ΓΝΩΜΕΣ

Όταν κάποιοι σηκώνουν τα βάρη του τουρισμού.....

23-05-2019 17:28
Ηλίας Σαμιώτης
Όταν κάποιοι σηκώνουν τα βάρη του τουρισμού.....

Μερικές σκέψεις από ένα γιατρό του νοσοκομείου υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο

Ως νοσοκομειακός γιατρός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος θεωρώ υποχρέωση μου να μεταφέρω κάποιες απόψεις, ιδέες και προτάσεις που δεν απορρέουν μόνο από την πολυετή προσωπική μου εμπειρία αλλά συμπυκνώνουν και τη θέση πολλών συναδέλφων.

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού μας.  Εφημερεύει σε καθημερινή βάση, ενώ σε γειτονικούς νομούς λειτουργούν μια ή περισσότερες ιδιωτικές κλινικές. Το κτίσμα που στεγάζει τις περισσότερες κλινικές είναι πάνω από 30 ετών και χτίστηκε σε μια εποχή που οι ανάγκες ήταν τελείως διαφορετικές και σίγουρα πολύ μικρότερες από ότι τώρα. Η επέκταση του κτηρίου το 2011 έδωσε μια ανάσα χώρου, που όμως δεν αρκεί για να στεγάσει τα όλο και αναπτυσσόμενα τμήματα και λειτουργίες. Εκτός από το χωροταξικό, η θέση του νοσοκομείου στην καρδιά της πόλης, παρότι με μια πρώτη μάτια μοιάζει ευνοϊκή, στην πράξη δημιουργεί πολλά προβλήματα. Κυκλοφοριακή συμφόρηση, δυσκολία στη στάθμευση για ασθενείς και εργαζόμενους, πεπερασμένη δυνατότητα επέκτασης χώρου, είναι κάποια από αυτά. Επιπλέον, η πολύ εύκολη πρόσβαση επιβαρύνει ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο με πρωτοβάθμιο έργο που θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί πολύ καλύτερα από τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Ο σχεδιασμός για την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου στις παρυφές της πόλης είναι επιτακτικός, αν αναλογιστούμε το έργο που επιτελεί ως μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νόμου και τις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν από τον τουρισμό.

Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νομού μας τριπλασιάζεται τόσο λόγω του εσωτερικού τουρισμού όσο και κυρίως λόγω των τουριστών από το εξωτερικό. Η τουριστική περίοδος αρχίζει πλέον από το Πάσχα και σταματάει μετά τον Οκτώβριο. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι τα έσοδα από την περίθαλψη των αλλοδαπών είναι ένα κέρδος για το νοσοκομείο. Όμως στην πραγματικότητα, επειδή οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι κλειστοί, τα ποσά που εισπράττονται απλά αφαιρούνται από την κρατική χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι τουρίστες συνεπάγονται περισσότερη δουλειά χωρίς όμως έσοδα που να αξιοποιούνται από το νοσοκομείο. Με λίγα λόγια το νοσοκομείο με το ίδιο προσωπικό δέχεται όλη αυτή την επιπλέον ροή χωρίς να αποκομίζει κάποιο κέρδος σε τοπικό επίπεδο. Η δουλειά του νοσοκομείου όμως επιβαρύνεται και από τις ιδιαίτερες διαδικασίες που συνοδεύουν τους τουρίστες, όπως είναι τα προβλήματα μετάφρασης λόγω γλώσσας και οι συνεννοήσεις με τις ασφαλιστικές εταιρίες.

 Η πόλη του Ρεθύμνου, ως τουριστικός προορισμός έχει ένα υψηλό κόστος ζωής για τους κατοίκους της. Τα τελευταία χρόνια με την άνθιση των Airbnb, τα ενοίκια των σπιτιών έιναι αρκετά αυξημένα και η ανεύρεση στέγης ιδιαίτερα προβληματική. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αφήνουν τους καλοκαιρινούς μήνες τα σπίτια τους προκειμένου αυτά να νοικιαστούν σε πολύ υψηλότερες τιμές σε τουρίστες. Οι γιατροί, κυρίως οι ειδικευόμενοι, όπως και μεγάλο μέρος από το επικουρικό προσωπικό του νοσοκομείου, δεν κατάγονται από το Ρέθυμνο και κατά συνέπεια τόσο το πρόβλημα της στέγης όσο και του υψηλού κόστους ζωής «βαραίνουν» στην απόφαση εγκατάστασής τους στην πόλη μας. Το ίδιο  ισχύει και για άλλες ομάδες εργαζομένων πχ. τους εκπαιδευτικούς. Το υψηλό κόστος ζωής, η δυσκολία στην ανεύρεση στέγης, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λειτουργούν αποτρεπτικά σε εργαζόμενους για να ζήσουν στην πόλη μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πολλές προκηρύξεις θέσεων μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο έχουν μείνει άγονες.

 Είναι αυτονόητο ότι ο τουρισμός είναι μια από τις κύριες πηγές οικονομικής δραστηριότητας για την πόλη και το νομό μας. Σχεδόν όλος ο επιχειρηματικός ιστός της πόλης περιστρέφεται γύρω από τον τουρισμό, ξεκινώντας από τη φιλοξενία και την εστίαση και καταλήγοντας στην εμπορική δραστηριότητα και τις υπηρεσίες. Ανάμεσα στις δημόσιες δομές που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος αυτής της δραστηριότητας χωρίς να αποκομίζουν  οφέλη είναι το νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι του. Από την άλλη η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τον τουρισμό μας. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για την τοπική αυτοδιοίκηση να στηρίξει τη λειτουργία του νοσοκομείου και να διευκολύνει την εγκατάσταση και την δουλειά των εργαζομένων σε αυτό. Μέσω του εμπορικού επιμελητηρίου, και της ένωσης ξενοδόχων, θα μπορούσε να προσφέρει διευκολύνσεις και κίνητρα. Μερικές ιδέες ξεκινούν από την παροχή μεταφραστικής υποστήριξης και φτάνουν στην παροχή στέγης, ιδέες που και στο παρελθόν έχουν αναφερθεί αλλά δεν έχουν  πραγματοποιηθεί.

Το νοσοκομείο αποτελεί κομβικό θεσμό του νομού μας, βρίσκεται σε δυναμική αλληλεπίδραση με τον τόπο και τους πολίτες και για αυτό πρέπει να το θεωρούμε δικό μας, να το στηρίζουμε και να το υπερασπιζόμαστε, ως πολύτιμο απόκτημα.

Ηλίας Π Σαμιώτης

Γιατρός Καρδιολόγος-Εντατικολόγος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο συνδυασμό

<<ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ>>

Με τον Θωμά Κρεβετζάκη

Email iliassmiotis @gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγαθόνικος Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία, Θεοπρεπή