ΓΝΩΜΕΣ

Τετραλογία Ιστορικών Μυθιστορημάτων

10-08-2018 10:46
Του Μιχάλη Τρούλη
Τετραλογία Ιστορικών Μυθιστορημάτων

Του Μιχάλη Τρούλη

Γιάννης Γρυντάκης
Καλεσμένοι και Άγγελοι, εκδόσεις Νεκτάριος Παναγόπουλος, Αθήνα 2018

Ο Γιάννης Μιχαήλ Γρυντάκης, δρ της Ιστορίας, έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με την έρευνα, τη μελέτη και τη συγγραφή της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης. Η θεωρητική κατάρτιση και η διδακτική εμπειρία που διαθέτει του έδωσαν τη δυνατότητα να ασχοληθεί και με το ιστορικό μυθιστόρημα. Σπουδαίο δείγμα αποτελεί η Τετραλογία των Ιστορικών Μυθιστορημάτων του.

Το πρώτο ιστορικό μυθιστόρημα, με τίτλο Ατσάλι και Άνεμος, το εξέδωσε το 2010, και αναφέρεται στην περίοδο του Μεσοπολέμου, στην ιστορία του τόπου μας, από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι τις παραμονές του δευτέρου.
Το δεύτερο ιστορικό μυθιστόρημα, με τίτλο Ο Γαλαζομάτης Πειρατής, το εξέδωσε το 2014, και αναφέρεται στην πρώτη περίοδο των Κρητικών Επαναστάσεων μέχρι το 1858.

Το τρίτο ιστορικό μυθιστόρημα, με τον τίτλο Το γαϊτανάκι της περηφάνιας, το εξέδωσε το 2017, και αναφέρεται στην περίοδο της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης του 1866-1869, καθώς και στην επανάσταση του 1878.

Το τέταρτο ιστορικό μυθιστόρημα, με τον τίτλο Καλεσμένοι και Άγγελοι, το εξέδωσε το 2018, και αναφέρεται στους ανταγωνισμούς Ξυπόλυτων και Καραβανάδων, στην εγκαθίδρυση της Κρητικής Πολιτείας και στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913.

Σε ευθύγραμμη ιστορική πορεία, η τετραλογία των τεσσάρων ιστορικών μυθιστορημάτων καλύπτει σχεδόν ενάμιση αιώνα, από τη στέρηση του δικαιώματος στην Κρήτη να ενταχθεί στο Πρώτο Ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος, μέχρι τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η επιλογή του Γιάννη Μιχαήλ Γρυντάκη να ασχοληθεί και με αυτή τη μορφή ιστορίας οφείλεται στην πίστη του ότι η γνώση της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας προσδιορίζει το επίπεδο και τον βαθμό καλλιέργειας των ανθρώπων που την κατοικούν. Αυτή η γνώση προσφέρει στον καθένα χωριστά το σταθερό υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορεί να στηρίξει την προσωπικότητά του. Η Κρήτη έχει μια πλούσια ιστορία, μια μακραίωνη παράδοση και ένα θαυμάσιο πολιτισμό.

Με τα αντικείμενα αυτά έχουν ασχοληθεί πολλοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, οι περισσότεροι με τον κλασικό τρόπο γραφής, που δεν είναι πάντα τόσο ελκυστικός, ιδιαίτερα όταν η παρουσίασή του είναι καθαρά επιστημονική.

Προκειμένου να αμβλυθούν οι ενδοιασμοί προσέγγισης της ιστορικής γνώσης, της μάθησης κυρίως της ιστορίας του τόπου μας, ο Γιάννης Μιχαήλ Γρυντάκης αποφάσισε να δώσει την ίδια ιστορία με μια σειρά από ιστορικά μυθιστορήματα, όπως αναφέρονται παραπάνω.

