ΓΝΩΜΕΣ

Πού αποσκοπεί το κρατικό σύστημα των υπευθυνο-ανεύθυνων…

11-10-2018 16:44
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Πού αποσκοπεί το κρατικό σύστημα των υπευθυνο-ανεύθυνων…

kostasp@polefl.gr   

Έως τώρα γνωρίζαμε τις δύο πραγματικές πολιτικές ιδεολογίες, τους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης και αυτούς του εθνικισμού. Οι πρώτοι πορεύονται με οδηγό την πεποίθηση πως η ελεύθερη ανά την υφήλιο διακίνηση εμπορευμάτων και κεφαλαίων θα φέρουν αμύθητα κέρδη στους λίγους, ευημερία στους πολλούς και θα βγάλουν από την φτώχια τους περισσότερους από τους υπόλοιπους. Οι δεύτεροι, εχθροί της παγκοσμιοποίησης, εθνικόφρονες, εθνικοσοσιαλιστές και λοιποί υπερπατριώτες πιστεύουν πως αυτή ακριβώς η ελευθερία διακίνησης προϊόντων και κεφαλαίων ευθύνεται για όλα τα δεινά, προτείνοντας σαν μοναδική λύση των σύγχρονων προβλημάτων την επιστροφή στο εθνικό κράτος.

Αυτό που στην πραγματικότητα βέβαια βλέπουμε είναι η προσπάθεια των αναλογικά πλουσιότερων να διαφυλάξουν τα πλούτη τους ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την καταδίκη σε θάνατο συνανθρώπων που ζητούν τη βοήθειά τους. Το παράξενο στις τεκτονικές αυτές κινήσεις απώλειας των γενικότερων κοινωνικών ωφελημάτων του πολιτισμού, της συμπόνιας, της προσφοράς, της αλληλεγγύης, είναι πως συχνά φέρνουν στην ίδια πλευρά κομματικούς οργανισμούς με εντελώς αντίθετα χαρακτηριστικά. Η εύθραυστη βάση των αφύσικων συμμαχιών φανερώνεται από τις επιμέρους επιλογές που οι ηγέτες τους κάνουν. Ιταλοί, Γάλλοι, Πολωνοί, Ούγγροι, εσχάτως και οι Άγγλοι προσκυνούν τις σκοτεινές θεότητες του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και των περίκλειστων συνόρων με διαφορετικό τρόπο. Μοναδικός (όπως κάθε τι ελληνικό), ο ελληνικός λαϊκισμός. Αφού επί 200 χρόνια δεν κατορθώσαμε να φτιάξουμε λειτουργικό κράτος με αποτέλεσμα -σε γενικές γραμμές- να παραμένει η Οθωμανική διοίκηση με τις περιοχές επιρροής, ανεβήκαμε τις τελευταίες δεκαετίες στο ευρωπαϊκό τρένο από την «τούρτα» του οποίου τσιμπολογάμε ό,τι μας αρέσει. Θέλουμε τις επιδοτήσεις, θέλουμε τις ενισχύσεις, θέλουμε το status του ευρωπαίου πολίτη. Με λίγα λόγια μας αρέσει να μιλάμε για «δικαιώματα». Βγάζουμε όμως «σπυράκια» μόλις μας μιλήσουν για υποχρεώσεις.

Τελικά, πέρα από πραγματικές ή πλασματικές ιδεολογίες, πέρα από την παγκοσμιοποίηση και τους πολέμιους της, πέρα ακόμα κι από τις ταμπέλες αριστερός, κεντρώος και δεξιός αυτό που πρέπει να ηττηθεί στο πεδίο των ιδεών, στο μυαλό μας είναι η «ιδεολογία των δικαιωμάτων». Η αέναη πάλη των δικαιωμάτων έναντι όσων θεωρούμε πως μας τα καταπατούν διαστρέφει το μυαλό μας και τον τρόπο σκέψης μας σε σημείο σχιζοφρενικό. Μοιράζουμε πριν αποκτήσουμε, διεκδικούμε χωρίς να δικαιούμαστε, απαιτούμε χωρίς να προσφέρουμε. Θέλουμε τον Δημόσιο τομέα «πατερούλη» που λύνει όλα μας τα προβλήματα πριν καν εμείς τα αντιληφθούμε και την δημόσια περιουσία κτήμα μας, που κανένας δεν έχει δικαίωμα να την αγγίξει (εκτός φυσικά από εμάς που την καταστρέφουμε).

Δαιδαλώδης ίσως οι παραπάνω σκέψεις, μου ήρθαν με αφορμή ένα σχόλιο φίλου για τα συμβαίνοντα στην χώρα αλλά και στην πολιτεία μας. «Καλές οι καταγγελίες, θα πάει όμως κανένας φυλακή;». Όχι αγαπητέ, το κρατικό σύστημα των υπευθυνο- ανεύθυνων που έχουμε χτίσει εδώ και 200 χρόνια σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί.    

Γνώμες

Στέλιος Ξεζωνάκης
«Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα»
Γιώργος Κουμεντάκης - Ελένη Χαμογεωργάκη
Aναγεννησιακό φεστιβάλ των τελευταίων ετών: και όμως υπήρξε…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αλφαίος Καρπός Συνέσιος, Συνέσης, Συνεσία