ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απογειώθηκαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων το 2018

11-02-2019 08:10
Απογειώθηκαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων το 2018

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb), η «χρυσή βίζα» και δευτερευόντως η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εκτίναξαν τις μεταβιβάσεις ακινήτων το 2018.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (μητρώο μεταβιβάσεων αξιών ακινήτων), το περασμένο έτος έγιναν περισσότερες από 25.000 μεταβιβάσεις ακινήτων, αριθμός υπερδιπλάσιος των προηγούμενων ετών (τα έσοδα του Δημοσίου ανήλθαν στα 302 εκατ. ευρώ). Είναι ενδεικτικό ότι στη Νομαρχία Αθηνών (όπου υπάγονται όλοι οι δήμοι) οι μεταβιβάσεις ανήλθαν στις 11.332 το 2018 έναντι 6.684 το 2017. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 69,5%. Το εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από την επεξεργασία των δεδομένων αφορά το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα τον Δήμο Αθηναίων.

Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων που παράγει σημαντικά εισοδήματα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εκτόξευσε τις αγοραπωλησίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στον Δήμο Αθηναίων, έγιναν 5.804 μεταβιβάσεις έναντι 2.967 το 2017, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 95,6%. Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, η μεγάλη άνοδος στις αγοραπωλησίες καταγράφεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους, διάστημα μάλιστα στο οποίο παρατηρείται και αύξηση των τιμών των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγοραπωλησίες κατοικιών εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τις 25.000, μέγεθος υπερδιπλάσιο εκείνου που επικρατούσε κατά τη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης, όταν σπάνια ξεπερνούσαν τις 10.000 και μάλιστα σε αρκετούς δήμους της Αθήνας έβλεπε κανείς στο σύνολο του έτους μηδενικές πράξεις!

Παράγοντες της αγοράς «τρίβουν τα μάτια τους», κάνοντας λόγο για ανέλπιστη κινητικότητα από ελληνικές και ξένες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, επενδυτές, funds και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Και είναι εντυπωσιακή αυτή η κινητικότητα, καθώς οι πράξεις του 2018 έγιναν χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών. Οπως προαναφέρθηκε, καταλύτης των εξελίξεων ήταν η Airbnb, που αφορά πλέον περίπου 15.000 οικιστικά ακίνητα σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Ταυτόχρονα, σημαντική συμβολή είχε και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής σε πολίτες εκτός Ε.Ε., με την προϋπόθεση της αγοράς ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Ετσι, με βάση και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές πώλησης στην Αθήνα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η ετήσια αύξηση ήταν της τάξεως του 2,5%, έναντι αύξησης 1,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 0,3% κατά το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης που καταγράφεται από το 2008 κι ενώ το 2017 οι τιμές μειώθηκαν κατά 1%, με αποτέλεσμα η συνολική πτώση από το 2008 να αγγίζει το 42%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Νέα Σμύρνη οι μεταβιβάσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 135% (πραγματοποιήθηκαν 342 έναντι 145 το 2017), στο Μαρούσι κατά 77,8%, στην Κηφισιά κατά 65,4% και στην Καλλιθέα κατά 55,8%. Αντιθέτως, μείωση καταγράφεται στον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού κατά 64%, εξαιτίας, όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, της μικρής προσφοράς ακινήτων προς πώληση.

Σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών παρουσιάζει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, οι πράξεις αυξήθηκαν κατά 43% συγκριτικά με το 2017, ποσοστό το οποίο αντιπροσωπεύει και το σύνολο του νομού Θεσσαλονίκης.

Μικρότερη αύξηση παρουσιάζει ο Δήμος Πειραιά. Οι μεταβιβάσεις αυξήθηκαν κατά 37%, ενώ στο σύνολο του νομού καταγράφεται αύξηση της τάξης του 46%.

Στις Κυκλάδες το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στη Σαντορίνη (αν και τα προς πώληση ακίνητα είναι σχετικά λίγα), όπου οι μεταβιβάσεις αυξήθηκαν κατά 78%, και ακολουθεί η Πάρος με 60% συγκριτικά με το 2017.

Στην Ανατολική Αττική, οι περισσότερες μεταβιβάσεις καταγράφονται στον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, όπου σημειώθηκε άνοδος 72,8% σε σχέση με το 2017.

Αν και με μικρό αριθμό αγοραπωλησιών, στον Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος καταγράφεται αύξηση των μεταβιβάσεων κατά 107% (πραγματοποιήθηκαν 110 μεταβιβάσεις το 2018 έναντι 53 το 2017).

Στη Δυτική Αττική το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων είναι πολύ μικρό τα τελευταία χρόνια, εξέλιξη που διατηρήθηκε και το 2018.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι η ζήτηση θα συνεχισθεί και το 2019 σε ολόκληρη της επικράτεια, λόγω και της νέας αναπροσαρμογής των ακινήτων που θα γίνει τους επόμενους μήνες και θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα του έτους.

www.kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίνι ανασχηματισμός με Κατρούγκαλο στο Υπουργείο Εξωτερικών

Μίνι ανασχηματισμός με Κατρούγκαλο στο Υπουργείο Εξωτερικών

Τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.  ...
Α. Ξανθός: Ως τη Δευτέρα θα παραλάβουμε άλλα 50.000 εμβόλια (βιντεο)

Α. Ξανθός: Ως τη Δευτέρα θα παραλάβουμε άλλα 50.000 εμβόλια (βιντεο)

«Περισσότερες ΜΕΘ φέτος για τη γρίπη» Τι λέει ο υπουργός Υγείας για τις δηλώσεις Πολάκη...
Τα νέα όρια προστασίας για την πρώτη κατοικία

Τα νέα όρια προστασίας για την πρώτη κατοικία

Τι προβλέπει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών
Στην τελική ευθεία για μειωμένες εργοδοτικές εισφορές των νέων

Στην τελική ευθεία για μειωμένες εργοδοτικές εισφορές των νέων

Τρεις εγκυκλίους προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας
Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία να εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση με τον νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μικτά οι 111.000 επιχειρήσεις που αμείβουν...
Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική αναθεώρηση

Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική αναθεώρηση

Ενιαίο θα είναι το έντυπο ψηφοδέλτιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος πάνω στο οποίο θα καταγράφονται κατά κόμμα και κατά ομάδες βουλευτών που συμπληρώνουν...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Παμφύλη, Παμφίλη Πάμφιλος Σέλευκος, Σελεύκα, Σελεύκη, Σελεύκεια