ΡΕΘΥΜΝΟ

Έκκληση προς τους φορείς και τα καταστήματα για την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους

12-07-2018 06:33
Έκκληση προς τους φορείς και τα καταστήματα για την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους

ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 

Το σοβαρό ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους αναδεικνύει το τμήμα παιδείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου, εφιστώντας την προσοχή σε ένα φαινόμενο που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση προς τους φορείς και τα καταστήματα να συνδράμουν με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου.

Η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο του έτους αγωγής υγείας για το επόμενο σχολικό έτος που έχει κηρύξει ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν δράσεις και προγράμματα με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τις σοβαρές επιπτώσεις από την χρήση αλκοόλ.

Αναλυτικά, σε επιστολή του το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου επισημαίνει:

«Με την επιστολή μας αυτή ερχόμαστε να επισημάνουμε το πρόβλημα που τείνει να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις στη σύγχρονη κοινωνία, αυτό της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους.

Η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ από όλες τις ηλικίες εξελίσσεται σε παθογένεια με άμεσες σοβαρές επιπτώσεις όπως η εξάρτηση, αλλά και έμμεσες όπως τα τροχαία δυστυχήματα κ.ά.

Με την άμετρη κατανάλωση αλκοόλ υπονομεύεται η ατομική υγεία του χρήστη, θίγεται η ομαλή λειτουργία της οικογένειάς του, καθώς δημιουργούνται καταστάσεις που απαιτούν ιδιαίτερο χειρισμό, οι συνέπειες δε επεκτείνονται και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Πρέπει να αναλογιστούμε, λοιπόν, τι επιπτώσεις και πόσο επιζήμιο μπορεί να είναι αυτό σε πιο νεαρή ηλικία.

Η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβική ηλικία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η ηλικία έναρξης της χρήσης αλκοόλ έχει μειωθεί και εντοπίζεται πλέον γύρω στα 12 έτη. Οι λόγοι που μπορούν να κάνουν ένα παιδί να πιει είναι διάφοροι, όπως μίμηση, προβλήματα οικογενειακά ή προσωπικά, αποδοχή από συνομηλίκους κ.ά.

Παράλληλα, η πρόσβαση ενός ανήλικου στο αλκοόλ δυστυχώς πολλές φορές είναι ανεμπόδιστη, και συμβαίνει σε σημεία πώλησης οινοπνευματωδών ποτών, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, ακόμα και στην οικία του υπό τα βλέμματα των ίδιων των γονέων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε αλκοόλ με σχετική ευκολία και μπορεί αυτό ίσως να αποδίδεται στην κουλτούρα του τόπου μας, αλλά, όμως, η ευρέως διαδεδομένη κατανάλωση επιφέρει σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα και ειδικά σε εφηβική ηλικία όπου οι επιπτώσεις είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της ζωής ενός νέου.

Εδώ, λοιπόν, έρχεται ο ρόλος του γονέα, του δασκάλου, της πολιτείας και των δομών της, της κοινωνίας γενικότερα, που έχει ευθύνη απέναντι στον έφηβο, όλοι εμείς που πρέπει να πάρουμε θέση και να προφυλάξουμε την υγεία των παιδιών μας.

Ο νόμος 3730/2008 και ο νόμος 3868/2010 ΚΕΦ Ζ αρθρο 17 παρ. 11 προστατεύουν τους ανήλικους από τη χρήση αλκοόλ, επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα μέχρι και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας καταστημάτων. Σαφώς η κατανάλωση αλκοόλ δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται μόνο με κατασταλτικούς ελέγχους και να αποτελεί αστυνομικό πρόβλημα, εκτός βέβαια των περιπτώσεων όπου δεν τηρείται ο νόμος.

Σχεδόν καθημερινά, κατά την περίοδο του καλοκαιριού αντικρίζουμε και στην περιοχή μας κρούσματα χρήσης ή και κατάχρησης αλκοόλ από ανήλικους. Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και σίγουρα αυτή η συμπεριφορά δεν αποτελεί επίδειξη ιδιαίτερων ικανοτήτων και δείγμα γενναιότητας, αλλά απαιτεί ρωμαλέα προώθηση του τρόπου αντιμετώπισης και άμεση αναθεώρηση της στάσης μας σαν κοινωνία απέναντι στο αλκοόλ .

O Δήμος Αγίου Βασιλείου με την υπ’ αρίθμ. 151/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει κηρύξει την προσεχή χρονιά ως «ΕΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ», με ποικιλία δράσεων και προγραμμάτων σε όλα τα Σχολεία της Περιφέρειάς μας, στα πλαίσια του οποίου διευρύνονται οι υγιείς διέξοδοι για τους μαθητές, με πλήθος δραστηριοτήτων, με κύριο σκοπό την προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών μας και των οικογενειών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε λοιπόν εσάς, τους υπεύθυνους καταστημάτων και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων της περιοχής μας, όπως τηρείτε το νόμο σχετικά με την διάθεση και κατανάλωση αλκοόλ.

Έχοντας επίγνωση των σοβαρών επιπτώσεων που έχει η χρήση του σε νεαρές ηλικίες, καλείστε, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και συνείδηση, να συμβάλετε στην προάσπιση και διασφάλιση της υγείας των παιδιών μας, αποφεύγοντας καταστάσεις που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και δυσφημούν την περιοχή μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίνως Αλεφαντινός: «Δεν δουλεύουμε προεκλογικά»

Μίνως Αλεφαντινός: «Δεν δουλεύουμε προεκλογικά»

Απάντηση στις αιχμές για ένα προεκλογικό τεχνικό πρόγραμμα από πλευράς του Δήμου Ρεθύμνης ,  έδωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM ο Αντιδήμαρχος...
Με επίκεντρο την παλιά πόλη

Με επίκεντρο την παλιά πόλη

Στον Πλάτανο, εκεί που χτυπά η καρδιά του Ρεθύμνου, δίνουν ραντεβού όλοι οι απόδημοι και οι φίλοι της πόλης μας....
Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στον Τίμιο Σταυρό

Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στον Τίμιο Σταυρό

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΤΕΑΜ FM...
Κρίσιμα ερωτήματα για την υπηρεσία καθαριότητας θέτει ο Θοδωρής Νίνος

Κρίσιμα ερωτήματα για την υπηρεσία καθαριότητας θέτει ο Θοδωρής Νίνος

ΖΗΤΑ «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ
«Κυβερνητική ανακολουθία για το αστυνομικό μέγαρο και τη σχολή αστυφυλάκων»

«Κυβερνητική ανακολουθία για το αστυνομικό μέγαρο και τη σχολή αστυφυλάκων»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ...
Με ηλεκτρικά οχήματα και αλλαγή νοοτροπίας η εφαρμογή της βιώσιμης κινητικότητας

Με ηλεκτρικά οχήματα και αλλαγή νοοτροπίας η εφαρμογή της βιώσιμης κινητικότητας

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Πολυξένη, Ξένη, Ξένια Ραΐς, Ραΐδα Ξάνθιππος Ξανθίππη, Ξανθή, Ξανθούλα