ΓΝΩΜΕΣ

Πειστικές αποδείξεις για νέα αρχή

20-08-2018 09:17
Του Χρήστου Δόγα
Πειστικές αποδείξεις για νέα αρχή

Του Χρήστου Δόγα-naftemporiki.gr

Την πιο ασφαλή ένδειξη για το εάν η Ελλάδα θα έχει αφήσει για τα καλά πίσω της την κρίση και θα έχει εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης δεν θα τη δώσουν τόσο οι οικονομικοί δείκτες και τα spreads, όσο η σταδιακή επιστροφή στα πάτρια εδάφη των χιλιάδων νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας αλλού καλύτερη τύχη. Τάδε έφη ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν εν έτει 2010, όταν η χώρα μας διένυε ήδη το πρώτο έτος της οκταετούς, οδυνηρής περιπέτειας. 

Εάν ασπασθούμε την άποψη αυτή, τότε η ώρα της πραγματικής ανάκαμψης απέχει πολύ και σίγουρα δεν συμπίπτει χρονικά με την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αφού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ε.Ε., μόλις το 10% των περίπου 400.000 Ελλήνων που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό από το ξεκίνημα της κρίσης σχεδιάζουν να επιστρέψουν μέσα στην επόμενη τριετία. Και αυτό δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς, παρά την πρωτοφανή και επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή, η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια με πολλές ανοιχτές πληγές και πλήθος προκλήσεων, όπως καταδεικνύει με στοιχεία η αναλυτική έρευνα της «Ναυτεμπορικής». Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ το ποσοστό απασχόλησης για τη μέση και την ανώτατη εκπαίδευση το χαμηλότερο. Την ίδια ώρα, η αύξηση των θέσεων απασχόλησης αφορά κυρίως μερική και εκ περιτροπής εργασία, με αποτέλεσμα οι αμοιβές να παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, η φυγή εξειδικευμένου προσωπικού στο εξωτερικό και οι ανησυχητικές δημογραφικές εξελίξεις λόγω της γήρανσης του πληθυσμού υπονομεύουν την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε μακροχρόνιο ορίζοντα. 

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας -που ενδεχομένως ήταν οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης- και οι οποίες στο διάστημα των οκτώ ετών δεν θεραπεύθηκαν. Και οι παθογένειες αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία του πολιτικού συστήματος να προωθήσει τολμηρές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.  Ακόμη και τώρα, είναι εμφανές ότι δεν έχει εδραιωθεί η αντίληψη της ανάγκης μεγάλων αλλαγών σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, το εκπαιδευτικό σύστημα και η δικαιοσύνη. 

Το πολιτικό προσωπικό μοιάζει κολλημένο στο χθες, έτοιμο να υποπέσει με ευκολία σε πρακτικές του παρελθόντος που γέννησαν και διαιώνισαν την κρίση. «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμη πολλά. Αλλά πρέπει να τα κάνει η ίδια για τον εαυτό της», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα Γερμανός οικονομολόγος. Και το ουσιαστικό στοίχημα της «επόμενης μέρας» είναι ακριβώς αυτό. Μια πειστική απόδειξη ότι η χώρα αποφάσισε πραγματικά να αλλάξει σελίδα.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Η περίπτωση Στεφανου Μάνου
Της ψυχολόγου Θεώνης Αθανασοπούλου
Για τη Μαριάννα!!!
Νίκος Μολδοβανίδης
Ηταν μια χώρα που την έλεγαν Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ιφιγένεια Ματθαίος, Μαθαίος, Μαθιός, Ματθούλα, Μαθούλα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