ΓΝΩΜΕΣ

Ονοματοδοσία χαμηλών βαρομετρικών / διαταραχών

12-01-2019 11:43
Ηλίας Κυριακάκης
Ονοματοδοσία χαμηλών βαρομετρικών / διαταραχών

Κύριε Διευθυντά,

Με ενδιαφέρον άκουσα σήμερα τις «ενοχλημένες» τοποθετήσεις του μετεωρολόγου κ Λεκκα, στην πρωινή σας εκπομπή στον TeamFMσχετικά με τα «βαφτίσια» των έντονων καιρικών φαινομένων από τους μετεωρολόγους του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Επικοινώνησα με τον κ Λαγκουβάρδο, ερευνητή του Αστεροσκοπείου και συντοπίτη μας, ο οποίος είχε την καλωσύνη να με παραπέμψει στο πράγματι επεξηγηματικό siteτους στο οποίο υπάρχουν αναφορές και για το ζήτημα αυτό.
Συγκεκριμένα, όπως μου ανέφερε και όπως γράφεται στο site, από την αρχή του 2017, αποφασίσθηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές οι οποίες δυνητικά μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα. Αυτό το έκαναν, ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών και των Αμερικανικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (πχ. Βρετανικό Metoffice, Αμερικανικό ΝΟΑ).
Ηονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει την μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους, αλλά και για να θυμίζει ονομαστικά την αντίστοιχη κακοκαιρία.
Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία Αριάδνη (05-11/01/2017), διευκρινίζεται όμως ότι οι επόμενες κακοκαιρίες με όνομα δεν είχαν απαραίτητα τις δραματικές επιπτώσεις και την εμμονή που είχε η Αριάδνη.
Σε κάθε περίπτωση, όταν τα προγνωστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι αναμένονται καιρικές συνθήκες οι οποίες ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα, από τον Ιανουάριο του 2017, ΔΗΛΑΔΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ δίνονται ονόματα, με γνώμονα πάντα την σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να αποφευχθούν υπερβολές.
Παρατίθενται στη συνέχεια πληροφορίες για τις παρούσες και παρελθούσες κακοκαιρίες που συνοδεύουν διαταραχές με όνομα.!
Όνομα Διάρκεια Σύντομη περιγραφή
Αριάδνη 05-11/01/2017 Πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή με σφοδρότατες χιονοπτώσεις και σημαντική συσσώρευση χιονιού, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.


Βίκτωρ 16-19/01/2017 Βαρομετρικό χαμηλό στην Νότια Ιταλία προκαλεί συνεχείς βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας.


Γαλάτεια 07-12/03/2017 Βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από το Ιόνιο προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο προκαλεί βροχοπτώσεις με μεγάλα ύψη βροχής (χιονοπτώσεις στα ορεινά) σε πολλές περιοχές της χώρας.


Δαίδαλος 23-26/10/2017 Βαρομετρικό χαμηλό πάνω από τη χώρα μας προκαλεί έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να σημειώνονται στη Δυτική Κρήτη στις 26/10.


Ευρυδίκη 13-17/11/2017 Βαρομετρικό χαμηλό προκαλεί έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, με καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττική (με 21 θύματα), πλημμύρες στη Σύμη και στην Πιερία.


Ζήνων 18-19/11/2017 Μεσογειακός κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά (medicane) επηρέασε το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα. Ισχυροί άνεμοι και μικροπλημμύρες στην Αχαΐα.


Ηλέκτρα 28-29/12/2017 Βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από την Ιταλία προς την Ελλάδα συνοδεύεται από μεγάλα ύψη βροχής στην Ήπειρο στις 28/12 και στην Δυτική Κρήτη στις 29/12


Θησέας 12-13/01/2018 Βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από την Ιταλία προς την Ελλάδα συνοδεύεται από μεγάλα ύψη βροχής στην Μαγνησία (293 χιλιοστά ημερήσιο ύψος βροχής στη Μακρινίτσα) προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην περιοχή.


Ιοκάστη 10-11/02/2018 Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που χαρακτηρίστηκε ως μετεωρολογική “βόμβα” κινήθηκε από τον κόλπο της Σύρτης προς την Ελλάδα, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις και θυελλώδεις ανέμους. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ορεινές διαδρομές και αρκετοί απεγκλωβίστηκαν από σωστικά συνεργεία.


