ΓΝΩΜΕΣ

Το Airbnb, η φοιτητική στέγη και δύο προτάσεις

07-02-2019 14:30
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Το Airbnb, η φοιτητική στέγη και δύο προτάσεις

kostasp@polefl.gr

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την εξάπλωση και κυρίως για τη δυναμική της οικονομίας του διαμοιρασμού στα διαμερίσματα ή Airbnb στην καθομιλουμένη, αποδεικνύουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι μισθώσεις αυτές κάθε άλλο από μόδα αποτελούν. Τα δεδομένα αυτά διαφοροποιούν το περιβάλλον και στην πολιτεία μας η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα σε πολλά μέτωπα: πρώτα απ’ όλα στους ίδιους τους Ρεθεμνιώτες που δυσκολεύονται να βρουν σπίτι, σε όσους έρχονται από άλλες πόλεις για να εργαστούν στον Τουρισμό ή στην εκπαίδευση και πάνω απ όλα, στα νιάτα που καταφτάνουν απ όλες τις γωνιές της Ελλάδας γεμάτοι όνειρα, στους φοιτητές μας.
Η έρευνα της Grant Thornton κατόπιν παραγγελίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου φανέρωσε το «πρόβλημα» σε όλο του το μεγαλείο, καθώς τα διαφυγόντα έσοδα των ξενοδοχείων φτάνουν στα 1,9 δις ευρώ, περί το 10% της τουριστικής δαπάνης στην πατρίδα μας. Στο σημείο αυτό τα δεδομένα χάνουν τον ουδέτερο χαρακτήρα τους και αποκτούν πρόσημο ανάλογο των συμφερόντων καθενός. Οι ξενοδόχοι για παράδειγμα διαμαρτύρονται για τους χαμένους τζίρους, το κράτος για τους χαμένους φόρους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για χαμένες θέσεις εργασίας, ενώ αντίθετα οι ιδιοκτήτες των έως χθες άδειων διαμερισμάτων, οι ιδιοκτήτες παντοπωλείων και super market, το κράτος για τους κερδισμένους φόρους, οι άνεργοι για τις νέες θέσεις εργασίας επιχαίρουν, ενώ συχνά ολόκληρες περιοχές αποκτούν ξανά ζωή. Τελευταίο μα όχι έσχατο, τα ασφαλιστικά ταμεία βλέπουν ένα ξεγραμμένο περιουσιακό τους στοιχείο να αποκτά μεγάλη αξία, καθώς τα περισσότερα άδεια κτίρια του κέντρου των Αθηνών ανήκουν σε αυτά. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ούτε απλό, ούτε μονοδιάστατο. Σε κάθε περίπτωση όμως κάπως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Όσο αφορά στην πολιτεία μας, οι τοπικοί μας άρχοντες πρέπει να φροντίσουν για την επέκταση του σχεδίου πόλης, μιας επέκτασης που εδώ και χρόνια έχει βαλτώσει εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη. Όλοι γνωρίζουμε τα της γραφειοκρατίας και του κράτους των Αθηνών, όπως και όλοι γνωρίζουμε ότι άλλες πόλεις βρίσκουν τρόπους αντίδρασης. Όσο αφορά στη φοιτητική στέγη το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί έτσι, γιατί ακόμα και τα νέα σπίτια που θα χτιστούν θα προορίζονται για πώληση και τουριστική εκμετάλλευση. Η αναλογία στην τιμή ενοικίασης 3:1 έως και 5:1 βραχυπρόθεσμης προς μακροπρόθεσμης μίσθωσης, δεν αφήνει περιθώρια. Είναι παράλογο να ζητάμε από κάποιον να νοικιάσει το σπίτι του στο 1/3 ή και στο 1/5 της τιμής, γιατί δεν βρίσκουν σπίτια άλλοι που τα χρειάζονται. Το πλάνο που έχει ξεδιπλώσει ο συμπολίτης αντιπρύτανης κ. Κωστής Σπανουδάκης για μαζική ανέγερση φοιτητικών εστιών στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, είναι το μόνο ρεαλιστικό για επίλυση του θέματος και πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να στηριχθεί. Άλλωστε στου Γάλλου από τα 2.500 στρέμματα που οι Ρεθεμνιώτες δώσαμε, χρησιμοποιούνται μόνο τα 250…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Βαρθολομαίος, Μπαρθόλομιου Τιτος, Τιτης, Τιτα, Τιτη