ΡΕΘΥΜΝΟ

Στα λευκά ορεινές περιοχές του Ρεθύμνου, χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα

08-01-2019 06:35
Στα λευκά ορεινές περιοχές του Ρεθύμνου,  χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ

1. Συστάσεις για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων και των χιονοπτώσεων που ξεκίνησαν χθες και αναμένεται σήμερα να ντύσουν στα λευκά ακόμη και περιοχές σε χαμηλότερα υψόμετρα.


ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ


Η επέλαση του χιονιά έφερε χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν χθες το βράδυ από τα ορεινά του Νομού Ρεθύμνης. Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τα πρώτα χιόνια, η επαρχιακή οδός από Σπήλι προς Γερακάρι έκλεισε χωρίς ωστόσο να αναφερθούν έως και αργά το βράδυ άλλα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας.
Συγκεκριμένα, στα λευκά ντύθηκαν τα ορεινά του Δήμου Μυλοποτάμου, τα Ανώγεια, αλλά και ορεινές περιοχές του Αμαρίου ενώ σταδιακά χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και σε χαμηλότερα υψόμετρα . Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης Νίκος Βότσογλου τα συνεργεία των δήμων και της Π.Ε Ρεθύμνου ξεκίνησαν από χθες να απομακρύνουν το χιόνι στους ορεινούς δήμους προκειμένου οι δρόμοι να διατηρηθούν ανοιχτοί και να αποφευχθούν προβλήματα στην κυκλοφορία.


ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ


Κλειστά, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρχε έως και αργά χθες το βράδυ θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στα Ανώγεια αλλά και στον ορεινό Μυλοπόταμο ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται η σχετική απόφαση και για τα σχολεία του Δήμου Αμαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οδηγίες προστασίας εξέδωσε για σήμερα η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενώ συστάσεις για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έδωσε και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Ταυτόχρονα , λόγω της κακοκαιρίας το κεντρικό ΚΑΠΗ του Δήμου Ρεθύμνου, στην οδό Μοάτσου θα παραμείνει, ανοιχτό για τους πολίτες και σήμερα Τρίτη 8 Ιανουαρίου.


ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ Η ΚΡΗΤΗ


Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα η έντονη ψυχρή εισβολή που επηρεάζει την Κρήτη από χθες το μεσημέρι έχει όμοια χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη την περίοδο του 2017 με χιονοπτώσεις να εντείνονται και να κατέρχονται σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ξημερώματα της Τρίτης.
Αναλυτικά, όπως επισημαίνει ο κος Λέκκας , η αρκετά έντονη ψυχρή εισβολή που επιμένουν να εμφανίζουν τα νεότερα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων σχηματίζουν την εικόνα ενός χιονιά που μπορεί να είναι σύντομος αλλά θα προκαλέσει σημαντικές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Η ψυχρή αυτή εισβολή ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από τα βόρειοανατολικά τμήματα της Ελλάδας επηρεάζοντας και το νησί της Κρήτης από χθες το μεσημέρι.
Στην Κρήτη από το πρωί της Δευτέρας προηγήθηκαν οι βροχές οι οποίες ξεκίνησαν από τα δυτικά, αρχικά κατά τόπους, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκαν ανατολικότερα. Η κάθοδος της ψυχρής αέριας μάζας από τις απογευματινές ώρες έφερε χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα του νησιού. Η ένταση των χιονοπτώσεων και η εμφάνιση τους όλο και σε χαμηλότερα υψόμετρα ξεκινάει από τις νυκτερινές ώρες της Δευτέρας και περισσότερο ακόμη στο ξημέρωμα της Τρίτης. Το μέσο υψόμετρο έντονης χιονόπτωσης και αξιόλογης χιονόστρωσης προσδιορίζεται περίπου στα 400 – 500 μέτρα, χιονόνερο καθώς και χιονόπτωση αναμένεται να σημειωθεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα κάνοντας πολύ πιθανή την εμφάνιση του και στις παράκτιες βόρειες περιοχές της Κρήτης. Αν και θα επηρεασθούν και τα νότια τμήματα του νησιού τα φαινόμενα θα εμφανίσουν πιο ήπιο χαρακτήρα στις παράκτιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν από την Τρίτη το μεσημέρι αρχικά από τα δυτικά και λίγο αργότερα και ανατολικότερα εμφανίζοντας βελτίωση του καιρού.


Από τις νυκτερινές ώρες της Δευτέρας και τα ξημερώματα της Τρίτης οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν με την ένταση τους να φθάνει τα 5 – 6, τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ. Πολύ γρήγορα όμως από το μεσημέρι της Τρίτης εξασθενούν σταδιακά και πάλι διατηρώντας εντάσεις έως και τα 4 Μποφώρ. Από πλευράς ανέμων δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι περισσότερο αισθητή από την Τρίτη το πρωί.


