ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αναγκαιότητα η επιστροφή του ΕΦΚ των αποθεμάτων κρασιού και η μείωση του ΕΦΚ στο γλυκό κρασί»

12-01-2019 11:18
«Αναγκαιότητα η επιστροφή του ΕΦΚ των αποθεμάτων κρασιού και η μείωση του ΕΦΚ στο γλυκό κρασί»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ


Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι είναι αναγκαιότητα η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των αποθεμάτων κρασιού καθώς και η μείωση του ΕΦΚ στο γλυκό κρασί και ζητά άμεσες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και οι αρμόδιοι τομείς, έγκαιρα, εδώ και τέσσερα χρόνια, ύστερα από διαρκή και εποικοδομητική συνεργασία με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοϊνικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), με παρεμβάσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, είχαμε επισημάνει τις καταστροφικές συνέπειες για τους αμπελοκαλλιεργητές και τις οινοποιητικές επιχειρήσεις από την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εμπνεύστηκε με σκοπό την ανεύρεση χρημάτων, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα επιζήμια παρελκόμενα.
Μάλιστα, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε στην ακύρωση του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και η Κυβέρνηση που αρνιόταν για τριάμισι χρόνια την υιοθέτηση των προτάσεων μας, αναγκάστηκε να φέρει τροπολογία για τη κατάργηση της σχετικής διάταξης.
Όμως, όπως αναφέρει και η ΚΕΟΣΟΕ σε επιστολή που απέστειλε προς το Υπουργείο Οικονομικών, παρά τον μηδενισμό του ΕΦΚ στο κρασί, εξακολουθούν να υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις που απορρέουν από το καθεστώς χρονικής ισχύος του φόρου, οι οποίες επενεργούν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019,
Είναι παραπάνω από αναγκαιότητα, όπως άλλωστε επάγεται και από την ερμηνεία της σχετικής απόφασης του ΣΤΕ, να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς ο εδικός φόρος κατανάλωσης των αποθεμάτων παραγωγής 2017/2018 των μικρών οινοποιών και των αποθεμάτων σε αποθήκες logistics, με ημερομηνία 31.12.2018, καθώς και να μην καταβληθούν ρυθμισθείσες δόσεις του Ε.Φ.Κ, οι οποίες αφορούν προϊόν, που θα τεθεί σε ανάλωση μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 και αφορά φορολογηθείσες ποσότητες, εξαιτίας της προγενέστερης πρόχειρης νομοθέτησης.
Παράλληλα, είναι ανάγκη να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα γλυκά κρασιά που παράγονται κατά κύριο λόγο στα ακριτικά νησιά καθώς η εν λόγω μείωση στα επίπεδα του 2009, όπως άλλωστε οι ίδιοι ζητούν.
Επειδή οι ποσότητες που έχουν ήδη φορολογηθεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να διατεθούν στην αγορά, αφού εμπεριέχουν το ανταγωνιστικό μειονέκτημα διάθεσης τους σε υψηλότερες τιμές, λόγω του ΕΦΚ, με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί.
Επειδή είναι αναγκαιότητα και η μείωση του ΕΦΚ στα ενδιάμεσα προϊόντα (γλυκά κρασιά), η παραγωγή των οποίων στηρίζει οικονομικά μικρές τοπικές ακριτικές οικονομίες και
επειδή πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των μικρών οινοπαραγωγών που έχουν επιβαρυνθεί με ΕΦΚ για ποσότητα που θα διατεθεί στην αγορά μετά την κατάργηση του φόρου.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε φορολογημένους οίνους ή να μην καταβληθεί για όσους έχουν ρυθμίσει το φόρο για τα αποθέματα αυτά;
-Προτίθεστε να μειώσετε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα γλυκά κρασιά που παράγονται κατά κύριο λόγο στα ακριτικά νησιά και συμβάλλουν στις τοπικές οικονομίες;».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φιλοξενία…Χωρίς Συντηρητικά

Φιλοξενία…Χωρίς Συντηρητικά

Η CRETA FARMS στην Έκθεση Food Expo 2019 δίνει λύσεις στους επαγγελματίες που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα  ...
Μειώνει στο 10% την έκπτωση στους συνεπείς πελάτες η ΔΕΗ

Μειώνει στο 10% την έκπτωση στους συνεπείς πελάτες η ΔΕΗ

Η απόφαση αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη δυσμενή εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της ΔΕΗ σε σχέση με το προηγούμενο έτος....
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν εδώ και εδώ πρέπει να επιστρέψουν»

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν εδώ και εδώ πρέπει να επιστρέψουν»

Η πρόεδρος του ιδρύματος Robert F. Kennedy, Kerry Kennedy τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της Ελλάδας
Αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας στις εκλογές του Μαΐου

Αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας στις εκλογές του Μαΐου

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
3 στους 4 οφειλέτες του Δημοσίου εκτός ρύθμισης

3 στους 4 οφειλέτες του Δημοσίου εκτός ρύθμισης

Πετρέλαιο: Πώς αυξήθηκαν 25% οι τιμές από τις αρχές του έτους

Πετρέλαιο: Πώς αυξήθηκαν 25% οι τιμές από τις αρχές του έτους

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δρόσος Δροσίς, Δροσίδα, Δροσούλα, Δροσία, Δρόσω, Δροσοσταλία, Δροσοσταλίδα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