ΡΕΘΥΜΝΟ

Δήμος, πανεπιστήμιο και …οι δικοί μας άνθρωποι!

22-05-2019 00:57
Δήμος, πανεπιστήμιο και …οι δικοί μας άνθρωποι!

Του Αχιλλέα Ζιμετάκη

Όσοι κατέχουν θέση εξουσίας, για να δηλώσουν πως δεν είναι «κολλημένοι» σε αυτές, συχνά αναφέρονται στους πολίτες προτρέποντας τους να σηκωθούν από τον «καναπέ», αλλά δεν λένε να σηκωθούν αυτοί από τις «καρέκλες» τους,  που μάλλον έχουν γίνει «πολυθρόνες», αφού οι καρέκλες δεν είναι και τόσο αναπαυτικές!

Το ότι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, δεν έχει να κάνει μόνο με την αυταπάτη πως διαφέρουν από τους «κοινούς θνητούς», είναι πως με αξίωμα τους διαχωρίζουν τους πολίτες σε κατηγορίες, «δικούς τους» και «μη δικούς τους», καταστρατηγώντας κάποιες φορές ακόμη και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Μερικές περιπτώσεις για γίνω πιο σαφείς.

Πρώτη περίπτωση:Ως εκπρόσωπος της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) στον Νομό Ρεθύμνου, πριν 2-3 χρόνια ζήτησα από την Κ.Ε.Δ.Η.Ρ. με έγγραφη αίτηση το Σπίτι του Πολιτισμού για εκδήλωση της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. Η απάντηση ήταν θετική αλλά προφορική. Επειδή θα τυπωνόντουσαν αφίσες και προσκλήσεις, ζήτησα να έχω εγγράφως την παραχώρηση της αίθουσας. «Δεν δίνουμε έγγραφες απαντήσεις» μου είπαν, «αλλά την ημερομηνία που ζητήσατε την έχουμε σημειώσει». Λίγες εβδομάδες πριν από την εκδήλωση, μου τηλεφώνησαν για να πουν «δυστυχώς δεν μπορούμε να σας διαθέσουμε την αίθουσα επειδή εκείνη την ημέρα υπάρχει αναμετάδοση όπερας».

Δεύτερη περίπτωση:Ως πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ.) με επιστολή μου είχα απευθυνθεί στον Δήμο για παραχώρηση του κτιρίου της πρώην Δημοτικής Βιβλιοθήκης για να διαμορφωθεί σε πολιτιστικό χώρο. Η απάντηση από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν πως το κτίριο ανήκει στην Μητρόπολη. Μερικές βδομάδες αργότερα ο Δήμος Ρεθύμνου τον ενοικίασε από την Μητρόπολη, για δέκα χρόνια, με σκοπό να γίνει «Κέντρο Ρομποτικής» και τον παραχώρησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Μέχρι σήμερα εκτός που δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο, κατά την δήλωση της Διευθύντριας του σχολείου, το Πανεπιστήμιο έδωσε μόνο πέντε χαλασμένους υπολογιστές…για το Κέντρο Ρομποτικής!

Τρίτη περίπτωση:Και πάλι ως πρόεδρος της ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ. ζήτησα από τον Δήμο επιχορήγηση για έξοδα προβολής ντοκιμαντέρ και την αίθουσα στο «Σπίτι του Πολιτισμού» για μία μέρα. Μου τηλεφώνησαν από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου και μου ζήτησαν ισολογισμό προηγούμενης χρονιάς, προϋπολογισμό τρέχουσας χρονιάς και αναλυτικό κατάλογο εξόδων.

Μπορεί ως Λέσχη να έχουμε καταστατικό, να είμαστε εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Σωματείων του Πρωτοδικείου, να είμαστε μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, να διαθέτουμε Α.Φ.Μ., να τηρούμε λογιστικά βιβλία, να έχουμε άλλο πρόσωπο ως ταμεία και άλλο ως λογιστή (προς ενημέρωση της Κ.Ε.Δ.Η.Ρ.), να έχουμε ταμειακή μηχανή για την έκδοση εισιτηρίων και τέλος να διατηρούμε τραπεζικό λογαριασμό για διαφάνεια εσόδων-εξόδων…αλλά δεν διαθέτουμε προϋπολογισμό καθώς βαδίζουμε ανάλογα με τα χρήματα που έχει το ταμείο μας. Πώς να γνωρίζουμε από την προηγούμενη χρονιά πόσα μέλη θα ανανεώσουν την συνδρομή τους, πόσα νέα μέλη θα εγγραφούν, πόσους χορηγούς θα έχουμε και πόσα θα εισπράξουμε από εισιτήρια! Απλούστατα, ήταν μια δικαιολογία της Υπηρεσίας να μας «ξεφορτωθεί».

Η προβολή τελικά έγινε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, με δωρεάν παραχώρηση του χώρου και μια απλή επιστολή-αίτηση.

Τέταρτη περίπτωση:Η τελευταία φορά που ως ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ. ζήτησα τον Φεβρουάριο 2019 για μία προβολή το «Σπίτι του Πολιτισμού» στις 10 Ιουνίου 2019…δεν ήταν διαθέσιμο. ΤΕΣΣΕΡΙΣ μήνες πριν και ήταν κατειλημμένο! Να είμαστε τόσο άτυχοι? Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω.

Πέμπτη περίπτωση: Πρόσφατα, στις ημερομηνίες 10 και 11 Απριλίου και εκ νέου στις 10 και 11 Μαΐου 2019, το «Σπίτι του Πολιτισμού» παραχωρήθηκε για προβολές με την ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του Δήμου Ρεθύμνου, στην «Λέσχη Κινηματογράφου και Ανάγνωσης». Άραγε με ποια κριτήρια? Υπέβαλλε ισολογισμό και προϋπολογισμό?

Πρώτον, η αυτοαποκαλούμενη «Λέσχη» δεν υπάρχει στο Μητρώο Σωματείων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου, δεν είναι μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, αμφιβάλλω εάν έχει καταστατικό με ιδρυτικά μέλη και εάν τηρεί λογιστικά βιβλία. Παλαιότερα το 2017, αυτοαποκαλούνταν «Λέσχη Κινηματογράφου και Ανάγνωσης του ΣΑΟΡ», αλλά τώρα πλέον δεν το αναφέρει…

Δεύτερον, αναρωτιέμαι εάν ήταν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή στην συνεδρίαση του στις 15/5/2019 συζητήθηκε ακόμη και η έγκριση για την ένταξη εκδήλωσης παρουσίασης βιβλίου υπό την αιγίδα του Δήμου!

Τρίτον, όταν μία εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο, ο οποίος ή την επιχορηγεί με χρήματα ή με παραχώρηση δωρεάν αίθουσας, τότε η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ δίχως «κουτί συνεισφοράς» όπως κάνει η εν λόγο «λέσχη». Σε ποιανού ιδιώτη τσέπη πηγαίνουν αυτά τα χρήματα?

Έκτη περίπτωση: Η οποία δεν έχει άμεση σχέση με τον Δήμο αλλά ίσως να έχει με Δημοτική Σύμβουλο της πλειοψηφίας. Αφορά όμως το Πανεπιστήμιο και ειδικά την Εταιρία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του.

Διαβάσαμε στον Τύπο και ακούσαμε από ραδιοφωνικό σταθμό, πως το «Σπίτι της Ευρώπης» (μάλλον τα «Σπίτια» δημιουργούν προβλήματα αντί να λύνουν), παραχωρήθηκε σε ιδιώτη έναντι ευτελούς ενοικίου. Θα επανέλθω όμως σε αυτό το θέμα σύντομα και με λεπτομέρειες ως ενδιαφερόμενος για την μίσθωση του και μάλιστα με υψηλότερο ενοίκιο!

 

  • Ο Αχιλλέας Ε. Ζιμετάκης είναι Πρόεδρος της ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ., εκπρόσωπος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του Θωμά Κρεβετζάκη «Οι πολίτες μπροστά, ένας δήμος για όλους»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εξερευνητές»: η καλοκαιρινή κατασκήνωση - ασχολία στον Λατζιμά!

«Εξερευνητές»: η καλοκαιρινή κατασκήνωση - ασχολία στον Λατζιμά!

Tροχαίο με εγκλωβισμό στο Ρέθυμνο

Tροχαίο με εγκλωβισμό στο Ρέθυμνο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε νωρίτερα το πρωί στην Κοξαρέ , με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 19χρονου και ενός 50χρονου που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο...
Φωτισμός στον ΒΟΑΚ…και την ημέρα

Φωτισμός στον ΒΟΑΚ…και την ημέρα

Εγκαινιάζεται η αναστηλωμένη ιστορική μονή Αποστόλου Παύλου στον Γάλλο

Εγκαινιάζεται η αναστηλωμένη ιστορική μονή Αποστόλου Παύλου στον Γάλλο

Ανδρέας Ξανθός: « Με συλλογικότητα και αποφασιστικότητα θα δώσουμε αυτή τη μάχη»

Ανδρέας Ξανθός: « Με συλλογικότητα και αποφασιστικότητα θα δώσουμε αυτή τη μάχη»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ  ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΛΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ...
Στόχος η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία!

Στόχος η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία!

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Υπάρχει μία πραγματική πρόθεση τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από όλα τα στελέχη όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να προχωρήσουμε την...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Τίχων, Τύχων