ΡΕΘΥΜΝΟ

Αποψιλώνεται στο Ρέθυμνο η πανεπιστημιακή κοινότητα;

07-12-2018 12:19
Αγγελική Καλλέργη
Αποψιλώνεται στο Ρέθυμνο  η πανεπιστημιακή κοινότητα;

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ

Τέσσερις δεκαετίες προσφοράς και παρουσίας συμπλήρωσε το 2017 το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η επέτειος εορτάστηκε τον περασμένο Ιούνιο με λαμπρότητα και μάλιστα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, όπου άλλωστε είναι η έδρα του ανώτατου πανεπιστημιακού ιδρύματος της Κρήτης, τυπικά και ουσιαστικά.
Ωστόσο, είναι πολύ έντονος ο προβληματισμός το τελευταίο διάστημα για την λειτουργία του πανεπιστημίου και κυρίως για την «εκροή» υπαλλήλων και υπηρεσιών προς την πανεπιστημιούπολη των Βουτών στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση των υπηρεσιών στο Ρέθυμνο παρά το γεγονός ότι βάσει καταστατικού αποτελούν τις κεντρικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα αλλά κυκλοφορούν ευρέως στους κόλπους των υπαλλήλων και των καθηγητών, θέλουν να υπάρχει «κίνηση» στο εσωτερικό του ιδρύματος από υπαλλήλους στην πανεπιστημιούπολη των Βουτών, που επιθυμούν την μεταφορά των διευθύνσεων των διοικητικών και άλλων υπηρεσιών στο Ηράκλειο. Πράγμα, που ωστόσο δεν είναι δυνατόν να γίνει βάσει του νόμου και κατά τις ίδιες πηγές αρνήθηκε το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να υπάρχει «στροφή» πλεύσης.
Βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επικείμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου, που θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο, είναι πιθανή η κατάθεση αιτήματος από υπαλλήλους, που υπηρετούν στο Ηράκλειο για την εξομοίωση τους με τους διευθυντές των υπηρεσιών στο Ρέθυμνο με βασικό κίνητρο την δυνατότητα λήψης του σχετικού οικονομικού επιδόματος. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι θα προταθεί επί της ουσίας να υπάρξουν δύο παράλληλες διευθύνσεις υπηρεσιών, όπως η οικονομική διεύθυνση, η τεχνική, η διεύθυνση προγραμματισμού και δικτύων. Με δεδομένο ότι οι ισορροπίες εντός της συγκλήτου είναι υπέρ της πανεπιστημιακής κοινότητας του Ηρακλείου, είναι άγνωστο τι ακριβώς θα γίνει, αν και σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση θα την λάβει το Υπουργείο Παιδείας.
Κατά τις ίδιες πηγές, πάντως, μία τέτοια προοπτική «ανοίγει» την Κερκόπορτα ουσιαστικών, αλλά και τυπικών αλλαγών στα δεδομένα του πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου τυπικά μεν η έδρα βρίσκεται στο Ρέθυμνο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει σαφώς ατονήσει.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ελάχιστες μέρες τον χρόνο βρίσκει πια κανείς στις εγκαταστάσεις του Γάλλου τον Πρύτανη, Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος, όπως και οι προκάτοχοι του τα τελευταία 20 χρόνια, προέρχεται από τις σχολές του Ηρακλείου – συγκεκριμένα από την ιατρική - και εύλογα εργάζεται κυρίως στον γειτονικό νομό.
Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι σταδιακά η λειτουργία του ιδρύματος στο Ηράκλειο γιγαντώνεται, εν αντιθέσει με τις σχολές του Ρεθύμνου, που δείχνουν να έχουν μία τάση να ακολουθούν και όχι να «κυριαρχούν». Σε ένα βαθμό αυτό μπορεί να είναι κατανοητό, δεδομένου ότι στο Ηράκλειο οι σχολές είναι από τη φύση τους πιο «δυναμικές», όπως η Ιατρική, το Μαθηματικό, το Φυσικό και υπάρχουν ιδρύματα όπως το ΙΤΕ με τεράστια προσφορά στην έρευνα, όμως ταυτόχρονα θα έπρεπε να αποτελεί μέλημα και της «ρεθυμνιώτικης» ακαδημαϊκής κοινότητας να ακολουθεί με την ίδια συνέπεια και δυναμική τις «συνάδελφες» σχολές του γειτονικού νομού.
Είναι εύλογο όλα τα στοιχεία και τα παραδείγματα που προαναφέραμε να έχουν προκαλέσει για μία ακόμα φορά έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία που παρακολουθεί πάντα με ιδιαίτερη ευαισθησία τα ζητήματα του πανεπιστημίου. Ανησυχία, που μετατρέπεται σε καίρια ερωτήματα τόσο προς την πανεπιστημιακή κοινότητα του Ρεθύμνου όσο και προς τους τοπικούς φορείς. Ως πότε άραγε θα αντιμετωπίζεται η συρρίκνωση και η αφαίμαξη του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο με απάθεια, για μην πούμε και αδιαφορία, από τις αρχές του τόπου, αλλά και τους καθηγητές των σχολών μας;
Εννοείται ότι όλοι απαιτούν από την πρυτανική αρχή να σεβαστεί το καταστατικό λειτουργίας του ιδρύματος και τις κατά καιρούς εξαγγελίες της.
Όμως, αρκεί αυτό; Γιατί αν συνεχιστεί η διοικητική αφαίμαξη του Ρεθύμνου, πολύ φοβούμαστε ότι λίαν συντόμως οι αλλαγές θα είναι ραγδαίες και θα παρουσιαστούν ως αναπόφευκτες…

ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαθέτει πέντε σχολές (Φιλοσοφική, Κοινωνικών Επιστημών, Επιστημών Αγωγής, Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, και Επιστημών Υγείας), με δεκαέξι τμήματα που καλύπτουν έναν ευρύτατο επιστημονικό χώρο.

Στο Ρέθυμνο λειτουργούν οι εξής σχολές με τα αντίστοιχα τμήματα τους:
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
• ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
• ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
• ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ
• ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
• ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
• ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ
• ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
• ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
• ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Στο Ηράκλειο λειτουργούν οι εξής σχολές με τα αντίστοιχα τμήματα τους:
ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
• ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
• ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ
• ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
• ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
• ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
• ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αιμίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλιος, Μίλια Κόδρος, Κόδρα