ΡΕΘΥΜΝΟ

Αλλάζει το τοπίο στην αγορά γης και ακινήτων

06-12-2018 09:06
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
Αλλάζει το τοπίο στην αγορά γης και ακινήτων

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΣΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

 Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο καθορισμός της γραμμής αιγιαλού στην Κρήτη
 Στην ψηφιακή εποχή περνούν οι διαδικασίες για έκδοση αδειών και αυθαίρετα
 Καθίζηση σε μια δεκαετία δείχνουν τα στοιχεία για τον κλάδο έως το 2017

Σημαντικές αλλαγές φέρνουν τα νέα δεδομένα στην αγορά γης και ακινήτων τα οποία δρομολογούνται με την ενεργή συμμετοχή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που θα βάλει τάξη στο «τοπίο», θα εκσυγχρονίσει και θα οργανώσει τις διαδικασίες με στόχο τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα σε έναν κλάδο που μπορεί να καταστεί ξανά «μοχλός» για την ανάπτυξη και την οικονομία.
Πρόκειται άλλωστε για έναν κλάδο που από το 2000 εμφάνιζε συνεχή αύξηση της συνεισφοράς της αγοράς ακινήτων στο ΑΕΠ της χώρας , αγγίζοντας μάλιστα το 2007 το 10,8% του συνολικ0ύ ΑΕΠ. Μια δεκαετία αργότερα στη διάρκεια της οποίας ο κλάδος επλήγη αισθητά από την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα το αντίστοιχο νούμερο σχεδόν να μηδενιστεί φτάνοντας μόλις το 0,6%. Την ίδια πορεία ακολούθησαν και οι οικοδομικές άδειες που από 80 χιλιάδες το 2007 μειώθηκαν σε συνολικά 14 χιλιάδες το 2017.
Τα παραπάνω επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM ο κος Στέλιος Ξεζωνάκης, μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στον απόηχο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο ΕΒΕ Ρεθύμνου στο πλαίσιο της ανοιχτής συνεδρίασης της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης με θέμα «Βιώσιμη Αγορά Γης και Ακινήτων - Το πλαίσιο ανάπτυξης, η θεσμοθέτηση των προσφερόμενων υπηρεσιών και οι προοπτικές της αγοράς».
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΓΟΡΑ
Ο κος Ξεζωνάκης επεσήμανε πως πλέον εν έτει 2018 που η αγορά ακινήτων περνά από τη φάση της μεγάλης καθόδου στην εξισορρόπησης είναι αναγκαίο να μπουν στο «μικροσκόπιο» όλα όσα δεν επιτρέπουν την περαιτέρω εξέλιξη για το μέλλον που θα την καταστήσει μια αγορά βιώσιμη και αποδοτική τα επόμενα χρόνια.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τρόπο με τους οποίους η εν λόγω αγορά μπορεί να καταστεί βιώσιμη, συνεπώς ένα «αναπτυξιακό εργαλείο» για τα επόμενα χρόνια. Όπως εξήγησε ο κος Ξεζωνάκης: «Η αγορά των ακινήτων έχει χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα, με τη φορολόγηση, καθώς είμαστε η τέταρτη χώρα σε φορολόγηση στα ακίνητα σε ποσοστό 3,2 % του ΑΕΠ, έχει όμως να κάνει και με θέματα πολιτικής γης. Αυτά είναι που σχολιάσαμε περισσότερο στην ημερίδα δηλαδή τι πρέπει να κάνει το κράτος σε σχέση με την πολιτική γης ώστε να είναι βιώσιμη. Δεν μπορούμε να έχουμε μια σωστή πολιτική γης χωρίς να έχουμε κτηματολόγιο και να μην ξέρουμε ποιανού είναι τι. Δεν μπορούμε να μην έχουμε δασικούς χάρτες και να μην ξέρουμε ποιες είναι οι δασικές περιοχές. Χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η γη υψηλής παραγωγικότητας, χωρίς να έχουμε σε ένα αρχείο στον υπολογιστή όλα τα δεδομένα της γης . Δηλαδή που είναι οι προστατευόμενες περιοχές, που απαγορεύεται η δόμηση, που είναι οι αιγιαλοί. Όλα αυτά λοιπόν τα οποία δεν είχαμε μέχρι σήμερα αν δεν τα φτιάξουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσει να συμβαίνει αυτό που συνέβαινε μέχρι σήμερα και που το γνωρίζουμε καλά και στην Κρήτη. Να έρχονται δηλαδή οι ξένοι, να τους δείχνουν ένα ακίνητο μέσω ενός τοπογραφικού και όταν αρχίσει να γίνεται έλεγχος ακίνητου να διαπιστώνουμε ζητήματα. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που χαλάνε οι αγοραπωλησίες διότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν τίτλους και είναι με χρησικτησία οπότε ο καθένας μπορεί να το διεκδικήσει, είτε δεν έχουν αποδοθεί σωστά οι γραμμές που περιορίζουν το θέμα της οικοδομισημότητας του ακινήτου και πολλά άλλα».
