ΡΕΘΥΜΝΟ

Έκλεισε μία σημαντική σελίδα της τοπικής ιστορίας

07-12-2018 08:05
Έκλεισε μία σημαντική σελίδα της τοπικής ιστορίας

ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΗ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας έκλεισε χθες με τον θάνατο του Γιώργη Αγγελιδάκη. Ο γιατρός «έφυγε» πλήρης ημερών σε ηλικία 98 ετών, έχοντας ζήσει μία ζωή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα με επίκεντρο πάντα το Ρέθυμνο, τους ανθρώπους του και την πρόοδο του.
Ο Γιώργης Αγγελιδάκης είτε ως γιατρός είτε ως πνευματικός άνθρωπος είτε ως πολιτικό ον είτε ως δημοτικός παράγοντας είτε ως ενεργός πολίτης, ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή αυτής της πολιτείας, ήταν πάντα παρών σε κάθε φιλοπρόοδη και δημιουργική προσπάθεια.
Ο σεβασμός και η εκτίμηση που απολάμβανε από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας ήταν η μεγάλη ανταμοιβή για την προσφορά και την δοτικότητα του.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ
Ο Γιώργης Αγγελιδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1920. Από την οικογένειά του διδάχτηκε τις παραδόσεις και ιδιαίτερα από τη μητέρα του την αρχόντισσα Χρυσή Αγγελιδάκη που έγραψε ιστορία με τη Ρεθεμνιώτικη βελονιά.
Επέλεξε να σπουδάσει Ιατρική και οι γονείς του δεν του στέρησαν αυτό το δικαίωμα. Η φιλία του με τον μεγάλο Παντελή Πρεβελάκη ξεκινά από πολύ νωρίς, καθώς οι μητέρες τους ήταν στενά συνδεδεμένες με οικογενειακή φιλία.
Τα χρόνια της Κατοχής τον βρίσκουν στην πρώτη γραμμή της αντίστασης κατά του κατακτητή Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και ξεγελά το θάνατο αρκετές φορές
Την περίοδο αυτή συνδέεται φιλικά με το Γιάννη Μαθιουδάκη, το Γιώργη και τη Βαγγέλα Κλάδου και άλλους μεγάλους αγωνιστές. Γράφει τη δική του ιστορία χωρίς να θελήσει ποτέ περγαμηνές από τη δράση του αυτή.
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, έρχεται σ’ ένα Ρέθυμνο που φυτοζωεί. Ο κόσμος που αρρωσταίνει και φθάνει στο χείλος του θανάτου από έλλειψη δυνατοτήτων βρίσκει στο Γιώργη Αγγελιδάκη τον καλό του άγγελο.
Σε μια εποχή που δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης υποδομή για εργαστηριακούς ελέγχους ο Αγγελιδάκης αποδεικνύει σπουδαία επιστημονική κατάρτιση και σύντομα αποκτά τη φήμη κορυφαίου παθολόγου.
Εκείνος όμως πιστός στην ιδεολογία του εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την ανακούφιση κάθε πάσχοντα.
Το μέλλον του Ρεθύμνου τον απασχολεί και όταν ασχολείται με το δήμο διεκδικεί προνόμια για την ανάπτυξη του τόπου, επικεφαλής ομάδας παραγόντων του τόπου.
