ΡΕΘΥΜΝΟ

«Αποκαλύφθηκε» ο ιστορικός Μοναστηριακός Ναός Αγίου Παύλου

12-01-2019 09:41
«Αποκαλύφθηκε» ο ιστορικός Μοναστηριακός Ναός Αγίου Παύλου

ΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 

Σε μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους, λίγο έξω από τον οικισμό του Γάλλου, δεσπόζει το μικρό ιστορικό μοναστήρι Αγίου Παύλου ,που μετά τις πρόσφατες εργασίες αναστήλωσης του Ναού και τμήματος των ερειπωμένων κτηρίων της, είναι πλέον και ένα κτίσμα εντυπωσιακό που προσελκύει τα βλέμματα ενώ ταυτόχρονα προβάλλει και σημαντικά ευρήματα , τέσσερις τάφους Ενετικής περιόδου , που ήρθαν στο «φώς» στη διάρκεια της αποκατάστασής του.

Την περασμένη Παρασκευή τελέστηκαν τα θυρανοίξια από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο και ο μοναστηριακός ναός «αποκαλύφθηκε» για πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης εντυπωσιάζοντας φορείς αλλά και πλήθος πιστών που παραβρέθηκαν στην τελετή. Για την αποκατάσταση του ναού καθοριστική ήταν η συμβολή επιχειρηματιών , φορέων και πολιτών που μέσα από την προσφορά τους συνέδραμαν προκειμένου σήμερα ο Ναός να έχει τη νέα του μορφή. Μέγας ευεργέτης της Μονής, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια των θυρανοιξίων είναι ο πρόεδρος του ομίλου «Motor Oil» κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης , αφού χάρη στη χρηματοδότηση που προσέφερε ξεκίνησε η αποκατάσταση του Ναού η οποία έγινε με την εποπτεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Πρόκειται για ένα μικρό μοναστήρι, μετόχι σήμερα της Μονής Αρκαδίου η περίοδος ίδρυσης του οποίου δεν είναι γνωστή, όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο αρχαιολόγος Κώστας Γιαπιτζόγλου. Στην απογραφή των ορθόδοξων ναών του Ρεθύμνου το έτος 1637 απογράφεται από τον μοναχό Νικάνορα Βιδάλη με δέκα καλογέρους και εργάτες, ως αυτόνομη μονή. Η Μονή που έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο ήταν εγκαταλελειμμένη για πολλές δεκαετίες έως και το 2004 που ανασυστάθηκε ως μετόχι της Μονής Αρκαδίου.
Το καθολικό της Μονής βρίσκεται βόρεια του μικρού συγκροτήματος. Πρόκειται για ένα μονόχωρο καμαροσκέπαστο ναό ο οποίος στεγάζεται με δύο οξυκόρυφους θόλους και χρονολογείται στον 15ο-πρώιμο 16ο αιώνα. Βόρεια του ναού βρίσκεται προσαρτημένο διώροφο κτίσμα στην δυτική πλευρά της στέγης του οποίου υψώνεται το δίλοβο κωδωνοστάσιο του ναού. Το ισόγειο είναι ορθογώνιας κάτοψης και επικοινωνεί με απλό ορθογώνιο άνοιγμα με τον ναό. Σήμερα ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται ως εξομολογητήριο ενώ άγνωστη παραμένει η αρχική του χρήση. Τα υπόλοιπα κτίσματα την μονής βρίσκονται νότια του καθολικού και αποτελούν διώροφα κτίσματα τα οποία ανήκουν, πιθανόν, στον 18ο-19ο αιώνα.
ΣΤΟ «ΦΩΣ» ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΑΦΟΙ ΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ


Μετά την αναστήλωση του Ναού, στη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας που έγινε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου η οποία ανέλαβε και το αρχαιολογικό έργο , αποκαλύφθηκαν, όπως ανέφερε ο κος Γιαπιτζόγλου, τέσσερεις κιβωτιόσχημοι τάφοι, ενετικής περιόδου και κατασκευάστηκε δάπεδο από ασβεστοκονίαμα, σύμφωνα με το παλαιό που αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή. Ένας από τους τάφους ο οποίος έφερε ανάγλυφη διακόσμηση παρέμεινε ορατός, αφού τοποθετήθηκε στην επιφάνειά του τζάμι ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες αποκατάστασης του καθολικού, την εποπτεία των οποίων είχαν η πολιτικός μηχανικός Μαρίτα Βασιλάκη και ο αρχαιολόγος Κώστας Γιαπιτζόγλου καθαιρέθηκαν εσωτερικά και εξωτερικά τα τσιμεντοκονιάματα και κατασκευάστηκαν πατητά επιχρίσματα, αποκαταστάθηκαν οι στέγες του καθολικού και του παράπλευρου κτίσματος καθώς και οι εξωτερικές τοιχοποιίες τους. Καθαιρέθηκε επίσης το σύγχρονο δάπεδο.

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΩΝ


Πλήθος πιστών έδωσε το παρών την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στην τελετή Θυρανοιξίων της ανακαινισμένης μονής που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.
Στη διάρκεια της τελετής ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ματζουράνης, που από το 2010 έχει τη φροντίδα της λειτουργίας της Μονής, επεσήμανε: «Έργο πίστεως και ταυτόχρονα έργο της δυνάμεως του Θεού είναι ο σεβάσμιος ιστορικός μοναστηριακός ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Απόστολο Παύλο. Σ’ αυτόν αξιωθήκαμε Επίσκοπος, Άρχοντες, Κλήρος και λαός να εισέλθουμε για πρώτη φορά μετά την ανακαίνισή του, γεμάτοι χαρά και συγκίνηση. Αυτή τη χαρά, τον ιερό ενθουσιασμό μας διατρανώσαμε, καθώς εισερχόμενοι για πρώτη φορά ψάλαμε τις Θεός Μέγας... Από την ίδια χαρά πλημμυρισμένοι, και με την ευχή σας Σεβασμιώτατε, Γέροντα Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιε από αύριο θα δοξολογούμε το μέγα όνομα της Αγίας Τριάδος αναφωνώντας «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Από Θεού άρχεσθαι συνήθιζαν να λένε οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Αυτό οφείλουμε να πράξουμε κι εμείς αυτήν την ιερή ώρα. Ό,τι βλέπουν τα μάτια μας, ό,τι συνετελέσθη, είναι πρωτίστως έργο της δυνάμεως του Θεού. Γι’ αυτό πρωτίστως χρέος μας σήμερα είναι να ευχαριστήσουμε θερμά από την καρδιά μας τον Άγιο Τριαδικό Θεό, την Παναγία Μητέρα του και τον Άγιο Απόστολο Παύλο».
Ο π. Άνθιμος τόνισε μάλιστα πως η ανακαίνιση του ναού «μετά Θεόν, είναι και έργο ανθρώπινο, καρπός αγάπης, ζήλου, συνεισφοράς πολλών ευλαβών επωνύμων και ανωνύμων Χριστιανών» ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συνέδραμαν με την προσφορά τους στο έργο αποκατάστασης της μονής.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος επεσήμανε:

«Επιγραμματικά και για την ιστορία μνημονεύουμε τα ονόματα
- τον πρόεδρο του ομίλου της «Motor Oil» κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη (Μέγα Ευεργέτη της Μονής).
- την κ. Ελένη Κεφαλογιάννη
- την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Μαρία Λιονή
- Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τον Αρχαιολόγο κ. Κωνσταντίνο Γιαπιτζόγλου και ιδιαιτέρως την κ. Μαρίτα Βασιλάκη.
- Κωσνταντία Τζωρτζάκη Φλουρή από τα Αγγελιανά
- την εταιρία Ύαλος και συγκεκριμένα τον κ. Πέτρο Γιαννούλη
- την εταιρία οικοδομικών Υλικών Σταγάκη για την κατανόηση στην αποπληρωμή της οφειλής μας
- τον μαραγκό κ. Αθανάσιο Τσουπάκη
- την φαρμακοποιό Αναστασία Δρανδάκη Βαρούχα
- - τον κ. Ιωάννη και Μαρία Χαλκιαδάκη
- τον Εμμανουήλ και Αριστέα Μπέρκη
- την Μαρία Βαρούχα Λαχνιδάκη
- τον κοπιάσαντα πολύ κ. Γεώργιο Βεργαδή και τη σύζυγό του Σοφία
- Αθηνά Παπατζανή
- Ελένη Σταυρουλάκη
- Δέσποινα Χατζηδάκη
- Ειρήνη Καλυβιανάκη
- Ελένη Βαλασσάκη
- Εμμνουήλ Τζιφάκη
- Ελευθερία Μανουσάκη
- Αντωνία Παλάσση
- Μαρία Μαρκουλάκη
- Ειρήνη Βαρδιάμπαση
- Μυρσίνη Καρνή
- Στεφανία Αλεξανδράκη
- Γρηγορία Γκαγκαουδάκη
- Στέλλα Τριπολιτάκη
- Τούλα Σταγάκη
- Νίκο Σταυρακάκη
- Τέλος ευχαριστώ εσάς Σεβασμιώτατε που ξέρω πόσο περιμένατε αυτή την ημέρα. Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδιάς για την αμέριστη συμπαράστασή σας για την ολοκλήρωση του έργου αυτού, για την εμπιστοσύνη σας προς το ταπεινό πρόσωπό μου και γενικά για την όλη πατρική μέριμνά σας. Σας ευχαριστώ, σας είμαι ευγνώμων.
Ευχαριστώ την παρουσία των Ηγουμένων, των Πατέρων και αδελφών, των μοναζουσών, των Αρχόντων, όλους τους προσκυνητές, τους εγγύς και τους μακράν φίλους και αδελφούς».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράταση προθεσμίας ελέγχου δικαιολογητικών για τη μοριοδότηση νηπίων και βρεφών

Παράταση προθεσμίας ελέγχου δικαιολογητικών για τη μοριοδότηση νηπίων και βρεφών

Για την ένταξή στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς
Τρείς φωτιές στο Ρέθυμνο κινητοποίησαν την Πυροσβεστική

Τρείς φωτιές στο Ρέθυμνο κινητοποίησαν την Πυροσβεστική

Τρείς φωτιές εκδηλώθηκαν χθες σε περιοχές του Ρεθύμνου κινητοποιώντας ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας....
Σημαντικός στόχος το εθνικό στρατηγικό σχέδιο ενόψει της νέας ΚΑΠ

Σημαντικός στόχος το εθνικό στρατηγικό σχέδιο ενόψει της νέας ΚΑΠ

Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα συζητήθηκαν σε εκδήλωση του Γιάννη Κεφαλογιάννη παρουσία του πρώην υπουργού Δημήτρη Μελά...
Η Δική μου

Η Δική μου "Υπέρβαση"

Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αγάπη Kακλιδάκη μιλάει για την υποψηφιότητα της...
Ίδρυση Τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας  στο Δήμο Αγίου Βασίλειου

Ίδρυση Τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Αγίου Βασίλειου

Υπεγράφη η απόφαση που αφορά στην ίδρυση Τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) στο Δήμο Αγίου Βασιλείου...
Ανδρέας Βροντάκης: «Θέλουμε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Βουλή»

Ανδρέας Βροντάκης: «Θέλουμε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Βουλή»

Με στόχο την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, την αύξηση των ποσοστών του και την δημιουργία μίας ισχυρής φωνής στην Βουλή, ο υποψήφιος βουλευτής στο Ρέθυμνο,...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Μεθόδιος

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