Κρέοντας 15-16/02/2018 Βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από την Ιταλία κινήθηκε Ν-ΝΑ προς το Ιόνιο Πέλαγος, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας. Στο Πήλιο καταγράφηκαν 150 - 230 mm υετού, ενώ το χιόνι στα ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας ξεπέρασε το 1 μέτρο, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις.


Λητώ 25-27/02/2018 Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό (991 hPa) προερχόμενο από το Ιόνιο Πέλαγος πέρασε πάνω από τη χώρα μας προκαλώντας ραγδαίες βροχοπτώσεις και πυκνές χιονοπτώσεις μέχρι και τα πεδινά της Βόρειας Ελλάδας. Πολλές κατοικημένες περιοχές παρέμειναν αποκλεισμένες για 2 μέρες, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από δεκάδες πτώσεις στύλων ηλεκτροδότησης λόγω ισχυρών ανέμων και κατολισθήσεων. Σοβαρά προβλήματα στον θεσσαλικό κάμπο λόγω υπερχείλισης του Πηνειού και στο Αν. Πήλιο λόγω κατολισθήσεων (Ζαγορά 310 mm).


Μίνωας 15-19/06/2018 Διαταραχή μέσης τροπόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) επηρέασε το σύνολο της χώρας με ισχυρές βροχές, χαλαζοπτώσεις, τοπικά ισχυρούς ανέμους και ανεμοστρόβιλους. Συνολικά παρατηρήθηκαν 20 σίφωνες ξηράς και θάλασσας, και σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες και αγροτική οδοποιία. Μεγάλα ύψη βροχής κατεγράφησαν στην Αν. Θεσσαλία και στις Σποράδες (Γλώσσα Σκοπέλου 98 mm σε 1 ώρα), στην Αττική (Αμπελόκηποι 56 mm) και στα ορεινά της Κρήτης. Δεκάδες χιλιάδες κεραυνοί προκάλεσαν ζημιές σε δίκτυα διανομής ρεύματος και κατοικίες.


Νεφέλη 24 - 29/06/2018 Σύστημα χαμηλών πιέσεων στο Νότιο Ιόνιο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην Κ. Ευρώπη προκάλεσε στάσιμες καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας οδηγώντας σε πλημμυρικά φαινόμενα με εκτεταμένες καταστροφές κυρίως στη Χαλκιδική, το Αν. Πήλιο, την Αττική και την Καβάλα. Οι νοτιάδες στο Αιγαίο έφτασαν τα 7 μποφόρ και παρατηρήθηκαν 32 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες. Η μέγιστη θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας ήταν η χαμηλότερη τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών για τον Ιούνιο.


Ξενοφών 25/09 – 01/10/2018 Ισχυρή κακοκαιρία αρχικά με θυελλώδεις ανέμους σε όλη τη χώρα την περίοδο 25-28/09 και πτώση της θερμοκρασίας άνω των 15°C σε μόλις 24 ώρες την Τρίτη 25/09. Την Παρασκευή 28/09 βαρομετρικό χαμηλό με τροπικά χαρακτηριστικά (Medicane) δημιουργήθηκε στο Νότιο Ιόνιο και κινούμενο προς τη χώρα μας έπληξε με θυελλώδεις ανέμους, ραγδαίες βροχοπτώσεις (έως και 500 mm σε 2 ημέρες), υψηλό κυματισμό και πλημμυρίδα πολλές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας προκαλώντας πολύ μεγάλες καταστροφές.


Ορέστης 22 - 24/10/2018 Βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο από την περιοχή της Νότιας Ιταλίας προς τα ανατολικά προκάλεσε αρκετές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Παρόλο που σημαντική κεραυνική δραστηριότητα προκλήθηκε από το χαμηλό, το μεγαλύτερο μέρος της επηρέασε, ευτυχώς, μόνο θαλάσσιες περιοχές .


Πηνελόπη 25 - 30/11/2018 Κακοκαιρία με μεγάλη διάρκεια η οποία επηρέασε τη χώρα από την Κυριακή 25/11 έως την Παρασκευή 30/11/2018, παρουσιάζοντας δύο πρόσωπα, το θερμό και το ψυχρό. Το θερμό πρόσωπο της κακοκαιρίας μας απασχόλησε από την Κυριακή 25/11 μέχρι την Τετάρτη 28/11, όπου σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στα δυτικά και θυελλώδεις νοτιάδες, ενώ το ψυχρό πρόσωπο από το απόγευμα της Τετάρτης 28/11 έως και την Παρασκευή 30/11, με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια με μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Ταυτόχρονα επικράτησαν πολύ θυελλώδεις βοριάδες με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, αλλά και σε περιοχές της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο.