Σε πρώτη προτεραιότητα είναι το Πανεπιστήμιο, όνειρο θερινής νυκτός εκείνη την εποχή για τους παθητικούς δημότες μιας πόλης που αιμορραγούσε πληθυσμιακά χωρίς κανένα μέλλον.
Αυτό το Πανεπιστήμιο είναι και η αφορμή που δέχτηκε να συζητήσει με καθεστώς εντελώς αντίθετο με τις πεποιθήσεις του. Και είναι μεταξύ αυτών που επιτυγχάνουν να πάρει το όνειρο σάρκα και οστά. Για την πόλη του ο Αγγελιδάκης μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε υπέρβαση. Ποτέ όμως δεν έδωσε αφορμή να συνδεθεί το όνομά του με ωφελιμιστικές συναλλαγές. Κάθε απόκτημα προσωπικής περιουσίας ήταν αποτέλεσμα μόχθου. Με την περίφημη Πολυκλινική που δημιούργησε με τους Μάρκο Φουντουλάκη και Στέλιο Αναγνωστάκη, εκτός από ένα κέντρο που πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στον τομέα της υγείας, με επαίνους από όλο τον επιστημονικό κόσμο και εκτός Κρήτης, έδινε την ευκαιρία για παροχή βοήθειας και σε αναξιοπαθούντες.
Ήταν από τις μορφές που ήθελε να συναντήσει κάθε πολιτική προσωπικότητα όταν ερχόταν στο Ρέθυμνο. Είχε όμως μεγάλη επιρροή και σε προσωπικότητες του πνεύματος εκτός από τον Παντελή Πρεβελάκη που τους συνέδεε μεγάλη φιλία.
Αυτοί έρχονταν χωρίς ιδιαίτερα παρακάλια, όποτε τους καλούσε ως πρόεδρος του συλλόγου επιστημόνων και με την αφορμή αυτή το Ρέθυμνο απολάμβανε εκδηλώσεις σταθμούς στην πολιτιστική του ζωή.
Τα χρόνια που ακολούθησαν τον έκαναν ακόμα πιο αξιοσέβαστο συμπολίτη με άποψη και κρίση που πρότεινε λύσεις σε πολλά σοβαρά προβλήματα που ταλάνιζαν το Ρέθυμνο. Ήταν ο Νέστωρας της κοινωνικής μας ζωής.
Η θητεία του στην προεδρία του Νοσοκομείου στάθηκε ακόμα μια έπαλξη διεκδικήσεων. Με τις άοκνες προσπάθειές του έγινε πραγματικότητα η επέκταση του Ιδρύματος, ενώ πολλά ζητήματα είχαν άμεση διευθέτηση με ένα και μόνο τηλεφώνημα του προέδρου.
Ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Ρεθύμνου.
Ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος και από την πρόοδο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου που πρωτοστάτησε στην καταξίωσή του προσφέροντας σπάνιο υλικό από τις προσωπικές του συλλογές κυρίως με έργα της μητέρας του
Ο Γιώργης Αγγελιδάκης έφυγε πλήρης ημερών με την συνείδηση ήσυχη ότι πρόσφερε αυτό που μπορούσε στον τόπο του χωρίς ποτέ να υποστείλει τη σημαία των αγωνιστικών διεκδικήσεων για την προβολή του Ρεθύμνου
Έτσι θα μείνει το όνομά του με χρυσά γράμματα στα χρονικά της πόλης που θα τον ευγνωμονεί εσαεί για τη μεγάλη και πολυσήμαντη προσφορά του.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 2 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, ενώ η σορός του θα βρίσκεται στον ναό από τις 12 μ.μ. Η ταφή του θα γίνει στην γενέτειρα του τη Λούτρα.