Η Κρήτη όπως εξήγησε ο κος Ξεζωνάκης, έχει υψηλό ενδιαφέρον σε σχέση με τις επενδύσεις που αφορούν τη γη και τα ακίνητα, συνεπώς είναι απαραίτητη η οργάνωση και ο εκσυγχρονισμός προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.
ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Στο πλαίσιο αυτό καθοριστική είναι η διαδικασία που ολοκληρώθηκε έπειτα από σειρά ετών που οι διαδικασίες είχαν παγώσει και αφορά τον καθορισμό της γραμμής αιγιαλού στην Κρήτη που είναι πλέον πραγματικότητα. Όπως εξήγησε ο κος Ξεζωνάκης: «Το 2014 φτιάχτηκε από την Κτηματολόγιο ΑΕ σαν δημόσιο έργο μελέτη μια γραμμή αιγιαλού σε όλη τη χώρα. Τα προηγούμενα 50 χρόνια είχαμε οριοθετήσει με τις διαδικασίες που είχαμε το 15% του αιγιαλού της χώρας Το 85% ήταν μη καθορισμένο. Έγινε η μελέτη, καθορίστηκε μια προσωρινή οριογραμμή αιγιαλού στη χώρα και δόθηκαν τρία εξάμηνα καιρό ώστε οι κτηματικές υπηρεσίες να ελέγξουν τους ήδη οριοθετημένους αιγιαλούς και να ελέγξουν τις υπόλοιπες περιοχές ώστε μέσα σε 18 μήνες από το 2014 να είχαμε γραμμή αιγιαλού σε όλη τη χώρα. Έγιναν οι εκλογές, η κα Βαλαβάνη που ανέλαβε υπουργός οικονομικών πάγωσε το θέμα το οποίο πήρε παρατάσεις τρία χρόνια και με τα πολλά και την πίεση από την Τρόικα ο κος Σταθάκης επιτέλους είπε να ξεκολλήσει επιτέλους αυτή η διαδικασία. Εμείς λοιπόν στην Κρήτη εδώ και ένα μήνα έχουμε γραμμή αιγιαλού σε όλη την Κρήτη καθορισμένη. Δεν ήταν δύσκολο, ήταν απλά μια πολιτική απόφαση. Ο κάθε πολίτης που έχει ακίνητο στην παραλία που δεν έχει γραμμή αιγιαλού μπορεί να πάει να ζητήσει από τις αρμόδιες κτηματικές στη γραμμή αιγιαλού να του καθορίσουν τη ζώνη παραλίας που είναι σχετικά απλή διαδικασία και τελειώνει».
ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 50 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
«Τάξη» στο τοπίο των αυθαιρέτων αναμένεται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου, αφού ξεκινούν, όπως τόνισε ο κος Ξεζωνάκης δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων. Οι έλεγχοι αριθμούν τους 50 χιλιάδες και θα γίνονται με κλήρωση από ελεγκτές δόμησης. Επιπλέον, ο κος Ξεζωνάκης υπογράμμισε: «Ανοίγει μια πλατφόρμα που θα μπορεί ο πολίτης να καταγγέλλει μια πολεοδομική παράβαση οπουδήποτε. Μάλιστα, για να μην μπούμε σε μια διαδικασία βιομηχανίας καταγγελιών, αυτή η διαδικασία απαιτεί ένα παράβολο 200 ευρώ. Ο ελεγκτής δόμησης θα πάει στο σημείο και αν η καταγγελία έχει βάση και γραφτεί η παράβαση τα 200 ευρώ επιστρέφουν πίσω στον πολίτη. Οπότε καταλαβαίνει κανείς τι μπορεί να γίνει με αυτή την πλατφόρμα. Τα δεδομένα αλλάζουν».
ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ
Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα για την έκδοση αδειών παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο Υπουργό κο Σταθάκη στο ΤΕΕ την περασμένη Δευτέρα στα Χανιά και αφορά την απλοποίηση της διαδικασίας για την έκδοση κάθε οικοδομικής άδειας που πλέον θα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού.
Ο κος Ξεζωνάκης μιλώντας για τη νέα διαδικασία αλλά και τον ρόλο του ΤΕΕ επεσήμανε: «Είναι σαφές ότι η δημόσια διοίκηση πλήττεται από την υποστελέχωση και υστερεί σε νέες τεχνολογίες. Το ΤΕΕ αναλαμβάνει να βοηθήσει αυτές τις διαδικασίες. Ήδη έχουμε την ηλεκτρονική βάση για τις δηλώσεις των αυθαιρέτων. Η δεύτερη μεγάλη τομή έγινε πρόσφατα με την έκδοση ηλεκτρονικών αδειών, με ηλεκτρονικές αιτήσεις, ηλεκτρονικά πρωτόκολλα. Στόχος μέσα από αυτά και πολλά άλλα είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να έχουμε λιγότερη γραφειοκρατία. Το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους με αυτό τον ρόλο βοηθάει όλο τον κρατικό μηχανισμό και ταυτόχρονα αναβαθμίζει το ρόλο του μηχανικού. Αναμένουμε το επόμενο εξάμηνο πάρα πολλές εξελίξεις, τα πράγματα θα προχωρήσουν και πλέον θα γίνονται όλα ηλεκτρονικά».
Ιδιαίτερη έμφαση, όπως τόνισε ο κος Ξεζωνάκης, δίνεται και στη διαφάνεια αφού τα ηλεκτρονικά συστήματα θα διασφαλίζουν σημαντικά όλα τα στάδια των διαδικασιών. Μάλιστα, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αλλά και η οργάνωση των στοιχείων που αφορούν ζητήματα γης θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλείο, να ενταχθούν σε ένα «γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών» και να προβάλλονται και στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις δεδομένου του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος. «Θέλουμε σαν Τεχνικά Επιμελητήρια Κρήτης ο ξένος να έχει την αίσθηση ότι καλύπτεται από οργανισμούς που έχουν αξιοπιστία. Αυτό πρέπει εν γίνει οργανωμένα. Εμείς πρέπει να στοχεύουμε και στην ξένη αγορά αλλά και την εγχώρια».
«ΚΛΕΙΣΤΑ» ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στο μεταξύ ο κος Ξεζωνάκης σχολίασε και το ζήτημα που εμποδίζει σήμερα τις επενδύσεις στην εγχώρια αγορά και αφορά τα στενά περιθώρια δανειοδότησης που ουσιαστικά έχουν παγώσει τις επενδύσεις στο εσωτερικό της χώρας. «Αυτό φυσικά συμβαίνει και είναι ένα ευρύτερο πολιτικό ζήτημα και είναι ένα θέμα που αφορά και το τραπεζικό σύστημα. Και εκεί μπορεί να υπάρξει εμπλοκή του ΤΕΕ και θα το δούμε αυτό. Υπάρχει θέμα με τις τράπεζες όπου πολλά πήγαν στραβά από την αδιαφάνεια των χορηγήσεων και αυτό έχε να κάνει με τις υπερεκτιμήσεις ακινήτων» ανέφερε ο ίδιος.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η νέα εποχή στην οποία «επενδύει» και το Τεχνικό Επιμελητήριο, θα πρέπει να διέπεται από σαφείς κανόνες προκειμένου η εν λόγω αγορά να μπορέσει να αναπτυχθεί τόνισε ο κος Ξεζωνάκης επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσα για ρυθμίσεις ,έγκαιρες παρεμβάσεις από πλευράς του κράτους και σαφείς περιορισμούς στους κανόνες που αφορούν ζητήματα όπως το περιβάλλον η ακόμη και κοινωνικά, όπως άλλωστε συνέβη στην περίπτωση της μίσθωσης ακινήτων στις πλατφόρμες τύπου AIRBNB. Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόβλημα που έχει προκύψει σε πόλεις της Ελλάδος και στο Ρέθυμνο ο ίδιος τόνισε: «Όταν ξαφνικά το κράτος σου δίνει τη δυνατότητα το σπίτι που ενοικίαζες η διέμενες με απλούστατες διαδικασίες και χωρίς κανέναν περιορισμό να το νοικιάσεις ως τουριστικό κατάλυμα έχοντας πενταπλάσιες αποδοχές όλοι έτρεξαν να το κάνουν και ξεμείναμε από σπίτια προς ενοικίαση. Όπου βρισκόταν σπίτι με χρήση κατοικίας είχε τη δυνατότητα να γίνει τουριστικό κατάλυμα. Σε ένα μέρος που έχει κανόνες χρήσεων γής μπορεί να επιτρέπεται η κατοικία αλλά να απαγορεύεται η τουριστική χρήση ή να υπάρχει με περιορισμούς. Το θέμα δημιουργήθηκε από την πολιτική του κράτους».

