ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δεν μπορούμε να κάνουμε Γη τον Άρη

03-08-2018 10:02
Δεν μπορούμε να κάνουμε Γη τον Άρη

Νέα μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα γεωμηχανικής παρέμβασης στον Κόκκινο Πλανήτη ώστε να γίνει φιλικός στον άνθρωπο

Ο Άρης έχει πλησιάσει την Γη στην κοντινότερη απόσταση των τελευταίων 15 ετών λάμποντας στον νυχτερινό ουρανό επανατροφοδοτώντας έτσι την επιθυμία του ανθρώπου να τον επισκεφτεί και να βρει τρόπο να δημιουργήσει εκεί μόνιμες κατοικίες. Όμως το περιβάλλον του Αρη είναι κάτι εξαιρετικά εχθρικό όχι μόνο προς τον άνθρωπο αλλά και απέναντι σε κάθε μορφή ζωής ακόμη και μικροβιακής, τουλάχιστον όσον αφορά την επιφάνεια του. 
 
Εχουν εκπονηθεί πολλά σχέδια για το πώς θα μπορούσε ο άνθρωπος να ζήσει στον Αρη. Οι περισσότερες ιδέες έχουν να κάνουν με την δημιουργία οικημάτων που θα προστατεύουν τους κατοίκους τους από τις βλαβερές εξωτερικές συνθήκες του πλανήτη, με την ύπαρξη προηγμένης τεχνολογίας θερμοκηπίων για την καλλιέργεια φρέσκων τροφίμων κλπ. Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν ρίξει στο τραπέζι ιδέες που σχετίζονται με τον τομέα της γεωμηχανικής ή στην προκειμένη περίπτωση… αρηομηχανικής. 

Να προσπαθήσει δηλαδή ο άνθρωπος να μετασχηματίσει αρχικά τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του Αρη και αν χρειαστεί να κάνει και γεωλογικές παρεμβάσεις ώστε ο πλανήτης να γίνει φιλικός στον άνθρωπο. Μια πρόταση που έχει γίνει πάνω σε αυτή την ιδέα είναι να απελευθερώσουμε τα αέρια που υπάρχουν εγκλωβισμένα στις παγοκαλύψεις στους πόλους του Αρη αλλά και μέσα στα πετρώματα του. Οι θιασώτες αυτής της ιδέας αναφέρουν ότι τα αέρια αυτά και ειδικά το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ατμοσφαιρικές συνθήκες στις οποίες ο άνθρωπος θα μπορούσε να ζήσει αν όχι το ίδιο άνετα όπως στην Γη πάντως σίγουρα πολύ καλύτερα από ότι μπορεί να το κάνει σήμερα στον Κόκκινο Πλανήτη. 
 
Ο αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής Ελον Μασκ ,η διαστημική εταιρεία του οποίου (η Space X) σχεδιάζει επανδρωμένα ταξίδια στον Αρη, έχει προτείνει τον βομβαρδισμό του Αρη με θερμοπυρηνικές βόμβες ώστε να επιτευχθεί αυτή η απελευθέρωση αερίων. Όμως ερευνητές των πανεπιστημίων του Κολοράντο και της Βόρειας Αριζόνα με μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» υποστηρίζουν ότι η ιδέα αυτή ακόμη και αν κάποιος αποφάσιζε να την υλοποιήσει δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
 
Η ανάλυση
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ποσότητες των αερίων στο εσωτερικό του Άρη και ειδικά εκείνες του διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ περιορισμένες. Οι αναλύσεις που έκαναν οι ερευνητές δείχνουν ότι ακόμη και αν με κάποιο τρόπο καταφέρναμε να απελευθερώσουμε όλο το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει εγκλωβισμένο στον Αρη οι μεταβολές στις ατμοσφαιρικές και κλιματικές συνθήκες θα ήταν πολύ μικρές.
Σήμερα εκτός από την βλαβερή κοσμική ακτινοβολία που εισβάλει χωρίς κανένα φυσικό εμπόδιο (όπως συμβαίνει στην Γη) στην επιφάνεια του Αρη οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται όταν πέφτει το σκοτάδι (αλλά και κατά την διάρκεια του χειμώνα) είναι πέριξ των -70 βαθμών Κελσίου. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ακόμη και αν απελευθερωθεί το σύνολο της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα που είναι εγκλωβισμένο το όφελος δεν θα είναι περισσότερο από μια αύξηση της θερμοκρασία κατά περίπου δέκα βαθμούς Κελσίου, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση οι θερμοκρασίες θα είναι αντί για -70 βαθμοί Κελσίου -60 βαθμοί Κελσίου. Οπότε ο άνθρωπος θα πρέπει να συνεχίσει να ζει σε απόλυτα προστατευμένους από το εξωτερικό περιβάλλον χώρους και όταν βγαίνει από αυτούς να φορά μόνιμα στολές.
 
Πηγή: tovima.gr

 

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγάπη, Αγάπιος Αγαθόκλεια, Αγαθοκλής, Αγαθοκλέας, Αγαθόκλεος Ελπίδα Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια Παντολέων, Παντολέοντας, Παντολεοντία, Παντολεοντής, Παντολεοντή Πηλεύς, Πηλέας Πίστις, Πίστη Σόνια, Σώνια Σοφία, Σοφιανός, Σοφιανή, Σοφούλα, Σοφούλης, Σόφη, Σοφίτσα, Σοφίνα