ΓΝΩΜΕΣ

Το βιωματικό ΜΒΑ, ο Χατζηδάκης και ο Κατρούγκαλος…

16-05-2018 10:59
Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Το βιωματικό ΜΒΑ, ο Χατζηδάκης και ο Κατρούγκαλος…

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης

Θυμάμαι πριν από 25 περίπου χρόνια με την άγνοια κινδύνου που η νεότητα επιβάλει είχα επενδύσει σε έναν εντελώς άγνωστο για μένα τομέα. Μου πήρε αρκετό χρόνο μερικούς… μήνες και ατέλειωτες συζητήσεις δικούς μου ανθρώπους, αλλά τελικά κατάλαβα (και παραδέχτηκα) πως χρειάζομαι εξωτερική βοήθεια, πως για να λάβω την καλύτερη δυνατή απόφαση δεν αρκούν οι συνεργάτες, οι συγγενείς και οι φίλοι, αλλά επαγγελματίες σύμβουλοι, ειδικοί που χωρίς τους δικούς μου συναισθηματισμούς, εγωισμούς και ανασφάλειες θα μου πρότεινε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Τα όσα ο σύμβουλος μου είπε φυσικά δεν με ενθουσίασαν, τελικά όμως κατάπια τον εγωισμό μου και γλύτωσα τα χειρότερα. Από άλλη οπτική, αν υποτεθεί πως η όλη εμπειρία αποτελούσε ένα βιωματικό MBA που θα μου έδινε πολύτιμα μαθήματα για την μετέπειτα πορεία μου, μου ήρθε και φτηνά…

Το θέμα είναι πως στο ιδιωτικό τομέα καθένας παίρνει τις ευθύνες των αποφάσεων, των πράξεων ή των παραλείψεων του και φυσικά πληρώνει για αυτές. Στο δημόσιο αντίθετα η λέξη ευθύνη είναι από τις λεγόμενες «άγνωστες» ή σωστότερα από αυτές όλοι (σχεδόν) αποδεικνύονται ανεπίδεκτοι μαθήσεως. «Καλύτεροι» όλων οι πολιτικοί που αφού επιτακτικά ζητούν την ψήφο μας για να αναλάβουν τις «ευθύνες» της χώρας μετά όχι μόνο την ευθύνη των πράξεων τους δεν αναλαμβάνουν, αλλά θέλουν να μας βγάλουν και τρελούς. Η απάντηση του Κατρούγκαλου στην ερώτηση του Δημήτρη Καμπουράκη για την μείωση των συντάξεων που επιφέρει ο νόμος του, όπως όλοι προειδοποιούσαν ότι θα γίνει από τότε που ο νόμος εσυζητείτο είναι χαρακτηριστική. «Ο νόμος μου προέβλεπε αύξηση συντάξεων από το 2019, ανάλογα με το ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας. Όμως, έξι μήνες μετά την ψήφιση του, το ΔΝΤ μας εκβίασε και αυτό άλλαξε. Όταν εγώ έφτιαχνα τον νόμο δεν ήξερα ότι θα μας εκβιάσει το ΔΝΤ. Αντιθέτως, αυτοί που από τότε πρόβλεπαν μειώσεις, το ήξεραν. Συνεπώς, εγώ έλεγα την αλήθεια, ενώ όσοι τότε ασκούσαν κριτική ήταν λαγοί του ΔΝΤ που δρούσαν αντεθνικά διότι επιδίωκαν την μείωση των συντάξεων.» Μάλιστα.

Στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, στη ΔΕΗ, προσέλαβαν σύμβουλο έναν παγκόσμιο κολοσσό, την αμερικάνικη McKinsey, για να προτείνει λύσεις άρσης του αδιεξόδου της εταιρίας. Όπως γνωρίζουμε η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για τη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στο 49% της αγοράς ηλεκτρικού, στα πλαίσια της οποίας ο συντοπίτης μας Κώστης Χατζηδάκης είχε εκπονήσει το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, ένα σχέδιο που είχε εκτινάξει την αξία της επιχείρησης στα 2,8 δις €, εξασφαλίζοντας μεγάλες επενδύσεις και την επάρκεια ηλεκτρισμού της χώρας. Το σχέδιο χαρακτηρίστηκε «προδοσία» από τους σημερινούς κυβερνώντες και εγκαταλείφτηκε, η ΔΕΗ σήμερα αξίζει 500 εκ € και αν δεν επιδοτηθεί από τους φόρους μας κινδυνεύει. Όσο για το ποιος θα πληρώσει, όλοι γνωρίζουμε…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπράβο στον Συριζα

Μπράβο στον Συριζα

Νίκος Μολδοβανίδης
Πειστικές αποδείξεις για νέα αρχή

Πειστικές αποδείξεις για νέα αρχή

Του Χρήστου Δόγα-naftemporiki.gr
Διακοπές χωρίς διακοπές

Διακοπές χωρίς διακοπές

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ-kathimerini.gr
Ελευθεροτυπία εναντίον «fake news»

Ελευθεροτυπία εναντίον «fake news»

της Αγγελικής Κοτσοβού-naftemporiki.gr
15αύγουστοι

15αύγουστοι

Νίκος Μολδοβανίδης
Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

του Γιώργου Λινοξυλάκη

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγαθόνικος Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία, Θεοπρεπή