ΓΝΩΜΕΣ

O Ερωτόκριτος στο Μουσείο της Ακρόπολης

19-04-2019 02:12
Γεώργιος Βλατάκης
O Ερωτόκριτος στο Μουσείο της Ακρόπολης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, παρουσιάστηκε η έκδοση του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τα 18 ελληνικά μνημεία που εντάσσονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η ανω εκδήλωση έγινε παρουσία της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου , ακαδημαικών , πρέσβεων και  προσωπικοτήτων την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης.  

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μίλητος.  Ο χαρισματικός φωτογράφος Γιάννης Γιαννέλος φωτογράφησε με μοναδικό τρόπο όλα τα μνημεία, ενώ τα κείμενα υπογράφουν αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, ο οποίος πραγματοποίησε διάλεξη με τίτλο «Μνήμη, μνημεία και πολιτιστική κληρονομιά» ενώ στην συνέχεια παρουσίασε το λεύκωμα του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» τονίζοντας ότι τα 18 ελληνικά μνημεία που εντάσσονται στον Κατάλογο της UNESCO «όσο λίγα και αν φαίνονται είναι ικανά να καταδείξουν ότι ο πολιτισμός μας έχει μια ειδοποιό διαφορά σε σχέση με άλλους πολιτισμούς: είχε πάντοτε μέτρο τον άνθρωπο».

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με ένα μικρό απόσπασμα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε μια μοντέρνα προσέγγιση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή. Στο πιάνο ήταν ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ τον ρόλο του Ερωτόκριτου ερμήνευσε ο κύριος Θοδωρής Βουτσικάκης και τον ρόλο της Αρετού-σας η κυρία Ελένη Δημοπούλου στην κρητική διάλεκτο .

Στην άνω εκδήλωση διαπίστωσα για μια ακόμη φορά ότι παντού η Κρήτη παίζει πρωταρχικό και σπουδαίο ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την σύζυγο του κου Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο βασικός ομιλητής ήταν ο καθηγ. κ. Νίκος Σταμπολίδης η ψυχή της αρχαίας Ελευθερνας Ρεθύμνου, ενώ ακούστηκε ο Ερωτόκριτος στη κρητική διάλεκτο από τον μουσικοσυνθέτη  Δ. Μαραμή , όπως ακριβώς και στην δική μας εκδήλωση. Άρωμα Ρεθύμνου παντού. Είναι να μην καμαρώνεις;

* Ο Γεώργιος Βλατάκης είναι Προέδρος του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή