ΚΡΗΤΗ

CVC Capital: Τι κρύβει το μεγάλο ενδιαφέρον για συμφωνία εξαγοράς στην Κρήτη

12-07-2018 10:21
CVC Capital: Τι κρύβει το μεγάλο ενδιαφέρον για συμφωνία εξαγοράς στην Κρήτη

Η Κρήτη είναι εκείνη που έχει μπει στο μικροσκόπιο του CVC Capital (ενός από τα μεγαλύτερα fund). Μάλιστα έχουν ξεκινήσει επαφές με στόχο να εξαγοραστούν ιδιωτικές κλινικές, ή και διαγνωστικά κέντρα - Νέο σκηνικό στην αγορά της ιδιωτικής υγείας 

Επιχειρηματική απόβαση στην αγορά της Κύπρου είναι έτοιμο να κάνει το CVC Capital, το οποίο και συνεχίζει με αμείωτη ένταση το πολύπλευρο ράλι …εξαγορών στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ιδιωτικής υγείας. Παράλληλα, το επενδυτικό κρεσέντο επί ελληνικού εδάφους αναμένεται να αποκτήσει και γεωγραφική διασπορά, καθώς τα επόμενα ‘’χτυπήματα’’ θα είναι εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής. Με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη, όπως επίσης στη Θεσσαλονίκη και πιθανότατα σε άλλη μια επαρχιακή πόλη.

Πολιορκητικός κλοιός για όλες αυτές τις κινήσεις που ήδη έχουν δώσει την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, η συνολική ‘’πίτα’’ της οποίας αποτιμάται στα 1,2 δισ. ευρώ τζίρο ετησίως, είναι η Hellenic Healthcare. Eταιρεία συμμετοχών, συσταθείσα στις 6 Μαρτίου του 2017 στο Λουξεμβούργο, η οποία επί της ουσίας λειτουργεί σαν επενδυτικός βραχίονας του γιγαντιαίου Fund CVC Capital, που έχει πάνω από 70 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, κυρίως Αμερικανών πελατών του.

Το κεφαλαιακό δίκτυο του CVC Capital ελέγχει μέχρι τώρα το 60% της Hellenic Healthcare ενώ το υπόλοιπο 40% της συμμετοχής είναι κατανεμημένο ισομερώς στους Βασίλη Θεοχαράκη και Δημήτρη Σπυρίδη. Οι οποίοι και επανεπένδυσαν στην εταιρία, σημαντικό τμήμα από το τίμημα παραχώρησης του πλειοψηφικού ‘’πακέτου’’ που κατείχαν στο Πειραϊκό νοσοκομείο Metropolitan.

Ο Βιοϊατρικός Μηχανικός και ο εκπρόσωπος του CVC

O 53χρονος Δημήτρης Σπυρίδης, με σπουδές Βιοϊατρικού Μηχανικού, παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος στο Metropolitan, ενώ είναι και εκείνος που για λογαριασμό του CVC Capital , έχει αναλάβει το μεγάλο project της συγκέντρωσης στη ιδιωτική υγεία. Εξίσου κομβικός είναι και ο ρόλος που διαδραματίζει ο Άλεξ Φωτακίδης, βασικός εκπρόσωπος του CVC Capital στη Hellenic Healthcare και ο άνθρωπος που χειρίζεται κρίσιμες επαφές για τα deals.

Σε ό,τι αφορά τον 88χρονο επιχειρηματία Βασίλη Θεοχαράκη, κατέχει τη θέση του προέδρου στο Metropolitan, στο οποίο η ετήσια γενική συνέλευση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Ιουλίου.

Μετά από την περιπετειώδη όπως εξελέγχτηκε εξαγορά του ‘’Υγεία’’, με την οποία το CVC Capital γίνεται ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στην ελληνική αγορά, το επόμενο deal που παίρνει σειρά είναι αυτό της Κύπρου. Πρόκειται για μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα που λειτουργεί στη Λευκωσία και οι σχετικές επαφές φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας εξαγοράς.

Από τη στιγμή που όντως θα συμβεί αυτό, τότε το CVC Capital θα αποκτήσει σημαντικό επιχειρηματικό έρεισμα και στη Μεγαλόνησο, με προφανή στόχο να γίνει και εκεί ο leader της αγοράς ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Η περίπτωση της Κύπρου θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς τα οικονομικά δεδομένα και οι προοπτικές ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοτήτων, είναι σε ανοδική κατεύθυνση.

