ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Airbnb και ξένοι τονώνουν τις επενδύσεις σε ακίνητα

05-12-2018 13:54
Airbnb και ξένοι τονώνουν τις επενδύσεις σε ακίνητα

Διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και τουριστικά ακίνητα, όπως εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των επενδυτών ακινήτων αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, σε δείγμα πάνω από 200 εταιρειών διαχείρισης ακινήτων και μεσιτικών γραφείων, το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα έχει πλέον ανακάμψει, μετά μία δεκαετία συνεχούς πτώσης τόσο της ζήτησης όσο και των τιμών, που έχουν καταγράψει σωρευτική κάμψης της τάξεως του 35%-45%.

Κινητήριος μοχλός της ανάκαμψης της ζήτησης στην αγορά ακινήτων είναι ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων και δευτερευόντως το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής («χρυσή βίζα»). Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, το 40% της ζήτησης προέρχεται από το εξωτερικό. Οπως όμως τονίζουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, το αγοραστικό ενδιαφέρον ναι μεν είναι σημαντικό, ωστόσο σε ποσοστό 53,5% είναι «λανθάνον», δηλαδή αφορά ανθρώπους που ναι μεν ενδιαφέρονται, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι στην παρούσα φάση να προχωρήσουν σε κάποια κίνηση. Στον αντίποδα, το 37% της ζήτησης είναι ενεργοί επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, στον κλάδο των κατοικιών, το 70% του επενδυτικού ενδιαφέροντος αφορά μικρά διαμερίσματα στην Αττική, απόρροια του φαινομένου του Airbnb και της δυνατότητας που προσφέρει για άμεση εκμετάλλευση των ακινήτων. Αντίστοιχα, στα τουριστικά ακίνητα, το 60% της αγοράς δηλώνει ότι υπάρχει ενεργό (και όχι λανθάνον) ενδιαφέρον. Οι ξένοι ζητούν σε ποσοστό 57% τέτοιου είδους κτίρια, δηλαδή εξοχικές κατοικίες ή ξενοδοχεία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτή η τάση είναι πιο έντονη στην Αττική, όπου το 75% των ερωτηθέντων εταιρειών διαβλέπει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά ακίνητα, το ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον εμφανίζεται χαμηλότερο, τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπή χώρα (καλύπτοντας περίπου 20%-25% της αγοράς), προερχόμενο κυρίως από Ελληνες επενδυτές (οι οποίοι καλύπτουν μερίδιο της τάξης του 75%). Ωστόσο, είναι προφανές ότι υπάρχει άμεση ανάγκη κατασκευής ποιοτικών χώρων, οι οποίοι επί του παρόντος καλύπτουν μόλις το 6% του συνολικού αποθέματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να είναι διατηρήσιμη η ζήτηση από τους επενδυτές, είναι σημαντικό να ενεργοποιηθούν και όσοι διστάζουν να τοποθετήσουν κεφάλαια στην αγορά. Για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητη η εγκαθίδρυση σταθερού φορολογικού πλαισίου, κυρίως όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εταιρειών ακίνητης περιουσίας, και η ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