσα από αυτήν την θεσμοθετημένη δράση, συμβάλλουν αποφασιστικά, ουσιαστικά και δημιουργικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης και της κοινότητας τους. Το Δ.Σ.Ν.,ως συμμετοχικός φορέας, μέσω της λειτουργίας του βοηθά στην εξάπλωση των δημοκρατικών αρχών, της υπεύθυνης συμμετοχής στα κοινά και συντελεί στην αντιμετώπιση του χάσματος των γενεών, αφού φέρνει σε επαφή και διάλογο τους νέους με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς.

Κλείνοντας λοιπόν, αναμένω από την νέα εκλεγμένη Δημοτική αρχή ως έκφραση πραγματικής πίστης στην πρόοδο να υλοποιήσει την παραπάνω πρότασηγια την ανάπτυξη της πόλης σε συνεργασία με τη νέα γενιά.

 

*Ο Διαμαντής Σταθάκης είναι απόφοιτος  των Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Λευκωσίας και τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ - ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Email: Stathakisdiamantis@yahoo.com

 

Ο Διαμαντής Σταθάκης είναι υποψήφιος Δ.Ε. Ρεθύμνου, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος  με τον συνδυασμό του υποψήφιου Δημάρχου, Θωμά Κρεβετζάκη "ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ-ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγαθόνικος Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία, Θεοπρεπή