ΡΕΘΥΜΝΟ

Δεν ευθύνεται η ελληνική βιομηχανία για το υψηλό κόστος των ζωοτροφών

12-01-2018 18:25
Δεν ευθύνεται η ελληνική βιομηχανία για το υψηλό κόστος των ζωοτροφών

Στις ειδικές συνθήκες της εγχώριας αγοράς και της κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και στο υψηλό κόστος του χρήματος θα πρέπει να αναζητηθούν, κατά κύριο λόγο, οι αιτίες για τις τιμές, στις οποίες φτάνει συχνά ο Έλληνας κτηνοτρόφος να αγοράζει ζωοτροφές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), Ηλία Μελισσουργό.

Στην αποκλειστική του συνέντευξη στην «Ύπαιθρο Χώρα», ο κ. Μελισσουργός μιλάει, επίσης, για τα διαχρονικά και όχι μόνο προβλήματα του κλάδου, καθώς και για τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες όχι μόνο οι επιχειρήσεις του χώρου, αλλά και η ελληνική κτηνοτροφία.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις τιμές των ζωοτροφών. Τι απαντάτε σε αυτό; Πώς θα μπορούσαν να μειωθούν οι τιμές;

Οι τιμές των πρώτων υλών, τα τελευταία τρία χρόνια, διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των τιμών των συνθέτων ζωοτροφών σε επίσης χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι οι τιμές των συνθέτων ζωοτροφών βρίσκονται εκτός τροχιάς.

Άρα, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται άδικα;

Η σύγκριση πρέπει να γίνεται στην πόρτα του εργοστασίου (EXW) και σε τιμές τοις μετρητοίς, προκειμένου να μιλάμε για όμοια πράγματα. Η σημερινή πρακτική της ελληνικής αγοράς ζωοτροφών, τόσο σε επίπεδο πιστωτικής πολιτικής (πιστώσεις πολλών μηνών) όσο και σε επίπεδο μεταφοράς στους χώρους των κτηνοτροφικών μονάδων (logistics), διαμορφώνει ένα μεγάλο κόστος, αλλά αυτό δεν αφορά την ελληνική βιομηχανία ζωοτροφών. Οι ορεινές περιοχές, ο νησιώτικος χαρακτήρας και η τροφοδοσία μικρών αιγοπροβατοτροφικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων θα μπορούσε κανείς να πει με βεβαιότητα ότι ευθύνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό για τις τιμές που τελικά διαμορφώνονται.

Ωστόσο, οι τιμές σε διεθνές, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντικά χαμηλότερες…

Στη βιομηχανία ζωοτροφών, το ποσοστό των πρώτων υλών συμμετέχει κατά 80% στο συνολικό κόστος. Οι διεθνείς τιμές, οι οποίες διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά, διαμορφώνουν ανελαστικά το 80% του κόστους. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσετε σήμερα το χρηματοοικονομικό κόστος για την ελληνική βιομηχανία ζωοτροφών, το οποίο είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, καθώς και το γεγονός ότι η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης είναι περιορισμένη. Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δέχονται πίεση, αλλά αυτό προέρχεται κυρίως από τη μείωση των τιμών των προϊόντων και όχι από τις τιμές των ζωοτροφών.

Τι σημαίνει καλής ποιότητας ζωοτροφή και πώς μπορεί ο κτηνοτρόφος να εξασφαλιστεί; 

H διασφάλιση της ποιότητας των ζωοτροφών είναι πια μια πολύ εύκολη και εργαστηριακά πλέον προσδιορίσιμη διαδικασία. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, που μας εμπιστεύονται, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τα όσα έζησε η Ευρώπη με τα διατροφικά σκάνδαλα για τα οποία την ευθύνη είχε η βιομηχανία ζωοτροφών των «αναπτυγμένων» χωρών. Τα μέλη του συνδέσμου μας μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι «θωρακίζουν» την εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή.

Η επιλογή των ζωοτροφών για έναν κτηνοτρόφο είναι ίσως η πιο κρίσιμη επιλογή, διότι από αυτήν καθορίζεται το 60%-70% του συνολικού κόστους. Όμως, δεν πρέπει να αξιολογείται μόνο η τιμή, αλλά συνολικά η αξιοπιστία της εταιρείας.