Δήλωση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού
«Σφραγίδα ανεξίτηλη» από τον Γιώργη Αγγελιδάκη η παρουσία του στην κοινωνία του Ρεθύμνου αναφέρει στη δήλωση του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός: «Ένας ξεχωριστός Ρεθυμνιώτης έφυγε από κοντά μας. Στη μακρόχρονη και αδιάλειπτη παρουσία του στην επιστημονική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου μας, άφησε ευδιάκριτο αποτύπωμα ήθους, πνευματικής συγκρότησης, αγωνιστικότητας, ανιδιοτέλειας και αξιοσύνης. Από την Αντίσταση στους Γερμανούς κατακτητές και την ενεργό εμπλοκή στους προοδευτικούς αγώνες, μέχρι την άσκηση της ιατρικής με σεβασμό στον άρρωστο και στον αδύναμο, και από τη διαρκή παρουσία του στα γράμματα και στον τοπικό τύπο μέχρι τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τη στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, ο Γιώργης Αγγελιδάκης είχε το δυσεύρετο προνόμιο της αναγνώρισης, του σεβασμού και της εκτίμησης όλων. Ευφυής, γλαφυρός, διεισδυτικός, ανθρώπινος και με αξιοσημείωτη ευθυκρισία, κέρδιζε πάντα τους συνομιλητές του, κατάφερνε να ισορροπεί, να εκτονώνει τριβές και εντάσεις, να εξασφαλίζει συναινέσεις. Η «σφραγίδα» του Γιώργη Αγγελιδάκη στην μικρή μας κοινωνία θα μείνει ανεξίτηλη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά για τον Γ. Αγγελιδάκη
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μόλις ενημερώθηκε για τον θάνατο του Γιώργη Αγγελιδάκη, έκανε την εξής δήλωση:
«Ο Γιώργος Αγγελιδάκης ένας ευπατρίδης Κρητικός έφυγε από κοντά μας. Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε για την διαχρονική, συνεπή παρουσία και προσφορά του στην πρώτη γραμμή των πατριωτικών και δημοκρατικών αγώνων ως μια εμβληματική φυσιογνωμία για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου συνήλθε εκτάκτως σήμερα 6/12/2018 στο άγγελμα του θανάτου του συναδέλφου ιατρού ΠΑΘΟΛΟΓΟΥ και επί σειρά ετών Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ.
Η ιατρική κοινότητα αισθάνεται υπερήφανη που ο Γιώργης Αγγελιδάκης, ο Γιατρός, απετέλεσε μέλος της για πολλά χρόνια. Ο εκλιπών συνάδελφος υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα με ιδιαίτερη προσφορά στην επιστήμη, την κοινωνία και τον τόπο. Εργάσθηκε με σεμνότητα, με ανιδιοτέλεια, με πάθος για την πρόοδο.
Άφησε έργο σημαντικό και αναγνωρίσιμο και δίκαια θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ρεθεμνιωτες της γενιάς του.
Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα:
1.Να παραστεί το Δ.Σ. στην κηδεία του εκλιπόντος.
2.Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
3.Να καταθέσει ποσό στην μνήμη του στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου
4.Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Ρ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γ.ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης, με το θλιβερό άκουσμα της εκδημίας του Γιώργου Αγγελιδάκη,
μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1974 μέχρι το 2016
και επί πολλά έτη αντιπροέδρου του,
αποφάσισε ομόφωνα:
-Να παρακολουθήσει την εξόδιο ακολουθία.
-Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του.
-Να εκφράσει τα βαθιά συλλυπητήριά του στους οικείους του.
-Να αποστείλει το παρόν ψήφισμα στον Τύπο.
-Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Φαλή Γ. Βογιατζάκη
Ο Γραμματέας Χάρης Κ. Στρατιδάκης

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΩΡΓΗ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ

Κι άλλος καλός Λουτριανός, περνά στην άλλη Όχθη,
πού δεν υπάρχουν στεναγμοί, βάσανα, λύπες, μόχθοι.
Η Λούτρα πού τον γέννησε, τον είχε καύχημά της
Και ήταν το ξεδιαλεχτό απ 'όλα τα παιδιά της!!
Ένας Αιώνας προσφοράς ήταν σ’ αυτήν την Πόλη.
Γι’ αυτό την απουσία του θα την θρηνούμε όλοι.
Και ως γιατρός κι ως άνθρωπος έπραξε τα σπουδαία!
Το χρέος στον συνάνθρωπο, είχε υψηλή ιδέα!
Τώρα η απουσία του μέγα κενό θ’ αφήσει.
Μα την καλή του ανάμνηση ο χρόνος δε θα σβήσει.
Αιωνία του η μνήμη.
ΡΕΘΥΜΝΟ 6/12/2018
Κωστής Ι. Γ. Καλλέργης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αιμίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλιος, Μίλια Κόδρος, Κόδρα