Συνέχεια όμως θα δοθεί και για τις εν Ελλάδι επεκτατικές κινήσεις, με την Κρήτη να είναι εκείνη που έχει μπει στο μικροσκόπιο του CVC Capital. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει επαφές με στόχο να εξαγοραστούν ιδιωτικές κλινικές, ή και διαγνωστικά κέντρα. Η εύρωστη πληθυσμιακά Κρήτη, αντιστοιχεί στο 75% της Κύπρου, ενώ και οι υπόλοιπες οικονομικές συντεταγμένες του νησιού, το καθιστούν σε μια εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη. Άλλωστε η Κρήτη βρίσκεται στη πρώτη τετράδα των 13 γεωγραφικών περιφερειών της χώρας, με βάση τρέχουσες τιμές του ανά κεφαλήν ΑΕΠ. Με τα δεδομένα αυτά ο τοπικός τομέας της ιδιωτικής υγείας, έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Πέραν τούτων, θεωρείται ζήτημα χρόνου και μόνο, το πότε το CVC Capital θα βγει και στην αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ συζητήσεις γίνονται και για την παρουσία του σε τουλάχιστον άλλη μία επαρχιακή πόλη. Είτε με εξαγορές κλινικών, είτε με συμφωνίες για διαγνωστικά κέντρα, είτε και με τα δύο μαζί.

Τα 391+ 177 εκατ. ευρώ

Βέβαια το βαρύ πυροβολικό για το CVC Capital παραμένει η πρωτεύουσα, αφού οι εξαγορές του ‘’Υγεία’’, του Metrpolitan και του Ιασώ General, μεταφράζονται σε κύκλο εργασιών περί τα 330 εκατ. ευρώ συνολικά, με τα δεδομένα της περσινής χρονιάς. Κάτι που αντιστοιχεί σε μερίδιο κοντά στο 28%, με βάση το συνολικό εκτιμώμενο τζίρο όλης της αγοράς (ιδιωτικές γενικές κλινικές, μαιευτικές και διαγνωστικά κέντρα).

Λαμβάνοντας ως βάση την ολοκληρωτική εξαγορά του ‘’Υγεία’’ (για το σύνολο των μετοχών), τα τιμήματα και για τα τρία deals ανέρχονται σε 391 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αναληφθεί και καθαρά δάνεια( δανειακές υποχρεώσεις μείον τα ταμειακά διαθέσιμα) ύψους 177 εκατ. ευρώ. Πέρσι, η τριάδα ‘’Υγεία’’, Metropolitan, Ιασώ General είχε λειτουργική κερδοφορία περίπου 55 εκατ. ευρώ, ενώ πρώτος στόχος είναι να ανέβουν τα λειτουργικά κέρδη στα 70 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια της εφετινής χρήσης. Με αμέσως επόμενη προσπάθεια να υπερκεράσουν το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ.

Το CVC Capital είναι ανάμεσα στους διεκδικητές του ‘’Ερρίκος Ντυνάν’’, αλλά σε αυτό έχει μπει ‘’σφήνα’’ η κυβέρνηση επιδιώκοντας να βρει τρόπο για να περάσει το νοσοκομείο στο Δημόσιο. Σε ότι αφορά την ‘’Βιοϊατρική’’ ο Ευάγγελος Σπανός, αν και έχει δεχθεί κρούσεις από διάφορους ‘’μνηστήρες’’ για να πουλήσει, εμφανίζεται απρόθυμος. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Δημήτρης Κόκκορης-mononews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απότομη αλλαγή του καιρού με ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας

Απότομη αλλαγή του καιρού με ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας

Αλλαγή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς Βόρειους ανέμους αναμένεται να φέρει ένα  χειμωνιάτικο σκηνικό από την Τρίτη στην Κρήτη....
Συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Συνεχόμενες είναι οι αναζωπυρώσεις της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στην λεωφόρο Κνωσού....
Οι Γερμανοί ανακαλύπτουν την αυθεντική Κρήτη και τους θησαυρούς της

Οι Γερμανοί ανακαλύπτουν την αυθεντική Κρήτη και τους θησαυρούς της

FVW workshop Κρήτη 2018 με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και φορέων του τουρισμού
«Νικηφόροι προοδευτικοί συνδυασμοί και συμμαχίες με αυτοδιοικητικά  κριτήρια στο νομό Ρεθύμνου»

«Νικηφόροι προοδευτικοί συνδυασμοί και συμμαχίες με αυτοδιοικητικά κριτήρια στο νομό Ρεθύμνου»

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
«Ημέρα ακρόασης των πολιτών»

«Ημέρα ακρόασης των πολιτών»

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΘΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Όλο το Ηράκλειο μιλά για το …#se_perimeno

Όλο το Ηράκλειο μιλά για το …#se_perimeno

Ένα hastag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στάθηκε αρκετό ώστε να… αναστατώσει ολόκληρο το Ηράκλειο....

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Πολυξένη, Ξένη, Ξένια Ραΐς, Ραΐδα Ξάνθιππος Ξανθίππη, Ξανθή, Ξανθούλα