Μετά τη σύντομη αυτή διέλευση του χιονιά από την Κρήτη, θα ακολουθήσει μία σύντομη και πάλι βελτιωμένη εικόνα του καιρού μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό προσεγγίζει τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά. Η Κρήτη θα βρίσκεται στο νότιο τομέα του συστήματος αυτού και αναμένεται να δεχθεί σημαντικές βροχοπτώσεις αλλά και νότιους ανέμους, πρόσκαιρα ισχυρούς, ενώ και η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Η γρήγορη αυτή αλλαγή απαιτεί με τη σειρά της ιδιαίτερη προσοχή διότι αναμένεται να προκαλέσει ταχύτερο λιώσιμο του χιονιού.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ


Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τις επόμενες ημέρες αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στο νομό Ρεθύμνου -χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά, βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι- σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης που εξέδωσε οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ημέρες εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών.
Ειδικότερα:


- Να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ ( ραδιόφωνο τηλεόραση, διαδίκτυο κτλ) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις. Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
- Να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση, να ταξιδέψουν κατά την διάρκεια την ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τους οικείους τους για την διαδρομή που θα ακολουθήσουν
• Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο, κουτί πρώτων βοηθειών, αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, καθώς και να γνωρίζουν πως χρησιμοποιούνται αυτά.
• Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να προτιμάνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

 

 

Στην περίπτωση πλημμύρας:
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Να σέβονται τη σήμανση - πινακίδες που ενημερώνει σχετικά με την επικινδυνότητα διάβασης από ρέματα σε συγκεκριμένα σημεία.
• Να αποφεύγουν περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί ή είναι επικίνδυνο να εκδηλωθούν κατολισθήσεις.
• Να αποφεύγουν περιοχές με λιμνάζοντα νερά ,καθώς είναι πιθανόν τα νερά να έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κτλ. τα οποία να μην είναι ορατά από τους πεζούς και οδηγούς.
• Να μην ξεχνάνε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μόλις αρχίσει η απόσυρση των υδάτων και η παύση της βροχόπτωσης.

 

 

Στην περίπτωση θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να αποφεύγουν την διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα ( πχ γλάστρες σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος ( πχ κάτω από μπαλκόνια)
• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές.
Στην περίπτωση χιονόπτωσης – παγετού:
• Να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφρά και ζεστά ρούχα, με το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Επίσης να χρησιμοποιούν κατάλληλα υποδήματα.
• Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
• Σε περίπτωση αποκλεισμού μέσα στο αυτοκίνητο, να παραμένουν μέσα σε αυτό. Να τοποθετήσουν στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να τους εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης, Να ανάβουν την μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και να διατηρούν την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.
• Σε περίπτωση παγετού, να προσέχουν ιδιαίτερα όταν οδηγούν.
• Να ενημερώνονται εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να φροντίζουν ώστε να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Να αποφεύγουν την κίνηση σε δρόμους όπου έχει δημιουργηθεί παγετός, εάν αυτό δεν είναι αναγκαίο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρείς φωτιές στο Ρέθυμνο κινητοποίησαν την Πυροσβεστική

Τρείς φωτιές στο Ρέθυμνο κινητοποίησαν την Πυροσβεστική

Τρείς φωτιές εκδηλώθηκαν χθες σε περιοχές του Ρεθύμνου κινητοποιώντας ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας....
Σημαντικός στόχος το εθνικό στρατηγικό σχέδιο ενόψει της νέας ΚΑΠ

Σημαντικός στόχος το εθνικό στρατηγικό σχέδιο ενόψει της νέας ΚΑΠ

Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα συζητήθηκαν σε εκδήλωση του Γιάννη Κεφαλογιάννη παρουσία του πρώην υπουργού Δημήτρη Μελά...
Η Δική μου

Η Δική μου "Υπέρβαση"

Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αγάπη Kακλιδάκη μιλάει για την υποψηφιότητα της...
Ίδρυση Τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας  στο Δήμο Αγίου Βασίλειου

Ίδρυση Τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Αγίου Βασίλειου

Υπεγράφη η απόφαση που αφορά στην ίδρυση Τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) στο Δήμο Αγίου Βασιλείου...
Ανδρέας Βροντάκης: «Θέλουμε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Βουλή»

Ανδρέας Βροντάκης: «Θέλουμε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Βουλή»

Με στόχο την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, την αύξηση των ποσοστών του και την δημιουργία μίας ισχυρής φωνής στην Βουλή, ο υποψήφιος βουλευτής στο Ρέθυμνο,...
Νίκος Μαλλιαρός: «Ανάπτυξη, δημιουργία, σταθερότητα και πολιτική συνεννόηση»

Νίκος Μαλλιαρός: «Ανάπτυξη, δημιουργία, σταθερότητα και πολιτική συνεννόηση»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ»...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Μεθόδιος

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