ΓΝΩΜΕΣ

Τουλάχιστον θα γίνουν εκλογές…

11-01-2019 11:45
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Τουλάχιστον θα γίνουν εκλογές…

kostasp@polefl.gr


Πολλοί είναι όσοι μιλούν για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και τις ανοιχτές πληγές που αφήνει στο σώμα της ταλαιπωρημένης μας κοινωνίας, συχνά χαρακτηρίζοντας τις αντίστοιχες αν όχι και βαρύτερες από τις οικονομικές. Αυτό, γιατί καθώς ο οικονομικός κύκλος αργά ή γρήγορα θα γυρίσει και στο άλλο μισό, «φωτίζοντας» το οικονομικό περιβάλλον, οι αλλαγές που επήλθαν στους ανθρώπους θα μείνουν. Η μείωση σε βαθμό εξάλειψης, όχι ενσυναίσθησης, αλλά απλού σεβασμού στις ανάγκες και τα θέλω του συνανθρώπου, βασικό χαρακτηριστικό του Έλληνα, τείνει να αντικατασταθεί με την εγωιστική αντίληψη «να κάνω εγώ και τη δουλειά μου και…». Καθώς το ψάρι απ’ το κεφάλι βρωμάει, είναι σαφής η τεράστια ευθύνη των «ταγών» του έθνους: της πνευματικής και πολιτικής εξουσίας.
Από τη μεταπολίτευση και έπειτα ο σφικτός εναγκαλισμός των πνευματικών ανθρώπων με το κράτος, σαν αποτέλεσμα είχε την αργή αλλά σταθερή τους «βύθιση» στην αυτολογοκρισία. Βλέπετε, ακόμα και με τη γιγάντωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πατρίδα μας ο στόχος της ακαδημαϊκής καριέρας δεν ήταν για όλους εφικτός, υπήρχε όμως πάντα η «τακτοποίηση» σε διοικητικά συμβούλια κρατικών ή κρατικοδίαιτων εταιριών, οι «έρευνες», οι συμβάσεις για υπηρεσίες «συμβούλων» και «εμπειρογνωμόνων». Όσο για τον καλλιτεχνικό κόσμο που άλλοτε είχε ισχυρότατες φωνές που εξέφραζαν ή και καθοδηγούσαν το λαϊκό αίσθημα, το υπουργείο του Πολιτισμού μέσω των επιδοτήσεων του μετέτρεψε τους καλλιτέχνες σε εξαρτώμενους των υπουργικών διαθέσεων.
Όσο για τους πολιτικούς, αυτοί αργά αλλά σταθερά από την δεκαετία του ΄80 και μετά άρχισαν να το «χάνουν», ειδικά από τότε που η επιστήμη της στατιστικής μέσω των εταιριών δημοσκοπήσεων υπερσκέλησε την τέχνη της πολιτικής. Έκτοτε, ελάχιστοι πολιτικοί τόλμησαν να πάνε κόντρα στην εκπεφρασμένη λαϊκή θέληση και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε στον σημερινό πρωθυπουργό. Κόντρα σε όλους και σε όλα υπέγραψε όλα όσα οι προηγούμενη απέρριψαν, περιουσία του κράτους στους ξένους για 99 χρόνια, μνημόνιο έως το 2060, διώξιμο του κλήρου από το κρατικό μισθολόγιο και φυσικά, η αναγνώριση Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στους Σκοπιανούς. Το χειρότερο όμως είναι ο εκχυδαϊσμός του δημόσιου λόγου, με γεγονότα και εκφράσεις που άλλοτε θα αποτελούσαν αιτία ντροπής, να περιφέρονται σαν τρόπαια, πηγές υπερηφάνειας.
Πέρυσι τέτοιες ημέρες ακούσαμε το περίφημο «πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία», κάτι που προϊόντος του χρόνου έφτασε μετά από ένα έτος στο ανατριχιαστικό σχόλιο της Αυγής «Έτος εξελίξεων το 2019. Εν πρώτοις υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές. Μην το γελάτε, και τον Απρίλιο του 1967 ήταν να γίνουν εκλογές και τελικά έγιναν τον Νοέμβριο του 1974».
Δεν ξέρω τι γραμμάτια «ξεπλήρωσε» ο πρωθυπουργός και σε ποιους, με τα όσα έκανε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Την πρωθυπουργία του θα την κρίνει η ιστορία. Τουλάχιστον με την προχθεσινή του συνέντευξη μάθαμε πως θα γίνουν εκλογές...

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
ΜΛ ΚΚΕ ή ΚΚΕ (μ-λ)
Του Αντώνη Ρούλιου, Υποψήφιου βουλευτή Ρεθύμνου ΚΚΕ
Νέα δεινά για τους αγρότες με την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ 2020-2027

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Έρως, Έρωτας Φεβρωνία, Φευρωνία, Φεύρω, Φέβρω, Φέβρα, Φεύρα, Φεβρούλα, Φευρούλα, Φευρωνίτσα, Φεβρωνίτσα