Ραφαήλ 31/12/2018 – 01/01/2019 Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό προκάλεσε πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά όλης της χώρας, ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Μια γυναίκα στην Ευρυτανία έχασε τη ζωή της από το ψύχος, και πολλά χωριά αποκλείστηκαν από τις χιονοπτώσεις. Στο Κολυμπάρι Χανίων σημειώθηκαν 194 mm ημερήσιου υετού, περίπου το 1/3 του μέσου ετήσιου ύψους υετού. Θυελλώδεις άνεμοι στην Πελ/νησο (Πάτρα 124 km/h) και Αττική (Πεντέλη 105 km/h).


Σοφία 03 – 05/01/2019 Δριμύ ψύχος και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας οδήγησαν στην 3η μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης στη χώρα μας τουλάχιστον από το 2004. Μεγάλα ύψη χιονιού καταγράφηκαν σε πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, με αποκλεισμένα χωριά στα ορεινά, πολύωρες διακοπές ρεύματος και θερμοκρασίες που έφτασαν τους -22°C στη Μακεδονία. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κερατέα από τα ορμητικά νερά χειμάρρου.


Τηλέμαχος 07 – 08/01/2019 Ψυχρή εισβολή επηρέασε όλη τη χώρα με ολικό παγετό στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, και πυκνές χιονοπτώσεις στην Χαλκιδική, τις Σποράδες και την Αν. Στερεά. Χιονόστρωση παρατηρήθηκε ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας και το ύψος χιονιού ξεπέρασε τα 20 εκ στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις. Στη Φλώρινα ο υδράργυρος έπεσε στους -23°C. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν επίσης σε χαμηλά υψόμετρα στα νησιά των Κυκλάδων, του Αν. Αιγαίου και στην Κρήτη.

Όλα τα ανωτέρω, μπορεί κανείς να τα βρει στο siteτου Αστεροσκοπείου Αθηνών (www.meteo.gr).

Δεκαεννιά ονοματοδοσίες σε δύο χρόνια ούτε μεγάλος αριθμός είναι, ούτε θα έπρεπε να έχουν ενοχλήσει τους συναδέλφους τους. Ειδικά αφού επεξηγούν σαφώς τους λόγους για τους οποίους ονόμασαν έτσι τις έντονες κακοκαιρίες οι περισσότερες από τις οποίες ξέφυγαν τελικά από το επίπεδο «χειμώνας είναι και θα βρέξει» και προκάλεσαν υλικές καταστροφές, ορισμένες δε από αυτές αφαίρεσαν και ανθρώπινες ζωές.
Στο ίδιο siteμπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος, εκτός από καιρικές προγνώσεις μεγάλης ακρίβειας και τον παρόντα καιρό πάρα πολλών περιοχών από τους πεντακόσιους περίπου μετεωρολογικούς σταθμούς που έχει εγκαταστήσει το Αστεροσκοπείο σε όλη τη Χώρα. Δύο από αυτούς λειτουργούν στην πόλη μας.
Καταδεικνύεται λοιπόν, και από τα ανωτέρω, ότι οι μετεωρολόγοι του Αστεροσκοπείου κάνουν σημαντική δουλειά στον τομέα της επιστήμης τους επωφελεία όλων μας και οποιεσδήποτε «ζήλιες» ή επιστημονικές και επιστημονίζουσες απόψεις δεν θεωρώ ότι μπορούν να αμαυρώσουν το έργο τους.

Φιλικά
Ηλίας Κυριακάκης

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
ΜΛ ΚΚΕ ή ΚΚΕ (μ-λ)
Του Αντώνη Ρούλιου, Υποψήφιου βουλευτή Ρεθύμνου ΚΚΕ
Νέα δεινά για τους αγρότες με την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ 2020-2027

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Έρως, Έρωτας Φεβρωνία, Φευρωνία, Φεύρω, Φέβρω, Φέβρα, Φεύρα, Φεβρούλα, Φευρούλα, Φευρωνίτσα, Φεβρωνίτσα