ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυλαία στην μεγάλη γιορτή των αγγειοπλαστών στο Θραψανό, το χωριό των σύγχρονων Μινωιτών

21-07-2019 11:01
Αυλαία στην μεγάλη γιορτή των αγγειοπλαστών στο Θραψανό, το χωριό των σύγχρονων Μινωιτών

Την τέχνη των Μινωιτών στην κεραμική-αγγειοπλαστική συνεχίζουν στο Θραψανό του Δήμου Μινώα με την στήριξη της Περιφέρειας οι σύγχρονοι Μινωϊτες μεταλαμπαδεύοντας την στις νεότερες γενιές. Το Θραψανό, το χωριό στο οποίο ανθεί η αγγειοπλαστική τέχνη, γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε καλοκαίρι μέσω των επιτυχημένων πολιτιστικών εκδηλώσεων στον εσωτερικό και προαύλιο χώρο τού ιστορικού δημοτικού σχολείου το οποίο είναι μόνιμο εκθετήριο και μια σημαντική Κιβωτός Πολιτισμού. Παράλληλα γίνεται αναπαράσταση της «βεντέμας», λειτουργούν βιωματικά εργαστήρια-έκθεση αγγειοπλαστικής -κεραμικής όπου οι νέοι διδάσκονται και οι παλιοί θυμούνται. Επίσης γίνονται ομιλίες για το χθες, το σήμερα, την λαϊκή παράδοση, την γαστρονομία-Κρητική κουζίνα, προβάλλονται video, ντοκιμαντέρ, και ακολουθούν με βάσει την τοπική παράδοση ποικίλες εκδηλώσεις επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Οι φετινές εκδηλώσεις που έγιναν με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης είχαν τίτλο «Χώμα, νερό, φωτιά”, Εκδηλώσεις για την κρητική κεραμική από την αρχαιότητα έως σήμερα», ενώ ακολούθησαν με επιτυχία και οι εκδηλώσεις θεσμός της 34ης γιορτής του Θραψανιώτη αγγειοπλάστη. Από πλευράς Περιφέρειας στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, ο Εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού Νίκος Συριγωνάκης οι οποίοι και ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια και εκθετήρια από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου Θραψανού Γιώργο Μαυραντωνάκη. Ο ίδιος αναφερόμενος στην μακραίωνη παράδοση, στην σημαντικότητα των εκδηλώσεων και στο έργο του συλλόγου, ειπώ –ότι-  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής, την στήριξη της Περιφέρειας  Κρήτης, τη συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και των Αγγειοπλαστών του Θραψανού, διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα με μεγάλη επιτυχία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων εστιασμένων στην Κρητική παραδοσιακή κεραμική ,αγγειοπλαστική ,τον πολιτισμό της Κρήτης. Η ανταπόκριση του κόσμου-τόνισε-ήταν πολύ μεγάλη, και ευχαρίστησε δημόσια την Περιφέρεια για την συνεργασία και στήριξη, όπως και τους άλλους συνδιοργανωτές. Οι οργανωτές-συνδιοργανωτές αναφερόμενοι στην Μινωική τέχνη, πρόσθεσαν:

«Το χώμα υπήρξε πάντα συστατικό στοιχείο του κρητικού πολιτισμού, καθώς δεν υπήρξε στιγμή στην ιστορία της Κρήτης που οι κάτοικοι της να σταμάτησαν το πλάσιμο των αγγείων. Από τα καμαραϊκά αγγεία της Μινωϊκής εποχής έως τα νεώτερα πιθάρια, η τέχνη αυτή έφτασε πολλές φορές σε υψηλά επίπεδα αισθητικής και τεχνικής αρτιότητας. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερος τρόπος για να τιμηθεί η κεραμική της Κρήτης από το Θραψανό , το “χωριό των αγγειοπλαστών” σύμφωνα με τοα οθωμανικά κατάστιχα , τόπος που αδιάλειπτα ασκείται η κεραμική για πάνω από πέντε αιώνες.»

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία