ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτισμική ταυτότητα… επενδύουμε σ’ αυτήν;

23-05-2019 15:53
Δέσποινα Μαυράκη - Μαύρου
Πολιτισμική ταυτότητα… επενδύουμε σ’ αυτήν;

Είναι ευτύχημα να βλέπω συμπολίτες μου να καταφέρνουν και μεταβιβάζουν τις συσσωρευμένες  γνώσεις στους μαθητές,  στους γονείς τους, στους νέους,  βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη του πολιτισμού μας. Γιατί, πολιτισμός είναι η κληρονομιά μας, είναι η γλώσσα μας, η θρησκεία, οι ιδεολογίες και οι πεποιθήσεις μας, είναι τα ήθη και τα έθιμά μας, οι θεσμοί και οι νόμοι, οι τέχνες, τα τεχνολογικά επιτεύγματα, τα μέσα παραγωγής, οι επιστημονικές γνώσεις, οι τελετές και οι τελετουργίες. Είναι η πνευματική καλλιέργεια που μας δίνει την πολιτισμική ταυτότητα.

Πολιτισμική ταυτότητα…να συνεχίσουμε να επενδύουμε σ΄αυτήν;

Μα φυσικά! Το έχουμε ανάγκη και περισσότεροι οι νέοι μας! Είναι χρέος της κοινωνίας να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή. Η καλλιέργεια αξιών όπως ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα, η αγάπη, η αλληλεγγύη και το ήθος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία και την ευτυχία.

Κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά μπορεί να γίνει ένα πολιτισμικό κέντρο για παιδιά, για νέους και γονείς. Η συνεργασία σχολείων, συλλόγων γονέων και τοπικής κοινωνίας είναι το μυστικό για να δημιουργηθούν σε κάθε γειτονιά ζωντανά κύτταρα πολιτισμού.

Τα σχολεία μας και με τις κατάλληλες κτηριακές παρεμβάσεις μπορούν να εμπλουτιστούν με καινοτόμα βιωματικά εργαστήρια όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι τέχνες, τα ξεχασμένα επαγγέλματα, ο αθλητισμός, το περιβάλλον, η ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση  για τα αδέσποτα ζώα αλλά και το παιχνίδι… ένα σημείο συνάντησης κι έκφρασης για όλους.

Να γίνουν τις απογευματινές ώρες οι αυλές των σχολείων μία μεγάλη αγκαλιά για τους συμπολίτες μας που θέλουν να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο σε κριτικά σκεπτόμενους υπεύθυνους και συνειδητά ενεργούς πολίτες.

Μία από τις εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου μπορεί να έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και γνώση σχετικά με τα θέματα προστασίας και σεβασμού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με αφορμή και επίκεντρο τα γκράφιτι που συχνά ζωγραφίζονται στην επιφάνεια μνημείων. Οι μαθητές μαθαίνοντας για την ιστορία του γκράφιτι από την αρχαιότητα έως σήμερα, προσεγγίζουν την έκφραση μέσω της αποτύπωσης μηνυμάτων σε τοίχο, ως μια μορφή διαχρονικής τέχνης που αποτελεί ιστορική μαρτυρία τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.

 

Άλλη μια εκπαιδευτική δράση μπορεί να είναι ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός και τα δικαιώματα των εφήβων. Η όλο και αυξανόμενη εργασιακή και κοινωνική αβεβαιότητα που επικρατεί στις μέρες μας επιβάλλει στους νέους τη συνεχή προσπάθεια να αφήνουν ανοιχτές για τον εαυτό τους όσο το δυνατό περισσότερες ευκαιρίες, με μεγάλο όμως ψυχολογικό κόστος, διότι όλη αυτή η κατάσταση εντείνει το άγχος τους. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται περιττή πολυτέλεια διότι τότε αφήνουμε το μέλλον των νέων στην τύχη παρεμποδίζοντας την επαγγελματική αποκατάστασή τους καθώς και την ευχαρίστηση από την εργασία τους.
 

Προγράμματα  για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.  Τα παιδιά θα πρέπει να αποκτούν δεξιότητες ώστε να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν κινδύνους. Η γνώση σχετικά με τη σωστή σεξουαλική συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσει παιδιά, νέους ανθρώπους, παιδιά ΑμΕΑ, να αναγνωρίσουν σχετικά πιο εύκολα τα κίνητρα των άλλων και τα βοηθά να αυτοπροστατεύονται. Η γνώση μπορεί να είναι  η λύση για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Σ΄αυτό μπορεί να ενταχθεί το πρόγραμμα «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις», με παγκόσμιο αριστείο πάνω στη σεξουαλική αγωγή,  όπου έχω και την τιμή να ανήκω στη συγγραφική ομάδα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νέας Αντίληψης και του νυν και υποψήφιου Δημάρχου μας, κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη, όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν μια και ο ίδιος έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει στην παιδεία του τόπου μας με έργα τα οποία δεν έχουν μείνει μόνο στη θεωρία.

Κι όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μπορούν να γίνουν με την προϋπόθεση το Υπουργείο παιδείας να δώσει την άδεια χρήσης των σχολικών κτηρίων μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.

Το παρελθόν ήταν σπουδαίο και το παρόν είναι λαμπρό.

Το μέλλον διαφαίνεται εξίσου δυναμικό γιατί συνεχίζουμε μαζί  με τα παιδιά μας…για τα παιδιά μας!

H Δέσποινα Μαυράκη-Μαύρου είναι Δασκάλα στο 16ο Δημ. Σχολείο Ρεθύμνου και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Ρεθύμνης-Δ.Ε. Ρεθύμνου με τη «Νέα Αντίληψη» του Γιώργη Χ. Μαρινάκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγαθόνικος Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία, Θεοπρεπή