ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δέκα οικογένειες μηνύουν την Ε.Ε. για την κλιματική πολιτική της

11-06-2018 08:52
Δέκα οικογένειες μηνύουν την Ε.Ε. για την κλιματική πολιτική της

Δέκα οικογένειες υπέβαλαν την περασμένη Πέμπτη μήνυση εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι οικογένειες υποστηρίζουν ότι ο ανεπαρκής στόχος για τη μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, δεν προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Η αγωγή των οικογενειών αναφέρει ότι τα μέσα τους προς το ζην θα τεθούν σε κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή και απαιτούν υψηλότερες φιλοδοξίες. Οι δέκα οικογένειες προέρχονται από την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κένυα και τις Νήσους Φίτζι. Την αγωγή υποστηρίζει και η λαπωνική ένωση νεολαίας Σαμινούορα στη Σουηδία.

Οι Λάπωνες ή Σαάμι είναι αυτόχθονες της βόρειας Σκανδιναβίας και υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση γιατί οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής «απειλούν την επιβίωση ολόκληρου του πολιτισμού των Σαάμι». Πολλοί Λάπωνες βασίζονται στους ταράνδους για να επιβιώσουν, ένα είδος που απειλείται λόγω έλλειψης τροφίμων και κακών καιρικών συνθηκών.

«Δεν μπορούμε να δούμε το μέλλον. Ο πολιτισμός μας και το μέλλον μας θα χαθούν», δήλωσε η Σάννα Βανάρ, πρόεδρος της ένωσης. «Δεν μπορούμε να βρούμε φαγητό το χειμώνα. Θέλουμε η ΕΕ να δει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

Η αγωγή υποστηρίζει ότι ο υφιστάμενος κλιματικός στόχος της ΕΕ για το 2030 δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανάγκες των οικογενειών και δεν επαρκεί για την προστασία των δικαιωμάτων τους στη ζωή, την υγεία, την κατοχή και την ιδιοκτησία.

Τα ζητήματα που αφορούν τις ευρωπαϊκές οικογένειες περιλαμβάνουν επαγγελματικές ευκαιρίες όπως η γεωργία που πλήττονται από τα κύματα καύσωνα και τις ξηρασίες, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Πορτογαλία, και την λειψυδρία για όσους ζουν στα Καρπάθια Όρη της Ρουμανίας.

Για την οικογένεια των Νήσων Φίτζι, ο αποχρωματισμός των κοραλλιογενών υφάλων και οι κυκλώνες έχουν βλάψει την αλιεία, ενώ οι ξηρασίες και η ερημοποίηση επηρεάζουν τις οικογένειες στην Κένυα.

Οι οικογένειες ζητούν από το Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο να δώσει εντολή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για το κλίμα, καθώς και να εξετάσουν την κλιματική αλλαγή ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγάπη, Αγάπιος Αγαθόκλεια, Αγαθοκλής, Αγαθοκλέας, Αγαθόκλεος Ελπίδα Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια Παντολέων, Παντολέοντας, Παντολεοντία, Παντολεοντής, Παντολεοντή Πηλεύς, Πηλέας Πίστις, Πίστη Σόνια, Σώνια Σοφία, Σοφιανός, Σοφιανή, Σοφούλα, Σοφούλης, Σόφη, Σοφίτσα, Σοφίνα