ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αποτελεσματικό φαίνεται να είναι το εμβόλιο για τον HPV και για γυναίκες 21- 26 ετών

16-08-2018 09:53
Αποτελεσματικό φαίνεται να είναι το εμβόλιο για τον HPV και για γυναίκες 21- 26 ετών

Αποτελεσματικός φαίνεται να είναι ο εμβολιασμός για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ακόμα και για τα κορίτσια που δεν έλαβαν τις συνιστώμενες δόσεις όταν ήταν στην ηλικία των 11 ή 12 ετών αλλά σε μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Child & Adolescent Health» στις 7 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία 25.000 κοριτσιών ηλικίας κάτω των 26 ετών, όσα εξ αυτών έκαναν το εμβόλιο όταν ήταν στις ηλικίες 14 - 20 ετών, προστατεύθηκαν αποτελεσματικά από τον ιό HPV, ο οποίος μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής και του οποίου κάποια από τα στελέχη του μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εμβολιασμός έναντι του HPV συνιστάται σε κορίτσια ηλικίας 11-12 ετών. Για όσα κορίτσια δεν πραγματοποίησαν το εμβόλιο σε αυτήν την ηλικία, συνιστάται εμβολιασμός από τα 13 έως τα 26 έτη. Και αυτό γιατί τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι η πλήρης σειρά τριών δόσεων μεταξύ 14 και 20 είναι εξίσου αποτελεσματική.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για τον HPV σε γυναίκες ηλικίας 21- 26 ετών.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι αυτές οι οποίες συνήθως δεν έχουν προβεί σε τεστ Παπανικολάου. Γι αυτό συνιστά στις γυναίκες να είναι τακτικές στις προληπτικές τους εξετάσεις.

Εξηγώντας μας τα σχετικά στοιχεία για τον ιό, ο χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCh, MMadSc, CCST, FRCOG, με εξειδίκευση στην παθολογία τραχήλου επισημαίνει ότι όπως όλα δείχνουν η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για τον HPV, και ο εμβολιασμός είναι πιο αποτελεσματικός όταν πραγματοποιείται σε νεαρά κορίτσια. Το γεγονός πως φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικός και σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς κορίτσια που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν στην κατάλληλη ηλικία έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και αργότερα με τα ίδια καλά αποτελέσματα. Όμως σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες από την ενδεδειγμένη ηλικίες.

Τέλος, ο Δρ. Μπιλάλης αναφέρει ότι η πρόληψη είναι απαραίτητη γι αυτό προτρέπει τις γυναίκες όλων των ηλικιών να κάνουν τακτικά το τεστ Παπανικολάου και εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον ιατρό τους να κάνουν και το HPV DNA Τεστ.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγάπη, Αγάπιος Αγαθόκλεια, Αγαθοκλής, Αγαθοκλέας, Αγαθόκλεος Ελπίδα Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια Παντολέων, Παντολέοντας, Παντολεοντία, Παντολεοντής, Παντολεοντή Πηλεύς, Πηλέας Πίστις, Πίστη Σόνια, Σώνια Σοφία, Σοφιανός, Σοφιανή, Σοφούλα, Σοφούλης, Σόφη, Σοφίτσα, Σοφίνα