Ο τρόπος αυτός, αν και λιγότερο επιστημονικός, υπερέχει στην αφομοίωση των ιστορικών γεγονότων και στην κατανόηση της ιστορικής διαδικασίας. Και αυτό, γιατί ο αναγνώστης ταυτίζεται με τους πρωταγωνιστές και ψυχαγωγείται, καθώς παρακολουθεί τις κινήσεις τους μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι. Αν και μερικά από τα αναφερόμενα γεγονότα είναι εντελώς φανταστικά, προκειμένου να δοθεί ενδιαφέρον στην αφήγηση, τα υπόλοιπα, σε γενικές γραμμές, κινούνται μέσα στο πραγματικό πλαίσιο…

Το ιστορικό μυθιστόρημα Κολασμένοι και Άγγελοι είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής αυτού του τρόπου προσέγγισης, μάθησης και αφομοίωσης της ιστορίας του τόπου μας. Η σκληρότητα των τελευταίων Κρητικών Επαναστάσεων, το θολό τοπίο των πρώτων κρητικών ελευθερίων, η επανάσταση του Θερίσου, η εξόρμηση των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, που διπλασίασαν τα εδάφη και τον πληθυσμό της Ελλάδας συνθέτουν το σκηνικό του βιβλίου. Ο Αγγελής, άγγελος πραγματικός, πρωταγωνιστής από τα δώδεκα χρόνια του, στην ιδιωτική και δημόσια ζωή του, μετέχει σε όλες τις διαδικασίες της καθημερινής ζωής. Πάντα γνώριζε πώς να σταθεί και πώς να φερθεί.

Αγωνίστηκε μεθοδικά και έφτασε ψηλά. Γνώρισε τον Βενιζέλο και τον συνέδραμε στην πορεία του. Έζησε συναρπαστικές περιπέτειες. Στην προσωπική του ζωή είχε δύο στόχους: να βρει μια μουσουλμάνα, το άνθος της ανατολής, που αγαπούσε από παιδί και να εκδικηθεί για το θάνατο του πατέρα του τους «κολασμένους». Στην πραγμάτωση αυτών των στόχων, παίρνουν τη θέση τους σφοδροί έρωτες, συγκινήσεις, δυναμικές αναμετρήσεις, βιαιότητες και απρόοπτες συναντήσεις, που δίνουν στο βιβλίο εξαιρετικό ενδιαφέρον και το κάνουν πολύ ελκυστικό στον αναγνώστη.

Ο Άγγελος, όταν σκότωσαν τον πατέρα του, μόλις είχε τελειώσει το Ελληνικό Σχολείο και ετοιμαζόταν για το Γυμνάσιο. Όμως το όνειρό του σταμάτησε εκεί!.. Είχε καταλάβει ότι «η πνευματική καλλιέργεια δεν είχε σχέση με το διάβασμα πολλών βιβλίων αλλά με τον τρόπο του διαβάσματος και το περιεχόμενο των βιβλίων». Η σκέψη αυτή έχει τόση δύναμη όσο και η άποψη πως «τα μελωδικά πτηνά, αν δεν τα έχεις ακούσει σούρουπο, έχεις χάσει τη μισή ζωή σου». Τέτοια «αποστάγματα» κάνουν ακόμα πιο ευχάριστη την ανάγνωση και δημιουργικούς τους στοχασμούς που προκαλεί…

Υ.Γ. Ο Γιάννης Μιχαήλ Γρυντάκης θέλει, με τον ίδιο τρόπο, να αποδώσει και την ιστορία του νησιού μας κατά τη Βενετική Περίοδο. Αυτή η επιθυμία του οφείλεται στο γεγονός ότι όσο άγνωστη ή ατελώς γνωστή είναι στους περισσότερους η συγκεκριμένη περίοδος, άλλο τόσο είναι ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Του ευχόμαστε να έχει υγεία να μας χαρίσει κι αυτήν την τετραλογία.

Γνώμες

Δημήτρης Ζ. Αρχοντάκης
Η διάσωση της Παλιάς Πόλης
Νίκος Μολδοβανίδης
Τα δυο φαινόμενα
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Καλές οι βραβεύσεις αλλά έχουμε δρόμο ακόμα…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ανθούσα, Ανθούση Θαλάσσιος, Θαλάσσης, Θαλασσία, Θάλασσα, Θαλασσινή