Γνώμες

Γεώργιος Δ. Μιχαηλίδης
Τι σημαίνει «Ρέθυμνο - Ενεργοί Πολίτες»
Νίκος Μολδοβανίδης
Ζήτημα δεύτερον
Νίκος Μολδοβανίδης
I feel sorry for Greece

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ίδρυση δικτύου για την αναγέννηση της καλλιέργειας της χαρουπιάς στις χώρες της Μεσογείου

Ίδρυση δικτύου για την αναγέννηση της καλλιέργειας της χαρουπιάς στις χώρες της Μεσογείου

Αποφασίστηκε στο συνέδριο τους στην Κρήτη από επιστήμονες και καλλιεργητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό....
Πυρκαγιά  στη Σκεπαστή του Δήμου Μυλοποτάμου

Πυρκαγιά στη Σκεπαστή του Δήμου Μυλοποτάμου

ΤΈΣΣΕΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ Π.Υ ΚΡΗΤΗΣ
Δύο νέες γυναικείες υποψηφιότητες για τον συνδυασμό Μαρινάκη

Δύο νέες γυναικείες υποψηφιότητες για τον συνδυασμό Μαρινάκη

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των συνδυασμών, δύο ακόμα ονόματα νεαρών γυναικών διέρρευσαν για το ψηφοδέλτιο της Νέας Αντίληψης του Γιώργου Μαρινάκη....
«Η λύση των ορίων των οικισμών είναι το μεγάλο επίτευγμα της δημοτικής αρχής»

«Η λύση των ορίων των οικισμών είναι το μεγάλο επίτευγμα της δημοτικής αρχής»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΛΙΑΝΟ ΚΑΜΠΟ...
Ν. Δερεδάκης: «Προτεραιότητα στην καθημερινότητα, την παιδεία και τον πολιτισμό»

Ν. Δερεδάκης: «Προτεραιότητα στην καθημερινότητα, την παιδεία και τον πολιτισμό»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΞΙΖΕΙΣ» ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΑΜ FM ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...
Α. Τσικιντίκου: «Ο Δήμος θα πρέπει να έχει βασικό ρόλο στο επιχειρείν»

Α. Τσικιντίκου: «Ο Δήμος θα πρέπει να έχει βασικό ρόλο στο επιχειρείν»

H ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΑΜ FM ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Νίκη