Ακούμε πολύ συχνά ότι η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την κτηνοτροφία. Πώς θα μπορούσε να γίνει κατά την άποψή σας;

Η πολιτεία οφείλει να θέτει και να εφαρμόζει τους κανόνες, προκειμένου η αγορά να μη γίνει ζούγκλα. Χρειάζεται επιβράβευση της υγιούς επιχειρηματικότητας και δημιουργία ισχυρών αναχωμάτων απέναντι στα φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης του καταναλωτή. Η ελληνική κτηνοτροφία, παρά τα χρόνια δομικά της προβλήματα, παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και έχει μεγάλες δυνατότητες.

Η κουβέντα για τη στήριξή της δεν μπορεί να ξεκινά και να τελειώνει στα γραφεία των υπουργείων. Η στήριξη πρέπει να γίνει στους χώρους παραγωγής από ανθρώπους με επιστημονική κατάρτιση. Πρέπει εμείς να καθορίσουμε με αυστηρά κριτήρια τις παραγωγικές διαδικασίες και να επιβάλουμε την πιστή τήρησή τους. 

Χρόνια πληγή οι μεταχρονολογημένες επιταγές που εκκολάπτουν επισφάλειες

Τα μέλη του ΣΕΒΙΖ αναφέρουν προβλήματα, όσον αφορά την καταβολή των οφειλομένων από τους πελάτες τους; 

Ο κλάδος των ζωοτροφών ανέκαθεν αντιμετώπιζε προβλήματα, σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις που ζητούσε η αγορά. Οι κίνδυνοι επισφαλειών υπήρχαν και, φυσικά, υπάρχουν, αφού στην αγορά των ζωοτροφών κυριαρχούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Η εικόνα που υπάρχει σήμερα χαρακτηρίζεται από την αδυναμία εξυπηρέτησης των παλαιών υπολοίπων, τα οποία τείνουν να μετατραπούν σε επισφάλειες.

Έχουν πληγεί οικονομικά εταιρείες του κλάδου σας; Πώς διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή η κατάσταση;

Ο κλάδος της βιομηχανίας ζωοτροφών όλα αυτά τα χρόνια προφανώς και έχει δεχθεί ισχυρή πίεση. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό οδήγησε σε αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητας πολλών εταιρειών.  

Υπάρχουν νέες τάσεις – εξελίξεις όσον αφορά τα φυράματα;

Η διατροφή των ζώων, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων, εκτός των άλλων, βασίζεται στην τεχνολογία της επιστήμης, η οποία είναι αυτονόητο ότι εξελίσσεται ανοίγοντας νέους δρόμους. Τα λειτουργικά τρόφιμα αρχίζουν να κατακτούν ολοένα και περισσότερους καταναλωτές και σε αυτόν τον τομέα ο κλάδος των ζωοτροφών αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, η ζωοτροφή είναι εκείνη που καθορίζει τα χαρακτηριστικά των κτηνοτροφικών προϊόντων και κάθε «νέα» απαίτηση δεν μπορεί παρά να μας απασχολεί.

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθαρισμός τάφρων και πρανών στην Π. Ε. Ρεθύμνης

Καθαρισμός τάφρων και πρανών στην Π. Ε. Ρεθύμνης

Στο πλαίσιο του έργου αυτεπιστασίας, που εκτελεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης...
Mια νέα χρονιά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων

Mια νέα χρονιά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων

ΠΛΟΥΣΙΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2017
Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για το ζήτημα του αλκοόλ

Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για το ζήτημα του αλκοόλ

Δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό της για το σοβαρό ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες από τους νέους της Κρήτης η αντιπεριφερειάρχης...
Ενθουσίασαν οι λιλιπούτειοι χορευτές του Ομίλου Βρακοφόρων

Ενθουσίασαν οι λιλιπούτειοι χορευτές του Ομίλου Βρακοφόρων

Ενθουσίασαν το κοινό στη διάρκεια της εκδήλωσης της Grecotel, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νίκος Δασκαλαντωνάκης αφιερωμένη στον Σύλλογο «Αγάπη», οι μικροί...
Εξηγήσεις για τα ακίνητα του Ρεθύμνου που εκχωρούνται στο υπερταμείο

Εξηγήσεις για τα ακίνητα του Ρεθύμνου που εκχωρούνται στο υπερταμείο

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συνεχίζεται ο αγώνας για τη Σχολή Ασωμάτων

Συνεχίζεται ο αγώνας για τη Σχολή Ασωμάτων

ΘΕΤΙΚΟΣ ΦΑΝΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Σαββάτιος, Σάββατος, Σαββάτης, Σαββατία, Σαββατίνα, Σαββάτα, Σαββάτη, Σαββάτω