ΓΝΩΜΕΣ

Οι «μοχθηροί» των τραπεζών και οι προσδοκίες για το αύριο…

22-06-2019 09:10
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Οι «μοχθηροί» των τραπεζών και οι προσδοκίες για το αύριο…

Μοχθηρότεροι των μοχθηρών, αχόρταγοι καταναλωτές του λαϊκού ιδρώτα και του αίματος, σατανικοί θιασώτες σκοτεινών στοών οι οποίες καθορίζουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτά και διάφορα άλλα, κανένα κολακευτικό, είναι τα όσα καταμαρτυρούμε στα ιδρύματα που λατρεύουμε να μισούμε: τις τράπεζες. Αυτό που προσωπικά με εκφράζει είναι ο διαχρονικός αφορισμός «η τράπεζα σου δίνει ομπρέλα όταν λιάζει και σου την παίρνει όταν βρέχει…». Τέλος πάντων η προβιομηχανική κοινωνία καμία σχέση δεν έχει με την βιομηχανική, η οποία με τη σειρά της απέχει παρασάγγας από τη σημερινή εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Με λίγα λόγια, αν τα παλαιότερα χρόνια μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς τράπεζες, σήμερα κυριολεκτικά αδυνατούμε. Οι λίγες ημέρες που το τρομακτικό καλοκαίρι του 2015 έμειναν κλειστές, μας δίδαξαν πιστεύω αρκετά και άφησαν τα σημάδια τους ως τα σήμερα.

          Ίσως θετικότερο μήνυμα κι από την άνοδο του χρηματιστηρίου και την πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων είναι η άντληση 400 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης. Αυτό γιατί τα συγκεκριμένα ομόλογα είναι τα λεγόμενα Tier 2 και θεωρούνται λιγότερα αξιόπιστα καθώς είναι κεφάλαια που ρευστοποιούνται πιο δύσκολα και είναι πιο δύσκολη η αποτίμησή τους. Με λίγα λόγια, μετά από 11 χρόνια (τελευταία φορά που ελληνική τράπεζα πήρε τέτοιου είδους χρηματοδότηση χάνεται στο μακρινό …2008), βρέθηκαν επενδυτές πρόθυμοι να δανείσουν χωρίς πολλά πολλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ας μην ξεχνάμε ότι από τις τέσσερις συστημικές η Πειραιώς βρίσκεται στη σχετικά δυσκολότερη θέση. Θα μου πείτε και τι μας νοιάζει εμάς… Πως, πως, μας νοιάζει και μας παρανοιάζει καθώς ότι και να λένε οι πολιτικοί, ότι και να νομοθετούν οι κυβερνήσεις όπως λένε και οι τρελοί νησιώτες… no money, no honey!

          Η εξέλιξη αυτή όμως δεν αφορά μονάχα στην έναρξη χρηματοδότησης νέων επενδύσεων, κάτι που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι απαραίτητο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προοιωνίζει επίσης το λύση του γόρδιου δεσμού των κόκκινων δανείων, καθώς είναι βέβαιο πως κανένας θεσμικός επενδυτής δεν θα έβαζε τα λεφτά του σε μια τράπεζα με κόκκινα πάνω από τα μισά της δάνεια. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η λύση του τεράστιου αυτού θέματος, που ταλανίζει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι κοντά.

          Κακά τα ψέματα, η οικονομία είναι ψυχολογία. Γράφαμε στην αρχή της κρίσης πως η ελληνική οικονομία μοιάζει με δρομέα που τρέχει φορτωμένος. Περιμέναμε λοιπόν πως μόλις την «ξεφορτώσουν» από τα περιττά βάρη θα τρέξει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Δυστυχώς η μία μετά την άλλη μνημονιακές κυβερνήσεις αύξαναν τους φόρους σε βάρος της παραγωγικότητας. Τα αποτελέσματα τα ζούμε. Και μόνο στην προσδοκία πως ο επόμενος πρωθυπουργός θα κάνει αυτό που έπρεπε να έχουμε κάνει από το 2009 τα πράγματα δείχνουν καλύτερα. Ας ελπίζουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Διός, Δίας Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά Μακρίνα