ΚΟΣΜΟΣ

Αυτές είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

02-11-2018 17:14
Αυτές είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Τις προωθούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενέκρινε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, οι συνταγματικές τροπολογίες είναι συνολικά τέσσερις και θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστούν από τη Βουλή των Σκοπίων.

Οι τροπολογίες, όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, είναι «διατυπωμένες με απλό και σαφή τρόπο, και σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα».

Η πρώτη τροπολογία αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία, όπως διαβεβαίωσε ο Ζάεφ, θα ενυπάρχει σε κάθε άρθρο του Συντάγματος, εκτός του άρθρου 36, «λόγω της ιστορικής του διάστασης».

Η δεύτερη τροπολογία συνίσταται στο προοίμιο του Συντάγματος, όπου γίνεται εξειδίκευση στην αναφορά «ASNOM» (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας). Σ’ αυτό (σ.σ. προοίμιο) επίσης, θα περιλαμβάνεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας (2002), με την οποία τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται η δέσμευση ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών. Μ’ αυτήν, εξήγησε ο Ζάεφ, «παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα, αν και το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες, με τις οποίες συνορεύει η ΠΓΔΜ».

Στην τέταρτη τροπολογία, όπως έσπευσε να προσθέσει, «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, επισημαίνεται ότι η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όσων πολιτών κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς με την πατρίδα τους».

Όπως διευκρίνισε μάλιστα, η τροπολογία αυτή εστιάζει στη διασπορά της χώρας και στη φροντίδα του κράτους γι’ αυτήν, η οποία θα πραγματοποιείται εφεξής με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο.

Σημειώνεται ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του σκοπιανού συντάγματος, απαιτούνται ακόμη δύο ψηφοφορίες στη Βουλή της ΠΓΔΜ, με την πρώτη να προϋποθέτει τη στήριξη του ½ των βουλευτών και τη δεύτερη των 2/3 των βουλευτών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Γνώμες

Δημήτρης Περβολιανάκης
Πέσαμε από τα σύννεφα;
Νίκος Μολδοβανίδης
Ώρα για διάλειμμα
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
«The Importance of Being Earnest». Oscar Wilde

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Μόδεστος Ααρών, Αβραάμ, Αδάμ, Αδαμάντιος, Διαμαντής, Αδαμαντία, Διαμαντούλα, Διαμάντω, Δαβίδ, Δαυίδ, Δαν, Δανάη, Δανιήλ, Δεβόρα, Εσθήρ, Εύα, Ισαάκ, Ιώβ, Νώε, Ραχήλ, Ρεβέκκα, Ρουμπίνη, Σάρα, Μελχισεδέχ Ααρών, Αβραάμ, Αδάμ, Αδαμάντιος, Διαμαντής, Αδαμαντία, Διαμαντούλα, Διαμάντω, Δαβίδ, Δαυίδ, Δαν, Δανάη, Δανιήλ, Δεβόρα, Εσθήρ, Εύα, Ισαάκ, Ιώβ, Νώε, Ραχήλ, Ρεβέκκα, Ρουμπίνη, Σάρα, Μελχισεδέχ