ΡΕΘΥΜΝΟ

Έφυγε από τη ζωή ο μελετητής της ανάδειξης της παλιάς πόλης

14-03-2019 21:43
Έφυγε από τη ζωή ο μελετητής της ανάδειξης της παλιάς πόλης

Ο μελετητής της ανάπλασης της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου

Έφυγε  από τη ζωή ο Νικόλαος Μουτσόπουλος «προσωπικότητα ανθρωποκεντρική, αναγεννησιακή που κινούνταν μεταξύ αρχιτεκτονικής- σχεδίου-πολιτισμού και γεωγραφίας, κατέγραφε άγνωστα μνημεία και ταπεινά λαϊκά κτίσματα, καλλιεργώντας έτσι δεξιότητες πολλών γενεών αρχιτεκτόνων». Ο πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων της παλιάς πόλης και υποψήφιος δήμαρχος Ρεθύμνου, Θωμάς Κρεβετζάκης, εκφράζει «θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγο του Μινιώ και στα παιδιά του. Οι ευχαριστίες προς το πρόσωπό του είναι ελάχιστες συγκριτικά με την ακαδημαϊκή του πορεία  όπως  και την συνδρομή του στην ανάδειξη και διατήρηση της Παλιάς  Πόλης του  Ρεθύμνου».

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Νικόλαος Μουτσόπουλος σε συνεργασία με τους Ζέρβα, Μοροπούλου, Ροδολάκη και Γκανούλη και τους φοιτητές τους προσέφεραν στο Ρέθυμνο το 1973 την αξεπέραστη «Μελέτη Προστασίας και Αναδείξεως της Παλαιάς Πόλεως Ρεθύμνης». Για την εκπόνησή της προσέφεραν εθελοντική εργασία -ως πρακτική άσκηση- δεκάδες φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι εργάστηκαν σ’ ένα περιβάλλον τότε εχθρικό.

Θυμίζει, δε, ο κ. Κρεβετζάκης ότι ο σύλλογος το 2016 είχε καταθέσει πρόταση στο Δ.Σ. Ρεθύμνου για την ανακήρυξη ως επίτιμων δημοτών των Μουτσόπουλου, Στεριώτη και Δημακόπουλου, που δεν έγινε δεκτή. Η πρόταση, τότε, ανέφερε:

«Με την παρούσα θα επιθυμούσαμε να σας μεταβιβάσουμε την επιθυμία του Δ.Σ. του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου για την ανακήρυξη τριών σημαντικών ανθρώπων ως επίτιμων δημοτών της πόλης μας. Πρόκειται για τον Νικόλαο Μουτσόπουλο, την Ιωάννα Στεριώτου και τον Ιορδάνη Δημακόπουλο, που και οι τρεις συνέβαλαν αποφασιστικά στη σωτηρία του ιστορικού της κέντρου.

  1. Ο καθηγητής του ΕΜΠ Νικόλαος Μουτσόπουλος σε συνεργασία με τους Ζέρβα, Μοροπούλου, Ροδολάκη και Γκανούλη και τους φοιτητές τους προσέφεραν στο Ρέθυμνο το 1973 την αξεπέραστη «Μελέτη Προστασίας και Αναδείξεως της Παλαιάς Πόλεως Ρεθύμνης». Για την εκπόνησή της προσέφεραν εθελοντική εργασία -ως πρακτική άσκηση- δεκάδες φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι εργάστηκαν σ’ ένα περιβάλλον τότε εχθρικό.
  2. Η Ιωάννα Στεριώτου κατά την τριετία 1973-1975 ερεύνησε επί τόπου τις βενετικές οχυρώσεις της πόλης, τεκμηριώνοντας με τη διδακτορική της διατριβή όχι μόνο τη Φορτέτζα αλλά και το προγενέστερο περιμετρικό τείχος και το ακόμη πιο παλιό Castell Vecchio. Οι ερευνήτρια αυτή συνέχισε να ασχολείται με τις οχυρώσεις του Ρεθύμνου ενσωματώνοντας νεότερα στοιχεία στη δεύτερη έκδοση του δίτομου βιβλίου της «Οι βενετικές οχυρώσεις του Ρεθύμνου» και προσφέροντας νεό-τερες δημοσιεύσεις, με αναλυτικότερη διαπρα-γμάτευση κάποιων θεμάτων.
  3. Ο Ιορδάνης Δημακόπουλος, ο οποίος υπηρέτησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τις έρευνές του και τη διδακτορική του διατριβή το 1974, που είχε ως θέμα την αρχιτεκτονική των βενετσιάνικων σπιτιών της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, θεμελίωσε τη θέση ότι αυτή προσφέρει εικόνα όχι μεσαιωνική αλλά όψιμη αναγεννησιακή, με στοιχεία προχωρημένου μπαρόκ. Στην παραπάνω μελέτη προσέθεσε μια παράλληλη σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων, για τη Λότζια, για την πόλη μετά την επιδρομή του Ουλούτζ Αλή, για το θύρωμα του τεμένους Γαζή Χουσεΐν Πασά και για κρήνη Rimondi.

Και οι τρεις συνέβαλαν τα μέγιστα στην υπόθεση της επιστημονικής μελέτης της Παλιάς Πόλης και με τον τρόπο αυτό στην διατήρησή της. Με τη σειρά της πιστεύουμε ότι και η πόλη, εκφραζόμενη θεσμικά μέσω του Δήμου Ρε-θύμνης, τον οποίο υπηρετείτε, οφείλει να τους τιμήσει, έστω και μετά από 40 χρόνια, με το ανώτατο αξίωμά της, εκείνο του επίτιμου δημότη».

Ο σύλλογος είχε τιμήσει τότε τους τρεις αυτούς σπουδαίους ανθρώπους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Δερεδάκης: «Χρειάζεται έμφαση στους οικισμούς που κραυγάζουν ότι αργοπεθαίνουν»

Νίκος Δερεδάκης: «Χρειάζεται έμφαση στους οικισμούς που κραυγάζουν ότι αργοπεθαίνουν»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΝΙΝΟΥ
Ελευθερία Μιχάλα: Έμφαση σε πολιτισμό και καθημερινότητα

Ελευθερία Μιχάλα: Έμφαση σε πολιτισμό και καθημερινότητα

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ...
Γιώργος Ξηράκης: «Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε συλλογικά για το καλό του Ρεθύμνου»

Γιώργος Ξηράκης: «Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε συλλογικά για το καλό του Ρεθύμνου»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΕ ΤΗ «ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ»
Ντ. Φραγκάκος: «Ανανέωση,  ανοιχτές προοπτικές και δέσμευση για το μέλλον»

Ντ. Φραγκάκος: «Ανανέωση, ανοιχτές προοπτικές και δέσμευση για το μέλλον»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΞΙΖΕΙΣ» ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ»...
Γρηγόρης Τσιομπίκας: «Βασική προτεραιότητα  η κοινωνική μέριμνα»

Γρηγόρης Τσιομπίκας: «Βασική προτεραιότητα η κοινωνική μέριμνα»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΜΕ ΤΗ «ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ»
Σταύρος Βουρβαχάκης: Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ένα όραμα και μια ελπίδα  για ένα καλύτερο μέλλον

Σταύρος Βουρβαχάκης: Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ένα όραμα και μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή